Η «ακτινογραφία» του νέου γαλλικού κοινοβουλίου

Το επόμενο βήμα είναι ένας πρώτος αναμενόμενος ανασχηματισμός, μέσω του οποίου θα φανεί εάν θα δοθεί μια νέα στροφή προς τα δεξιά, με στόχο τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των Ρεπουμπλικάνων. Ποσοστό-ρεκόρ για την παρουσία γυναικών στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, καθώς αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της.

Η «ακτινογραφία» του νέου γαλλικού κοινοβουλίου
«Διορθωτικός» του πρώτου γύρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο χθεσινός δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι εκλογείς διόρθωσαν με την ψήφο τους το προβλεπόμενο αποτέλεσμα μιας μονολιθικής Εθνοσυνέλευσης, όπου το κόμμα του προέδρου Μακρόν LREM θα κατακτούσε την απόλυτη πλειοψηφία (κοντά 450 έδρες), συρρικνώνοντας στο ελάχιστο την αντιπολίτευση.

Το τελικό αποτέλεσμα στο ημικύκλιο είναι πολύχρωμο και πιο ισορροπημένο δημοκρατικά:

Παρότι κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα των 350 εδρών του LREM, το μπλε της δεξιάς και του κέντρου διευρύνθηκε με 137 έδρες, δίπλα δε στο ροζ των σοσιαλιστών που εξασφάλισαν 29 έδρες, προστέθηκαν οι αποχρώσεις του κόκκινου για τους Ανυπότακτους του Μελανσόν 17 έδρες και του κομμουνιστικού κόμματος 10 έδρες που αποκτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, πράγμα που απέκλειαν οι περισσότερες προβλέψεις.

Στην άλλη άκρη του ημικυκλίου προστίθενται επίσης οι αποχρώσεις του μπλε σκούρου της ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν.

Δεν κατόρθωσαν τελικά να εκλέξουν τους απαραίτητους 15 βουλευτές για τη δημιουργία ομάδας, για πρώτη φορά όμως η ακροδεξιά θα έχει 8 βουλευτές με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν. Το 2012 είχε μόνο δύο βουλευτές.

Πολύχρωμο και πολυφωνικό επομένως το Κοινοβούλιο, με τους δύο ακραίους, τον Μελανσόν στην αριστερά και τη Λεπέν στη δεξιά, να ακονίζουν από χθες τα ξίφη τους, έτοιμοι να μπουν στη μάχη.

Παίρνοντας τον λόγο χθες ο Μελανσόν δήλωσε ότι η ομάδα του «είναι ανοιχτή για όσους είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν» και τόνισε στον Μακρόν ότι «δεν έχει την όποια νομιμοποίηση για ένα κοινωνικό πραξικόπημα».

Για τη Μαρίν Λεπέν, η υψηλή αποχή «υπονομεύει τη νομιμότητα της Εθνοσυνέλευσης και είναι μια κακή αρχή για τη νέα πενταετία».

Χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδες» το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και ζήτησε για ακόμα μια φορά την αναλογική.

Παρ' όλα αυτά και παρά την υψηλή αποχή, ο πρόεδρος Μακρόν βγαίνει παντοδύναμος, έχοντας την πλειοψηφία και χωρίς τη συμπαράσταση των κεντρώων βουλευτών του MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού.

Το επόμενο βήμα είναι ένας πρώτος αναμενόμενος ανασχηματισμός σήμερα ή αύριο, μέσω του οποίου θα φανεί εάν θα δοθεί μια νέα στροφή προς τα δεξιά, με στόχο τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των Ρεπουμπλικάνων.

223 γυναίκες εξελέγησαν στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Συνολικά, 223 γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση έναντι 155 στην απερχόμενη βουλή μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της Republique en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Republicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Πρωταγωνίστρια η αποχή

Η κούραση των Γάλλων από την ατελείωτη εκλογική εκστρατεία, που ουσιαστικά ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να είναι μια ερμηνεία για την αποχή αλλά όχι η μόνη.

Με δεδομένο ότι τα υψηλότερα ποσοστά αποχής εντοπίζονται στα φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα, είναι σαφές ότι μερίδα των πολιτών δυσπιστεί και έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική.

Οι αντιπολιτευόμενοι του Μακρόν δεν έχασαν ευκαιρία να τονίσουν ότι η υψηλή αποχή υπονομεύει και τη νομιμότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δεν απέφυγε το θέμα, με παρέμβασή του όμως τόνισε:

«Η αποχή δεν είναι ποτέ ένα καλό νέο για τη δημοκρατία, τα αίτια είναι πολλαπλά και ανήκει στον καθένα να τα αναλύσει.

Η κυβέρνηση την ερμηνεύει από πλευράς της, ως μια "πύρινη υποχρέωση επιτυχίας".

Η εμπιστοσύνη των εκλογέων συνάδει με τη δική μας υποδειγματικότητα, την αταλάντευτη δέσμευσή μας και τα απτά αποτελέσματα» τόνισε.

Παρότι τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν ένα είδος ανακούφισης για τα κόμματα, που φοβούνταν μια πανωλεθρία, εντούτοις το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία τρίζει συθέμελα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ριζικές ανακατατάξεις:

- Το Σοσιαλιστικό κόμμα που είχε την πλειοψηφία στην προηγούμενη πενταετία περιορίσθηκε πλέον σε 29 έδρες, και ο γενικός του γραμματέας Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε το ακατανόητο για την ώρα, περί «συλλογικής διεύθυνσης».

Το δράμα που ζει αυτές τις ώρες ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο Εβρί, όπου η νίκη του αμφισβητείται από την αντίπαλό του Φαρίντα Αμρανί των Ανυπότακτων, είναι ενδεικτική της κρίσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος των Σοσιαλιστών, όχι μόνο δεν υποστήριξε τον Βαλς αλλά προέτρεψε για τη νίκη της Αμρανί.

Επειδή η διαφορά των ψήφων είναι μικρή, δεν αποφεύχθηκαν ορισμένα βίαια επεισόδια στο δημαρχείο του Εβρί και η αρμόδια επιτροπή ελέγχου θα αναλάβει να δώσει τη λύση.

- Η δεξιά των Ρεπουμπλικάνων δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, γιατί αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλη. Ο Φρανσουά Μπαρουέν που κατεύθυνε την εκλογική εκστρατεία δεν είναι απόλυτα αποδεκτός. Το κόμμα υποφέρει από «χρόνια πάλη των εγωισμών και αρχηγών».

Παράλληλα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη γραμμή που θα πρέπει να κρατηθεί απέναντι στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, της οποίες θα οδηγήσει ένα πρώην δικό τους στέλεχος, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Η διαίρεση είναι σαφής ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να εκπροσωπήσουν την απόλυτη αντιπολίτευση και στους φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση, που ίσως οδηγηθούν να δημιουργήσουν αυτόνομη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

- Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν θα ξεφύγει από την αναταραχή. Το νούμερο δύο, ο Φλοριάν Φιλιπό, στον οποίο οφείλεται η γραμμή που ακολουθήθηκε τελευταία από το κόμμα, απέτυχε να επανεκλεγεί.

Αντίθετα ο πρώην δικηγόρος και σημαντικό στέλεχος Ζιλμπέρ Κολάρ εξελέγη με πολύ κόπο στη νότιο Γαλλία, δηλώνοντας άμεσα ότι «θα ζητήσει λογαριασμούς από το κόμμα για τις αποτυχίες του».

Το νέο ζητούμενο για το Εθνικό Μέτωπο είναι εάν η Μαρίν Λεπέν είναι ικανή να ξαναβρεί τo προεδρικό της ανάστημα, που έχασε κατά το τέλος της προεδρικής εκστρατείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v