Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Λυγερός: Τί να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα στην Τουρκία

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σταύρος Λυγερός, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την τακτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο.

Στ. Λυγερός: Τί να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα στην Τουρκία
Για την τακτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο και στο πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί η χώρα μας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σταύρος Λυγερός.

Στο ερώτημα πως θα συμπεριφερθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα έως τις κάλπες της 24ης Ιουνίου και στο αν θα κλιμακώσει την ένταση ή θα είναι πιο προσεκτικός για να μην συμβεί κάτι που θα τον εκτρέψει από την ομαλή πορεία προς τις εκλογές, ο κ. Λυγερός επισήμανε πως «εδώ υπάρχει μία αντίφαση και πρέπει να την πούμε»

«Αν κοιτάξουμε τι είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, όταν είχαμε το δημοψήφισμα, θα δούμε ότι πήρε μία οριακή νίκη και μάλιστα με νοθεία ειδικά στις κουρδικές περιοχές, άρα υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν είναι τόσο βέβαιη η νίκη», είπε στη συνέχεια ο κ. Λυγερός και πρόσθεσε: «Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις και όχι μόνοι οι δικές του, δείχνουν ότι θα κερδίζει. Γιατί; Τι έχει μεσολαβήσει από πέρσι με δεδομένο πως υπάρχει μία φθορά τόσα χρόνια στην κυβέρνηση; Είναι το Αφρίν και σε μία εικόνα εθνικιστικού περιεχομένου αυτό μετρά. Άρα ο πειρασμός για μία εύκολη νίκη με επικοινωνιακές διαστάσεις που θα προσλάβει λόγω της προπαγάνδας στο Αιγαίο είναι σίγουρο ότι θα έδινε εκλογικούς πόντους που τους έχει ανάγκη».

«Από την άλλη, όμως, ο Ερντογάν αυτό θα το κάνει μόνο αν είναι σίγουρος ότι θα πρόκειται για κάτι πολύ τοπικό, πολύ περιορισμένο, πολύ οριοθετημένο, κάτι που δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο», επισήμανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σταύρος Λυγερός.

«Η Ελλάδα δεν είναι Συρία», είπε ακόμη ο κ. Λυγερός και πρόσθεσε: «Υπάρχει και ένας εσωτερικός λόγος στην Τουρκία. Είναι άλλο να στέλνεις μία μεραρχία στη Συρία και άλλο να μπαίνει σε έναν γενικευμένο πόλεμο. Θυμάται τη βαριοπούλα. Πριν από δέκα χρόνια ήταν. Δεν έχει εμπιστοσύνη στους στρατηγούς του. Ξέρει ότι σε μία τέτοια περίπτωση ενδεχομένως οι στρατηγοί να εκμεταλλεύονταν τα μεγάλα περιθώρια που θα είχαν, για να τον ανατρέψουν. Άρα δεν θέλει με τίποτα πόλεμο».

Όσο για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο κ. Λυγερός επισήμανε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να κάνει μία άμυνα ζώνης. Να μην δώσει ευκαιρίες δηλαδή ξεκαθαρίζοντας, από την άλλη, ότι αν τεθεί θέμα απειλής για την εδαφική της επικράτεια, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει γενικά και όχι τοπικά».

Δείτε το βίντεο στον ΑΝΤ1:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v