Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγώνας δρόμου για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην Κω

Δυο νεκροί και 115 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός από τον εγκέλαδο. Φόβοι για νέο ισχυρό μετασεισμό στο νησί. Κλιμάκιο του Υπ. Ναυτιλίας και Υπουργοί μετέβησαν στην Κω. Ανενεργό παραμένει το λιμάνι του νησιού.

Aγώνας δρόμου για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην Κω

Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ έπληξε την Κω στη 1:41 τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων, τον τραυματισμό 115 και ζημιές, κυρίως σε παλιά κτίρια.

Οι δύο νεκροί από τον φονικό σεισμό ήταν τουρίστες, ένας Τούρκος 39 ετών και ένας Σουηδός 27, οι οποίοι τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν έξω από μπαρ που κατέρρευσε. Oι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του μπαρ που κατέρρευσε, είναι συγκλονιστικές.

Στο βίντεο φαίνονται οι άνδρες της ΕΜΑΚ να ερευνούν το κτίριο μετά τον φονικό σεισμό, προσπαθώντας να καταγράψουν τα αίτια της κατάρρευσης που προκάλεσαν τις ζημιές και παράλληλα για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι κάτω απο τα συντρίμμια.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, από τους 115 τραυματίες, ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως για ακρωτηριασμό, ενώ για επτά άτομα κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής:

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου διακομίστηκαν με Σινούκ, τέσσερις τραυματίες, δύο Έλληνες και δύο Σουηδοί, ενώ άλλα τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Γ. Ν. Θριάσιο.

Ο φονικός σεισμός που έπληξε το νησί στη 1:30 τα ξημερώματα, προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές σε παλιά κυρίως κτίσματα και το λιμάνι, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι τουρίστες.

Όλοι διανυκτέρευσαν σε δρόμους και πλατείες, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό.

Τσουνάμι προκάλεσε ο σεισμός

Εξαιτίας του σεισμού, η θάλασσα φούσκωσε και προκλήθηκε μικρό τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού.

Μάλιστα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μίλησε για τσουνάμι ύψους 70 εκατοστών.

Σκάφη που ήταν στο λιμάνι υπέστησαν ζημιές, αφού χτύπησαν στη μαρίνα, ενώ βάρκες βγήκαν στη στεριά.

Το λιμάνι της Κω κατέστη ανενεργό, λόγω ζημιών, με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκτελούνται πλέον, μέσω της Κεφάλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας. Το αεροδρόμιο του νησιού δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

Τις βραδυνές ώρες της Παρασκευής, στο χώρο του λιμανιού βρέθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Κω για να εκτιμηθεί, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί και διεξάγουν αγώνα δρόμου για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.

Στο νησί κλιμάκιο του υπ. Ναυτιλίας

Κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη μεταβαίνει στην Κω, προκειμένου να συνδράμει στις εργασίες που αφορούν στην επιθεώρηση, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επισκευή στο κεντρικό λιμάνι μετά τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε τα ξημερώματα το νησί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.

Στο νησί υπουργοί

Από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί βρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, οι οποίοι το μεσημέρι παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στην Κω.

Συλλυπητήρια στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

«Το νησί δεν έχει υποστεί βλάβες. Τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν έχουμε βλάβες σε υποδομές», σημείωσε ο υπουργός Yποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και ανέφερε ότι ήδη έχει μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και μηχανικοί και άλλα δύο κλιμάκια προκειμένου να συνδράμουν τους μηχανικούς του δήμου

Την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό που έγινε σε σύντομο χρονικό, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σημειώνοντας από τη 1.41 πμ που έγινε ο σεισμός μέχρι τις 4.20 πμ που απογειώθηκε το αεροπλάνο με τους υπουργούς με μετέβησαν στο νησί για να δουν την κατάσταση «ήταν ένα σύνολο έτοιμο να αντιδράσει σε όλες τις καταστάσεις».

Στις συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να μην αποκλειστεί η Κως ακτοπλοϊκά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο λιμάνι του νησιού και γι αυτό υπήρξε πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις. 78 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κω αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καρδάμαινας προκειμένου να πάνε στη Κω. 260 επιβάτες έγινε έκτακτη αποβίβαση στην Κάλυμνο που μεταβαίνουν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, το Υπουργείο έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια στην Κάλυμνο στο Μαστιχάρι.

Διακόσιοι μετασεισμοί στην Κω μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου

Διακόσιοι, περίπου, μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Ισχυρό μετασεισμό άνω των 6 Ρίχτερ αναμένουν οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στον realfm 97,8 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως ο σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος, ενώ εξέφρασε τον φόβο του για ισχυρούς μετασεισμούς.

«Το μέγεθος των 6,6 ρίχτερ», σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να μας δώσει εν δυνάμει και μετασεισμό 6,1-6,2. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο πιθανό, αλλά μπορεί να μας δώσει και άλλα πεντάρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για μεγάλο αριθμός μετασεισμών, οι οποίοι όμως ήταν μικρών μεγεθών. Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, με βάση το μέγεθος του κύριο σεισμού μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι πιθανοί οι μετασεισμοί με μέγεθος ακόμη και μεγαλύτερο των 5,5 Ρίχτερ.

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v