Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Μέι στη Σύνοδο για τα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία

Ένα πλήρες σχέδιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του καθεστώτος που θα συνοδεύει τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε η Τ. Μέι στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Τι προβλέπει.

Πρόταση Μέι στη Σύνοδο για τα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία
  • Real.gr
Ένα πλήρες σχέδιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του καθεστώτος που θα συνοδεύει τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης από την ΕΕ, με την υπόσχεση για εμπράγματες εγγυήσεις και κατά προτεραιότητα εξέταση στις διαπραγματεύσεις, έθεσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενόψει των 27 ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr, η Τερέζα Μέι, πριν από το δείπνο, δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα ήθελε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη βεβαιότητα στα τρία εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ που ζουν σήμερα στη Βρετανία και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την προσφορά της δίκαιη.

Το «πλάνο Μέι», σύμφωνα με την ίδια, παρέχει τα εξής:

- Βεβαιότητα: με σαφή δέσμευση ότι κανένας υπήκοος της ΕΕ που βρίσκεται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κληθεί νομίμως να εγκαταλείψει τη χώρα, στο σημείο που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, και όλοι οι πολίτες της ΕΕ νομίμως εδώ, στο σημείο που το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει, θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν το καθεστώς τους για να παραμείνουν στη χώρα. Η πρωθυπουργός δήλωσε στους ηγέτες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει από κανέναν να φύγει, ούτε θέλει να χωριστούν οι οικογένειες.

- Η δυνατότητα «επίτευξης καθεστώτος διαμονής»: οποιοσδήποτε πολίτης της ΕΕ με πενταετή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε καθορισμένη ημερομηνία όχι νωρίτερα από την ημερομηνία έναρξης του άρθρου 50, και όχι αργότερα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα έχει το διακανονισμένο καθεστώς διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα προσπαθήσουμε να τους αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις παροχές και τις συντάξεις», φέρεται να είπε η Μέι. Κάθε πολίτης της ΕΕ που διαμένει λιγότερο από πέντε χρόνια και φτάσει πριν από την ημερομηνία λήξης θα λάβει δικαίωμα διαμονής μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετούς διαμονής του.

- Μια καθορισμένη ημερομηνία αποκοπής (αναφοράς) όχι νωρίτερα από την αρχή του άρθρου 50 και όχι αργότερα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ενώ η συγκεκριμένη ημερομηνία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, η πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται επί του παρόντος στο ΗΒ θα προστατεύονται από το δίκαιο της ΕΕ μέχρι την ολοκλήρωση της εξόδου από την ΕΕ.

- Περίοδος χάριτος: η διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει ακόμη να καθοριστεί αλλά αναμένεται να είναι έως και δύο έτη -για να επιτρέψει στους ανθρώπους να ρυθμίσουν το καθεστώς τους σύμφωνα με νέους κανόνες.

- Βελτιωμένη διοίκηση: η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι η διαχείριση αυτού του συστήματος θα είναι όσο το δυνατόν πιο εξορθολογισμένη -δεσμεύθηκε ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα-, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία για την καταγραφή των ανθρώπων με εύκολο διοικητικά τρόπο.

Η πρωθυπουργός Μέι επανέλαβε ότι η αμοιβαιότητα είναι φυσικά ζωτικής σημασίας και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδιώξουν να συμφωνήσουν τους όρους και να δώσουν τα χέρια όσο το δυνατόν νωρίτερα στις συνομιλίες.

Συνολικά, η πρωθυπουργός Μέι δήλωσε ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια δίκαιη και σοβαρή προσφορά, της οποίας το πλήρες κείμενο θα κατατεθεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε πει ότι η Σύνοδος δεν θα καταστεί αρένα διαπραγμάτευσης για το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v