Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίο ντε Τζανέιρο: Στους δρόμους 2.000 διαδηλωτές για τη δημοτική σύμβουλο που δολοφονήθηκε

Το πλήθος ζητούσε δικαιοσύνη για την Μαριέλε Φράνκο, την αγωνίστρια εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Ρίο ντε Τζανέιρο: Στους δρόμους 2.000 διαδηλωτές για τη δημοτική σύμβουλο που δολοφονήθηκε
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη φαβέλα όπου γεννήθηκε η Μαριέλε Φράνκο, δημοτική σύμβουλος που δολοφονήθηκε την Τετάρτη, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη γι' αυτή την αγωνίστρια εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

«Η φωνή της Μαριέλε δεν θα φιμωθεί», επαναλάμβανε μέσω τηλεβόα ένας από τους επικεφαλής της πορείας.

Η Μαριέλε Φράνκο, 38 ετών, χαρισματική μαύρη ακτιβίστρια και πολιτικός, είχε καταπλήξει πολλούς όταν εξελέγη το 2016 δημοτική σύμβουλος στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη.

Επέστρεφε από μια συγκέντρωση υπέρ των μαύρων γυναικών όταν το αυτοκίνητο που τη μετέφερε άρχισε να καταδιώκεται από ένα άλλο. Μετά την καταδίωξη, οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον της δημοτικής συμβούλου η οποία χτυπήθηκε από πολλές σφαίρες, αρκετές στο κεφάλι. Ο οδηγός της επίσης δολοφονήθηκε, ενώ η βοηθός της τραυματίστηκε.

Η αγωνίστρια και δημοτική σύμβουλος καταγόταν από τη φαβέλα Μαρέ, μια από τις πιο βίαιες στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα της, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο.

Αυτή η γιγαντιαία φτωχοσυνοικία, όπου κατοικούν περίπου 140.000 άνθρωποι, ζει εδώ και χρόνια στους ρυθμούς της βίας -- των ανταλλαγών πυρών μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά ή μεταξύ κακοποιών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που επεμβαίνουν συχνά.

Η διαδήλωση της Κυριακής, στην οποία εκδηλώθηκε ο φόβος και η οργή των πολιτών, προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων κινητοποιήσεων σε όλη τη Βραζιλία μετά τη δολοφονία της Μαριέλε, η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη, πολύ περισσότερο επειδή το έγκλημα διαπράχθηκε με πυρομαχικά που ανήκαν στην αστυνομία.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση της πολιτικού είχαν κλαπεί χρόνια πριν από την αστυνομία.

Την Πέμπτη 50.000 άνθρωποι εκδήλωσαν την οργή και την οδύνη τους στους δρόμους στο Ρίο ντε Ζανέιρο, άλλοι περίπου 30.000 στο Σάο Πάολο και δεκάδες χιλιάδες άλλοι σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Την Παρασκευή ένα αγοράκι ενός έτους, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ αστυνομικών και διακινητών ναρκωτικών σε φαβέλα στο βόρειο Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v