Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολομβία: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βενεζουελάνοι έχουν καταφύγει στην Κολομβία

Φεύγουν μαζικα από τη χώρα τους οι Βενεζουελάνοι εξαιτίας της κρίσης...

Κολομβία: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βενεζουελάνοι έχουν καταφύγει στην Κολομβία
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βενεζουελάνοι έχουν καταφύγει στην Κολομβία, οι περισσότεροι εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τη χώρα τους, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές, αριθμός που αυξήθηκε κατά 62% κατά το δεύτερο μισό του 2017.

Η καταμέτρηση αυτή, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, περιλαμβάνει τους Βενεζουελάνους που διαμένουν στην κολομβιανή επικράτεια νόμιμα ή παράτυπα.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα «έχει εξωθήσει (...) τους πολίτες της να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό για να συνεχίσουν σε άλλους προορισμούς, να εγκατασταθούν εδώ, ή να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης», τόνισε ο Κρίστιαν Κρούγκερ, διευθυντής της κολομβιανής μεταναστευτικής υπηρεσίας.

Ενώ οι Βενεζουελάνοι μηχανικοί απασχολούνται στη βιομηχανία πετρελαίου της Κολομβίας και πολλοί επαγγελματίες έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα Μπογοτά, ένας αυξανόμενος αριθμός φτωχών ανθρώπων από τη Βενεζουέλα έχει εγκατασταθεί σε μεθοριακές πόλεις της Κολομβίας. Στην Κούκουτα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, πολλοί διανυκτερεύουν σε πάρκα.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια υπήκοοι της Βενεζουέλας χρησιμοποίησαν μια ειδική κάρτα, που τους επιτρέπει να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα των δύο χωρών.
Κατά μέσο όρο, 37.000 Βενεζουελάνοι διέσχισαν πέρυσι σε καθημερινή βάση τα σύνορα με την Κολομβία για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα τους, να επισκεφτούν συγγενείς ή να αναζητήσουν θεραπεία.

Εκτός από τους 550.000 Βενεζουελάνους που ζουν στην Κολομβία, 231.000 έχουν περάσει στον Εκουαδόρ μέσω μιας συνοριακής γέφυρας στο νοτιοδυτικό τμήμα Ναρίνο.

Αυτή η μαζική εισροή Βενεζουελάνων αποτελεί ένα κόστος για την κυβέρνηση της Κολομβίας, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Μαουρίσιο Καρντένας κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά την επίσκεψή του στην χώρα των Άνδεων την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την πρόθεση του ΟΗΕ να βοηθήσει την Κολομβία στην αντιμετώπιση της άφιξης μεταναστών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v