Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική θύελλα για το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Βαρουφάκη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter ότι το είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, λέει ότι πρόκειται για παράλληλο νόμισμα. Η Ν.Δ. επιμένει σε Εξεταστική και κατέθεσε ερώτηση.

  • Real.gr
Πολιτική θύελλα για το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Βαρουφάκη
Αναταραχή προκαλούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που είχε εκπονήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης και που το είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, λέει ότι πρόκειται για παράλληλο νόμισμα.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews, που έφερε στο φως το 11σέλιδο κείμενο του πρώην υπουργού Οικονομικών για το παράλληλο σύστημα πληρωμών φέρνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία με ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως «η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση λέει ότι «δημιουργούν κλίμα για αντιπερισπασμό».

«Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να προτείνει κάθε τρεις και λίγο εξεταστικές επιτροπές για κατασκευασμένα ζητήματα, αλλά εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πολιτικό αντιπερισπασμό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαίωσε ότι είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Μάλιστα, όπως σημείωσε το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής: «Και βέβαια ανέπτυξα στο Υπ. Συμβ. το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!»

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews, που έφερε στο φως το 11σέλιδο κείμενο του Γιάννη Βαρουφάκη, για το παράλληλο σύστημα πληρωμών φέρνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία με ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τι αναφέρει η ερώτηση:

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η Κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην πρόσφατη ανάρτηση του Γ. Βαρουφάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα με την οποία επανέρχεται «στις αναφορές του περί ύπαρξης σχεδίου για παράλληλο σύστημα πληρωμών - το οποίο προετοίμαζε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, παραπέμπει σε σελίδες του βιβλίου του “Adults in the Room” το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα Ελληνικά με τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι” και ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι ο ίδιος το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των κ. Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά.

Το σχέδιο αυτό “είχε παρουσιαστεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2015 στην παρουσίαση του νομοσχέδιου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης”.

Μάλιστα, η εφημερίδα Real της 9ης Ιουλίου 2017 παρουσίασε και ένα τμήμα πολλών σελίδων του εισηγητικού αυτού σχεδίου».

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο πρωθυπουργός:

«1. Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;

2. Έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;».

Παράλληλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν «να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων.

Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για ”παράλληλο σύστημα πληρωμών” στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Με τίτλο «Παράλληλο νόμισμα, παράλληλες πληρωμές και παράλληλες πραγματικότητες» ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, δημοσίευσε κείμενο στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά στο σχετικό σχέδιο που είχε εκπονήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει: «Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017, Παράλληλο νόμισμα, παράλληλες πληρωμές και παράλληλες πραγματικότητες.

Το επόμενο διάστημα είναι πιθανό η μνημονιακή αντιπολίτευση να αξιοποιήσει το «παράλληλο νόμισμα» για να προκαλέσει μικροπολιτική ζημία στην κυβέρνηση, αλλά και για να συνεχίσει να τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό.

Απαιτείται πολιτική εγρήγορση, από τη μια, για να παραμείνει ζωντανή η προοπτική της πραγματικής αλλαγής και, από την άλλη, για να μην ενδυθούν τον μανδύα του ανατροπέα όσοι δεν τον αξίζουν».



Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανοίγει η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει σε υπουργικό συμβούλιο το 2015 το σχέδιο για πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα, το λεγόμενο I.O.U., δηλώνοντας ότι συμφωνούσε μαζί του.

Η δήλωση του Γιάννη Τσιρώνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Νέα Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ, που με ανακοινώσεις τους ζητούν να διερευνηθεί η υπόθεση.

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη

«Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. έχει ως εξής: «Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.

Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη.

Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.

Άλλωστε, ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”.

Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και «θα είναι ντάλα μεσημέρι!»

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει:

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο εν ενεργεία Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα, μας πληροφόρησε κι αυτός με τη σειρά του, χαλαρά, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το 2015 το σχέδιο για πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα και κουπόνια. Και ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος.

Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από την δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και " θα είναι ντάλα μεσημέρι"!».

Ποτάμι: Ομολογούν τώρα αυτά που κατήγγελλαν

«Τότε κατήγγελλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ο κ. Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα», αναφέρει ακόμα ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Απάντηση Τσιρώνη: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα

Απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το "σύστημα παράλληλων πληρωμών" (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v