Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Θέμα συνδιαχείρησης του φυσικού αερίου έθεσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, με τον Κύπριο πρόεδρο να δηλώνει ότι δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Αναστασιάδης - Ακιντζί
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν «με ευθύτητα» τα προβλήματα αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Διαπιστώσαμε, σημείωσε, ότι «υπάρχουν διαφωνίες».

Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, δεν έχει αποκλειστεί από τον ίδιο και τον κ. Ακιντζί η έλευση στην Κύπρο, αν το αποφασίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ, απεσταλμένου του κ. Γκουτέρες για να διερευνήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Επίσης, ανέφερε ότι επισήμανε πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και τόνισε στον κύριο Ακιντζί την ανάγκη τερματισμού των προκλήσεων της Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλής.

Σε ερώτηση αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε θέμα δημιουργίας κοινής επιτροπής για συνδιαχείρηση του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο κ. Ακιντζί γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του, ότι δηλαδή αυτό το θέμα δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι δεν πρόκειται να αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί (της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Τέλος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι συζητήθηκε η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας αρχές Ιουλίου και Λεύκας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v