Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαραθώνιες συνομιλίες Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό

Η τριμερής συνάντηση που άρχισε από τις 5:30 ώρα Ελλάδος για το ονοματολογικό στην έδρα του ΟΗΕ συνεχίστηκε μετά από μια σύντομη διακοπή για ένα γεύμα εργασίας.

  • Real.gr
Μαραθώνιες συνομιλίες Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό
Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Οι συνομιλίες που διεξάγονται από τις 5:30 ώρα Ελλάδος για το ονοματολογικό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνεχίστηκαν κανονικά και το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην είσοδο των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στον 15ο όροφο, όπου συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις.

Οι δύο αποστολές έκαναν μια σύντομη διακοπή για ένα γεύμα εργασίας πριν επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την συνέχιση των συνομιλιών.

Κοτζιάς: Τα Σκόπια να δείξουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου

Εναπόκειται στην πλευρά των Σκοπίων να δείξει ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου ξεκαθάριζε νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση προϊόν συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ για ένα ακόμη γύρο συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς, είχε τετ α τετ με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Την συνάντηση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η μέλλουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η ονομασία του ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τον νέο γύρο συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και το γεγονός ότι η σκοπιανή πλευρά δηλώνει ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου ο κ.Κότζιας απάντησε: «Δεν έχει παρά να το δείξει αύριο (σ.σ. σήμερα)».

O Eλληνας ΥΠΕΞ εν συνεχεία δήλωσε: “Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω την θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις”.

Εξηγώντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν απέκλεισε το γεγονός να ολοκληρωθεί την Πέμπτη και να μην χρειαστεί τα δύο μέρη να συναντηθούν την Παρασκευή. «Θα δούμε αν θα είναι δύο μέρες. Την διαπραγμάτευση την έχουμε χωρίσει στα δύο. Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση αυτή τη φορά για τα υπόλοιπα που υπάρχουν όσο αφορά την γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει, και έχουμε προτείνει και έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ. Άρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο”.

Ερωτηθείς αν περιμένει αύριο να καταθέσει μια συνθετική πρόταση όλων αυτών τα οποία έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές ο κ. Νίμιτς το απέκλεισε λέγοντας: “Όχι, όχι. Εμείς έχουμε κάνει την σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος. Από τον κ.Νίμιτς περιμένουμε την σοφία του στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης”.

Αναφορικά με την μέλλουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διορίσει Ειδικό Σύμβουλο που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή όμως από την Τουρκία. Περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει προσωπική απεσταλμένος του Γ.Γ έχει η βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέφερε στον κ. Γκουτέρες “Ότι δεν την γνωρίζει αλλά έχει εμπιστοσύνη στις επιλογές του”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v