Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη φυλακή παραμένουν Ηριάννα και Περικλής

Ο Εισαγγελέας είχε εισηγηθεί νωρίτερα την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης της Ηριάννας. Στο άκουσμα της απόφασης, υποστηρικτές τους άρχισαν να πετάν καρέκλες, εντός της δικαστικής αίθουσας. Δήλωση Κοντονή.

Στη φυλακή παραμένουν Ηριάννα και Περικλής

Στη φυλακή θα παραμείνουν η Ηριάννα και ο Περικλής με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Μετά από μία πολύωρη διαδικασία το δικαστήριο έκρινε πως θα πρέπει να απορριφθούν τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δυο παιδιών.

Η αντίδραση της κατάμεστης αίθουσας ήταν άμεση καθώς οι αλληλέγγυοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως "Ες Ες μπάτsοι δικαστές" και "το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ'όλα τα κελιά". Η επέμβαση της ΥΜΕΤ που ήταν στην αίθουσα καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν άμεση όταν συγκεντρωμένοι πέταξαν καρέκλες αλλά και μπουκάλια μέσα στο χώρο των συνηγόρων υπεράσπισης με στόχο εμφανώς τους δικαστικούς λειτουργούς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους αλληλέγγυους οι οποίοι φωνάζοντας, οδηγήθηκαν εκτός του Μεγάρου του Εφετείου της Αθήνας.

Ο Συνήγορος της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: "Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση οτι στο τέλος η Δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στη κοινωνία. Η σημερινή απόφαση κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί απόλυτο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι αυτή τη νέα κοπέλα, γι 'αυτή τη νέα επιστήμονα. 

Μετά την απόφαση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Νωρίτερα  ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης της Ηριάννας επισημαίνοντας ότι «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

«Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα και πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

Όσο για την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v