Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες στην Κω από το σεισμό

Ένας Τούρκος και ένας Σουηδός οι νεκροί από τον σεισμό που έπληξε την Κω. Πάνω από 100 τραυματίες στην Κω και 70 στην Τουρκία. Ζημιές και στο Μπόντρουμ. Ελεγχόμενη η κατάσταση, λέει ο δήμαρχος της Κω.

Δύο νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες στην Κω από το σεισμό
  • Real.gr

Δύο νεκροί τουρίστες που διασκέδαζαν σε ένα μπαρ και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Κω στη 1:31 τα ξημερώματα και ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα του φονικού σεισμού στην Κω είναι ένας Τούρκος 39 ετών και ένας Σουηδός 27 ετών, οι οποίοι είχα πάει στο νησί για τουρισμό.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν επίσης περισσότεροι απο 100 τραυματίες (η ΕΡΤ έκανε λόγο για 120 τραυματίες).

Δεκατρείς σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου διακομίστηκαν με Σινούκ, τέσσερις τραυματίες, δύο Έλληνες και δύο Σουηδοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, o ένας τραυματίας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα, ενώ ο δεύτερος διακομίστηκε διασωληνωμένος με σοβαρή υπαραχνοειδή εγκεφαλική αιμορραγία.

O τρίτος τραυματίας φέρει κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και ο τέταρτος φέρει κατάγματα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες -μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος- διακομίζονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.




Ο σεισμός είχε επίκεντρο τα παράλια της Τουρκίας, 15 χλμ. ανατολικά της Κω. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Λέρο, την Πάτμο, τη Σάμο και την Ικαρία. Στην ίδια περιοχή ακολούθησαν πολλές σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,3 έως 4,6 Ρίχτερ.




Σε παλαιά κτίρια λιθοδομών περιορίζονται οι ζημιές

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό να διεξάγουν έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών. Τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Επίσης ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια και καταστήματα. 


Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Όσο για το αεροδρόμιο, έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει, όπως μετέδωσε ο Σκάι. 

Όλος ο κρατικός μηχανισμός της Κω είναι σε επιφυλακή, ενώ ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες των γιατρών.

Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 και o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Chinook για τη μεταφορά τραυματιών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 8 χλμ.

Λίγα λεπτά μετά τον πρώτο δυνατό σεισμό ακολούθησε δεύτερος 5,1 Ρίχτερ, 26 χλμ. βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τη 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Στην Τουρκία, όπως μετέδιδε νωρίτερα η ΕΡΤ, υπάρχουν περίπου 70 τραυματίες.

«Ελεγχόμενη η κατάσταση»

«Η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη», δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης.

«Όταν συμβαίνει μία δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, αντιλαμβάνεστε ότι η ψυχολογία του κόσμου όσο και ο φόβος είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει τις πρώτες ώρες κάποιον πανικό», είπε ακόμη ο δήμαρχος της Κω, λίγες ώρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Από την πρώτη στιγμή, το σύνολο της πολιτικής προστασίας του δήμου, η πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός ενεργοποιήθηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίτσης, ξεκαθαρίζοντας πως το μπαρ που κατέρρευσε είναι από τα λίγα παλιά κτίρια στο νησί, ένα λιθόκτιστο κτίριο του 1933.

«Η Κως έχει ανοικοδομηθεί με τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό και για αυτό δεν έγιναν μεγάλες καταστροφές, εκτός από το λιμάνι», υπογράμμισε.

«Οι μεγάλες υποδομές, τα κτίρια και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Κω άντεξαν», σημείωσε.
Για τις καταστροφές που έχουν γίνει στο λιμάνι, ο δήμαρχος είπε ότι γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να δέσουν τα πλοία.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Ζημιές στο Μπόντρουμ

Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα βίντεο που ανέβηκαν στο youtube μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε Ελλάδα και Τουρκία.

Οι εικόνες είναι από την Αλικαρνασσό, όπου είναι εμφανής ο πανικός των Τούρκων πολιτών την ώρα του μεγάλου σεισμού.



Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιφέρεια της Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας είπε ότι προς το παρόν έχουν αναφερθεί μόνο μικροί τραυματισμοί.



Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μούγλας ανέφερε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι αναφέρθηκαν μικρές ρωγμές σε παλιά κτίρια.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, τα τουρκικά ΜΜΕ πάντως επικαλέστηκαν δηλώσεις αξιωματούχων που θεωρούν πιθανότερη τη δημιουργία μεγάλων κυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v