ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΑΓΟΡΑ

 
| Share |

Εισηγμένες: Ποιες "ευνοούνται" από την κρίση









 ΧΡΗΣΤΙΚΑ 

 Real Time ΧΑ

 Λογιστικές
Καταστάσεις


 Ανακοινώσεις ΧΑ

 Τεχνική Ανάλυση

 Ιδέες της Ημέρας

 Κεφαλαιοποιήσεις

 Πακέτα

 Εύρεση Συμβόλου

του Στέφανου Κοτζαμάνη
Δημοσιεύθηκε: 07:49 - 22/02/10
Ποιες μετοχές της Σοφοκλέους φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων - Σε ποιες κατηγορίες μετοχών δίνουν έμφαση τώρα οι αναλυτές.

Διαβάζοντας την πρόσφατη έκθεση της Citigroup για την ελληνική οικονομία και τις μετοχές που επιλέγει από τη Σοφοκλέους, τρία κυρίως μηνύματα μπορεί να λάβει:

Πρώτον, ότι οι ελληνικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες σε πολύ καλύτερα επίπεδα δεικτών από τις ξένες.

Δεύτερον, ότι ο αμερικανικός οίκος δεν δείχνει "ζεστός" για το Χ.Α., και μάλιστα για όσες λίγες μετοχές επιλέγει άλλοτε αναφέρεται σε "συγκριτικά νικητές" και άλλοτε στο ότι "θα είναι λίγοι οι απόλυτοι νικητές".

Και τρίτον, ότι καλύτερο είναι για τις ελληνικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται όσο το δυνατόν… εκτός Ελλάδος, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Φυσικά, η Citigroup δεν είναι ο μόνος οίκος που βλέπει από αυτήν τη σκοπιά τις ελληνικές μετοχές, καθώς δεν λείπουν και ελληνικά funds που από τις αρχές του έτους έχουν περιορίσει τις θέσεις τους στη Σοφοκλέους, ή τουλάχιστον έχουν στραφεί προς αμυντικότερες επιλογές.

Και αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος ότι η σκληρή δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα θα επηρεάσει πτωτικά τη ζήτηση και τον κύκλο εργασιών των εισηγμένων εταιριών στην Ελλάδα, ρίχνοντας τις επιδόσεις ακόμα πιο κάτω από τα επίπεδα του 2009.


Μοιραστείτε
το άρθρο
LinkedIn Facebook Twitter Σχολιάστε
παρακάτω
  
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω






Επιπλέον, οι όποιες κινήσεις έγιναν πέρυσι από τις εταιρίες με στόχο τον περιορισμό των δαπανών (και αναμένεται να επηρεάσουν φέτος την οικονομική πορεία τους σε δωδεκάμηνη βάση) κινδυνεύουν να αντισταθμιστούν από την άνοδο του χρηματοοικονομικού κόστους.

Συγκεκριμένα, η εκτίναξη του κόστους του μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού σε επίπεδα άνω του 6% και η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση δημιουργούν προϋποθέσεις για σαφώς υψηλότερο κόστος χρήματος στις επιχειρήσεις σε σύγκριση με αυτό του 2009.

Τέλος, έντονος προβληματισμός επικρατεί και σε επιχειρηματικούς κλάδους που αρχικά περίμεναν ανάκαμψη των επιδόσεων τη φετινή χρονιά. Ένας από αυτούς ήταν ο τραπεζικός, όπου όμως το τελευταίο εικοσαήμερο η μία αρνητική εξέλιξη διαδέχεται την άλλη.  Ένας ακόμα είναι ο μεταλλουργικός, όπου οι τιμές των μετάλλων (χάλυβας και αλουμίνιο) δεν λένε να ανεβούν και οι ελπίδες για αυξημένες κρατικές επενδύσεις ολοένα και μειώνονται.

Οι μετοχές "εξωτερικού"

Ποιες όμως θα μπορούσαν να θεωρηθούν "μετοχές εξωτερικού", δηλαδή μετοχές εταιριών των οποίων τα αποτελέσματα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητές τους, ή από τις εκτός Ελλάδος εξελίξεις; Ενδεικτικά, αναφέρουμε παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

• Από τις τράπεζες κυρίως η Εθνική, η Κύπρου και η Marfin Popular Bank.

• Αναμφίβολα, η Coca Cola Τρία Έψιλον και η Frigoglass.

• Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διεθνούς μεταλλουργίας και διαθέτει ρευστότητα για να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές, πέρα από την κινεζική Angang Industry που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

• Μεγάλη έκθεση στις αγορές του εξωτερικού έχει και η Folli Follie, δραστηριοποιούμενη σε μεγάλο βαθμό σε χώρες που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση (Κίνα, Ιαπωνία, ΝΑ. Ασία), η Σαράντης (η ΝΑ. Ευρώπη αναμένεται φέτος να αρχίσει να ανακάμπτει) κ.ά.

• Η εγχώρια δραστηριότητα αποτελεί ποσοστό μικρότερο του 50% για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, καθώς στις ΗΠΑ φέτος αναμένεται μονοψήφιος ρυθμός ανάκαμψης, ενώ η Αίγυπτος προβλέπεται να συνεχίσει να σημειώνει σημαντικό growth.

• Τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) μπορεί μεν να απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά, όμως τα περιθώρια κέρδους τους (περιθώρια διύλισης) οφείλονται κυρίως σε διεθνείς παράγοντες, και μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρυσι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα μια άνοδός τους δεν θα ξάφνιαζε κανέναν.

• Οι ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας, Δίας) απευθύνονται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού και φέτος μάλιστα αναμένεται ότι η τιμή της τσιπούρας θα είναι μεγαλύτερη της αντίστοιχης περυσινής. Ωστόσο, ερώτημα παραμένουν οι επιπτώσεις από μια αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων.

Όταν τα μετρητά περισσεύουν…

Από την άνοδο των επιτοκίων θα ευνοηθούν εταιρίες που διαθέτουν καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μεγαλύτερα των τραπεζικών τους υποχρεώσεων). Στις εισηγμένες της συγκεκριμένης κατηγορίας συγκαταλέγονται: ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΕ, Ζάμπα, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Κανάκης, Rilken κ.ά.

Άλλες επιλογές

Τέλος, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας, είναι πιθανόν να υπάρξει στροφή προς τις θεωρούμενες περισσότερο "ασφαλείς" επιχειρήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται:

α) Αυτές με υγιή ρευστότητα και υψηλή μερισματική απόδοση. 

β) Εκείνες των οποίων οι επιδόσεις επηρεάζονται σε σχετικά χαμηλότερο βαθμό σε περίπτωση νέου κύκλου ύφεσης στην πραγματική οικονομία (π.χ. ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, Jumbo και κάτω από προϋποθέσεις οι ΑΕΕΑΠ).

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι από μια αρνητική συγκυρία στην οικονομία θα πληγεί -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- το σύνολο των εισηγμένων εταιριών και όμιλοι όπως οι προαναφερθέντες, απλώς αυτό ενδέχεται να συμβεί σε μικρότερο βαθμό.

Επίσης, θα πρέπει να συνεξεταστεί και κατά πόσον η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει για τις μετοχές αυτές το χαμηλότερό τους στις τιμές του ταμπλό.



 Σχετικά άρθρα  Περισσότερα για 
ΧΑ: "Πράσινο φως" στην εισαγωγή των νέων μετοχών Dionic και Νηρεύς 17:33 - 10/02/12  
Μετοχές: ΔΙΟΝ, ΚΑΘΗ, ΝΗΡ
Νηρεύς: Στις 12/1 η καταβολή τόκων από το ΜΟΔ 12:39 - 03/01/12  
Μετοχές: ΝΗΡ
ΝΗΡΕΥΣ: Αλλαγή στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου 14:47 - 01/12/11  
Μετοχές: ΝΗΡ
 Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις  Περισσότερα για 
  ΝΗΡΕΥΣ: Πληροφορίες για έκδοση ΜΟΔ 10:49 - 03/01/12  
  ΝΗΡΕΥΣ: Αλλαγές στις δημοσιευμένες καταστάσεις 16:40 - 01/12/11  
  ΝΗΡΕΥΣ: Στις 30/11 τα αποτελέσματα 9μήνου 12:20 - 25/11/11  






iatronet.gr - Ιατρικό Φόρουμ - Οι ειδικοί σάς 

απαντούν

 Σχετικά άρθρα 
Εισηγμένες: Ετος ξεκαθαρίσματος το 2010
Μοοdy’s: Πιθανή υποβάθμιση αξιογράφων τραπεζών
ΕFG: Από το β΄ εξάμηνο η άνοδος για μετοχές

 Σχετικές Μετοχές 
ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)
0,51 -4,34% -0,02
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΕΥΑΘ (ΚΟ)
3,79 +1,07% +0,04
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΓΕΚΕ (ΚΑ)
6,97 -0,43% -0,03
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΟΤΕ (ΚΟ)
2,91 -2,02% -0,06
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)
13,93 -1,90% -0,27
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΚΑΝΑΚΗΣ Σ. (ΚΟ)
1,44 0,00% 0,00
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
S & B ΒΙΟΜΗΧ. ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)
4,61 -0,65% -0,03
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)
2,68 -9,46% -0,28
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)
6,00 -1,48% -0,09
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
RILKEN (KΟ)
3,40 0,00% 0,00
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
FRIGOGLASS (KO)
3,99 -2,21% -0,09
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΖΑΜΠΑ (ΚΑ)
5,99 0,00% 0,00
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
MARFIN POPULAR BANK (ΚΟ)
0,35 -6,22% -0,02
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
JUMBO (ΚΟ)
3,74 -1,06% -0,04
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΔΙΑΣ ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚΟ)
1,28 0,00% 0,00
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)
5,87 +0,17% +0,01
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
COCA - COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ (ΚΟ)
14,60 -2,67% -0,40
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΟΠΑΠ (ΚΟ)
7,18 -2,97% -0,22
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)
0,64 -3,47% -0,02
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)
3,41 -0,87% -0,03
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΚΛΩΣ/ΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)
0,39 0,00% 0,00
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο
ΚΑΕ (ΚΟ)
8,00 0,00% 0,00
Προσθήκη σε: Alerts, Χαρτοφυλάκιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ


Αποκριάτικες στολές: Διευθύνσεις και ιδέες για τα μασκέ του 2012
Ανταλλακτικά δίκτυα: Αλληλέγγυο «πάρε – δώσε»
Οι ακριβότεροι προορισμοί του κόσμου και οι low budget εναλλακτικές τους
Τα στάδια των Ολυμπιακών του Λονδίνου: Κληρονομιά ή κρεμάλα;
Η Νατάσσα Μποφίλιου στο In2life
Χολιγουντιανά κοστούμια: Τα αγαπημένα μας σε ένα photo gallery