Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μύλος» με τις δηλώσεις του Κύρτσου για τα F-16 - Οι διευκρινίσεις του ευρωβουλευτή

Εσωκομματικό αλαλούμ προκλήθηκε στη ΝΔ μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16.

«Μύλος» με τις δηλώσεις του Κύρτσου για τα F-16 - Οι διευκρινίσεις του ευρωβουλευτή
Εσωκομματικό αλαλούμ προκλήθηκε στη ΝΔ μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 .

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Ο κ. Κύρτσος ερωτά την Κομισιόν «πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του».

Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;».

Σήμερα πηγές της Πειραιώς, κράτησαν αποστάσεις από τις αναφορές του κ. Κύρτσου σημειώνοντας πως «για την ασαφή ακόμη συμφωνία αναβάθμισης των F16, η Νέα Δημοκρατία είναι τις τελευταίες μέρες απολύτως σαφής και συγκεκριμένη και την θέση της επανέλαβε σήμερα και ο αρμόδιος τομεάρχη της Βασ. Κικίλια». «Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, απηχεί αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν εκφράζει το κόμμα» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε «αναγκαία» αυτή τη συμφωνία , ενώ και ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «επιβεβλημένη» ανάγκη αναβάθμισης των F16.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πόσο ευνοϊκή είναι η συγκυρία για την χώρα μας, καλώντας τον πρωθυπουργό να την αξιοποιήσει στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το αποτέλεσμα, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε τελικά μόνο σε μια θολή συμφωνία για την αναγκαία αναβάθμιση των αεροσκαφών F - 16.

Για όλα τα εθνικά θέματα και τις επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα δεν υπήρξε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μόνο ευχολόγια» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Σπυράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας, δήλωσε:
«Η αναβάθμιση των F - 16 είναι επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση, εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας.
Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:
- Πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία;
- Πόσα αεροσκάφη αφορά;
- Υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα ή δεν υπάρχουν;
- Θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα;
Η Νέα Δημοκρατία ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί επιτέλους υπεύθυνα η Βουλή και οι πολίτες που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και, κυρίως, διαφάνεια για μια τόσο σημαντική συμφωνία».
Οι διευκρινίσεις του Κύρτσου
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος τονίζει ότι «οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα σχετικά λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

Πηγή: enikos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v