Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βράζουν» οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα που στέλνουν μέσω τροπολογία 28 βουλευτές ζητώντας αναστροφή ρύθμισης που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο και η παραίτηση του Χ. Γολέμη από την Κεντρική Επιτροπή.

«Βράζουν» οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα στην κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα για το 2019-2020 που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη, στην περίπτωση που δεν υπάρξει, τελικά, συμφωνία για το χρέος, θεωρείται η σημερινή κίνηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τροπολογία που συνυπογράφουν ζητούν να αλλάξει το άρθρο 56 του ψηφισθέντος πολυνομοσχέδιου που αφορούσε τον τρόπο απόλυσης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Σ΄αυτό ακριβώς το άρθρο είχε δηλώσει «παρών» η Τασία Χριστοδουλοπούλου, με την διευκρίνιση (της ιδίας και του Μαξίμου) ότι είχε προηγηθεί συνεννόησή της με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα γιατί οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να αλλάξει κάτι οκτώ ημέρες αφότου το ψήφισαν, οι ουσιαστικές απαντήσεις οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: διότι (όπως λένε πολλοί εξ αυτών) «ψηφίσαμε ένα επώδυνο νομοσχέδιο προκειμένου να μην δώσουμε άλλοθι στους ακραίους των δανειστών να μην προχωρήσουν στην συμφωνία για το χρέος. Εφόσον εκείνοι αρνούνται τη συμφωνία, οφείλουμε να κινηθούμε αναλόγως».

Παραπέμπουν δε, στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος «δεν θα εφαρμοστούν» τα μέτρα (και τα αντίμετρα).

Η κοινή τροπολογία των “28” ήρθε λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή (μέσω της Αυγής μάλιστα) η παραίτηση του Χάρη Γολέμη από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και από πρόεδρος του “Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς”.

Ο κ. Γολέμης επικαλείται τη διαφωνία του με τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ είχε συνυπογράψει σχετικό “κείμενο των 13” στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο στελεχιακό δυναμικό “οι αντοχές μειώνονται” (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής) και η στήριξη ενός τυχόν “ανέντιμου συμβιβασμού” δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η τροπολογία

Ειδικά για την τροπολογία των “28”, αυτή κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και αφορά στην κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αποσαφηνίζεται ότι η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων και σε καμία περίπτωση της τριμελούς επιτροπής της παραγράφου 9 του άρθρου 56 του ν. 4472/2017 (σ.σ. νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο οποίος προβλέπει ότι για τη νομιμότητα καταγγελίας σύμβασης αποφαίνεται επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πρωτοδίκες και εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ).

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι προτείνοντες βουλευτές αναφέρουν ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα αφενός δεν συνιστούν διδακτική, παιδαγωγική ανεπάρκεια ή επαγγελματική ασυνέπεια εκ μέρους των εκπαιδευτικών, αφετέρου αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής ρύθμισης των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου οι οποίες δεν επιδέχονται παρεκκλίσεων και εξαιρέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v