Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Το στοίχημα για επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται στην Ευρώπη

Διαμορφώνονται 2 τάσεις, αυτή της γερμανικής εμμονής σε αυστηρό οικονομικό σύστημα και της γαλλικής ιδεολογίας για πιο δημοκρατικό μοντέλο, που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Κατρούγκαλος: Το στοίχημα για επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται στην Ευρώπη
Κρίσιμο και ανοιχτό στοίχημα για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου διαμορφώνονται δύο κυρίαρχες τάσεις γύρω από τον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης, αυτή της γερμανικής εμμονής σε ένα αυστηρό οικονομικό σύστημα και από την άλλη της γαλλικής ιδεολογίας για ένα πιο δημοκρατικό μοντέλο, που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση.
 
Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην 2η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε οτι αυτές επηρεάζουν την περιοχή, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Εξωτερικών, θέλοντας να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της σταθερότητας και της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, ανέπτυξε πολυμερή διπλωματία σε πολλά επίπεδα, τόσο για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων στα Βαλκάνια.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ διαπίστωσε, ωστόσο, ότι το κρίσιμο στοίχημα που έχει να κάνει με την επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται στην Ευρώπη, εάν δηλαδή θα επικρατήσει η γερμανική ή η γαλλική άποψη που θα καθορίσουν το μέλλον της οικονομικής πολιτικής.

Όπως εξήγησε, η άποψη που διαμορφώνεται γύρω από το πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, ότι δεν νοείται οικονομική διακυβέρνηση χωρίς δημοκρατία και ότι δεν χρειάζεται ένα άτυπο όργανο όπως το Eurogroup για να παίρνει τις αποφάσεις, αλλά ένα υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης, ταιριάζει με τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Μαζί με ένα υπουργείο Οικονομικών της ΕΕ θα έλεγα ότι χρειάζεται και ένα υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο ίδιος και κατέληξε:
 
«Οι λαοί δεν θέλουν να κυβερνώνται όπως πρώτα, άρα ούτε οι ελίτ μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν. Αυτό είναι το ανοιχτό στοίχημα. Χρειάζεται δίκαιη ανάπτυξη για να βλέπουν και οι λαοί θετικά τη ζωή και την καθημερινότητά τους».

Ο Κουμουτσάκος

Στο ίδιο πάνελ ομιλητών βρέθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον πομπό σταθερότητας στην περιοχή και να καλύψει το κενό της κυρίαρχης παρουσίας, δίνοντας έμφαση τις δικές της θέσεις για το πού πρέπει να πάει η Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και να απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις της περιοχής (ενέργεια, προσφυγικό κ.λπ.), διεκδικώντας ξεκάθαρα και ενεργά πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σε θέματα όπως η σύσταση ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας, η σύσταση υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ, η διεύρυνση στα Βαλκάνια, η συνδιαμόρφωση των νέων σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, η αξιοποίηση του δυτικού συστήματος ασφάλειας και άμυνας. Έκρινε, εξάλλου, σημαντικό να καταστεί η Ελλάδα διεθνής πύλη logistics στην περιοχή, μέσα από ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών προς την Ευρώπη.

Τις εργασίες της συνόδου χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη μετάβασης από την περιφερειακή και μητροπολιτική διοίκηση στη διακυβέρνηση, που θα δώσει αποφασιστικές αρμοδιότητες στις τοπικές αυτοδιοικήσεις και θα σταματήσει τον θεσμικό εναγκαλισμό τους, προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v