Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκαν οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία και στο Ιράκ το 2017

Συνολικά, το 2017 3.378 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Ιράκ εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών...

Μειώθηκαν οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία και στο Ιράκ το 2017
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις τρομοκρατών στη Συρία και στο Ιράκ μειώθηκε σημαντικά το 2017, σύμφωνα με μια έκθεση του κέντρου αναλύσεων για την τρομοκρατία και τις ένοπλες εξεγέρσεις σε διεθνές επίπεδο του περιοδικού για αμυντικά θέματα Jane's, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Συνολικά, το 2017 3.378 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Ιράκ εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών, δηλαδή ένας αριθμός μειωμένος κατά 60% εν συγκρίσει με το 2016, μια εξαιρετικά πολυαίμακτη χρονιά κατά την οποία είχαν καταγραφεί 8.437 θάνατοι, σημειώνεται στην έκθεση.

Στη Συρία, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε κατά 44% το 2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με 3.641 θανάτους έναντι 6.477.

Οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση του Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) πάντως δεν συμπεριλαμβάνουν τον αριθμό των τζιχαντιστών ή των παραστρατιωτικών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ούτε τα σύνολα των θυμάτων των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύονται στις δυο χώρες.

Μολονότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχασε πολύ έδαφος στις δύο χώρες το 2017, θεωρείται πάντα η πιο ενεργή τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως σε όρους επιθέσεων που διαπράττονται, σύμφωνα με το JTIC.

Καθώς υφίσταται «αυξανόμενη διεθνή πίεση», το ΙΚ επιλέγει πλέον επιχειρήσεις «μικρότερης έντασης, αλλά με πιο σταθερό ρυθμό» εναντίον των «δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας καθώς και μη κυβερνητικών αντιπάλων του» στις περιοχές που του αποσπάστηκαν, εξηγεί ο Μάθιου Χένμαν, ο επικεφαλής του κέντρου έρευνας.

Οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν από το ΙΚ στοίχισαν τη ζωή σε 6.499 ανθρώπους την περασμένη χρονιά, δηλαδή μειώθηκαν κατά 40%, παρότι ο αριθμός των επιθέσεών του, που έφθασαν συνολικά τις 4.612, αυξήθηκε κατά 9%.

Παρά τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και τη Συρία, το επίπεδο των τρομοκρατικών ενεργειών και των επιθέσεων ανταρτών στις δύο χώρες δεν χωρά σύγκριση με κανένα άλλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκριτικά, 2.999 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, 1.466 στη Σομαλία και 1.092 στην Υεμένη το 2017, απαριθμεί η έκθεση.

Η έρευνα του κέντρου καταγράφει επίσης μια παγκόσμια πτωτική τάση στον αριθμό των θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως, από τους 27.697 θανάτους το 2016 στους 18.475 την περασμένη χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v