Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκπλήξεις» σε μερίσματα & επιστροφή κεφαλαίου

Γιατί οι διοικήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν τα... σεντούκια. Ποιες εταιρείες θα δώσουν φέτος «διπλή δόση» και ποιες ξαναθυμήθηκαν τους μετόχους μετά από χρόνια «αμνησίας». Τα δεδομένα για εισηγμένες μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης.

«Εκπλήξεις» σε μερίσματα & επιστροφή κεφαλαίου

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επικρατούσαν στις αρχές του έτους, πολλές τελικά ήταν οι εταιρείες που αποφάσισαν να ανοίξουν τα ταμεία τους και να μοιράσουν στους μετόχους τους πολύ περισσότερα μετρητά σε σχέση με πέρυσι, είτε μέσα από διανομές μερισμάτων, είτε μέσω της αφορολόγητης επιστροφής κεφαλαίου.

Αν και κάθε περίπτωση έχει τη δική της ιδιομορφία, διψήφιος αριθμός εισηγμένων (βλέπε παρακάτω έντεκα τέτοιες περιπτώσεις), οι οποίες μέχρι πέρυσι επανεπένδυαν το σύνολο των κερδών τους, αποφάσισε φέτος να μοιράσει χρήμα στους ιδιοκτήτες του!

Δεν έλειψαν μάλιστα και ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Βογιατζόγλου, Κανάκης, Μύλοι Κεπενού) όπου οι εταιρείες προχώρησαν μέσα στη χρονιά τόσο στη διανομή μερίσματος, όσο και σε επιστροφή κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα περισσότερα λεφτά θα προέλθουν από εκείνες τις εταιρείες που διανέμουν μερίσματα και προχωρούν σε επιστροφές κεφαλαίου σε τακτική βάση.

Για παράδειγμα, μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι θα διανείμουν, μεταξύ άλλων, οι εξής: ΟΛΠ (0,12 έναντι 0,05 ευρώ ανά μετοχή), ΕΥΔΑΠ (0,38 έναντι 0,15 ευρώ), ΕΧΑΕ (0,20 έναντι 0,12 ευρώ, ενώ φημολογείται πως μπορεί να υπάρξει και κάποιος... μποναμάς προς το τέλος του έτους), Πλαίσιο (0,20 έναντι 0,12 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (0,30 έναντι 0,25 ευρώ) και Newsphone (0,04 έναντι 0,014 ευρώ).

Εταιρείες όπως ο ΟΛΘ (0,60 ευρώ), ο Καρέλιας (8,5 ευρώ), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,09 ευρώ) και η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (0,02 ευρώ) θα αποδώσουν στους μετόχους τους όσα μετρητά τους είχαν δώσει και πέρυσι.

Να σημειωθεί επίσης ότι ασκούνται πιέσεις από την πλευρά της μετοχικής μειοψηφίας για διανομές μερισμάτων-επιστροφών κεφαλαίου σε εταιρείες με ισχυρή ρευστότητα όπως η Nexans Hellas, η ΕΚΤΕΡ (η πλειοψηφία απάντησε αρνητικά) και η (μέχρι πέρυσι εισηγμένη) ΖΑΜΠΑ.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών που είτε δεν θα διανείμουν φέτος μέρισμα σε αντίθεση με το 2013 που διένειμαν (π.χ. Intralot και Ευρωπαϊκή Πίστη λόγω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας εν όψει Solvency ΙΙ), είτε πρόκειται να δώσουν χαμηλότερα μερίσματα (π.χ. ΕΥΑΘ 0,12 έναντι 0,162 ευρώ, Trastor ΑΕΕΑΠ 0,09 έναντι 0,10 ευρώ), ωστόσο αυτές είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό από τις υπόλοιπες.

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν τη διάθεση των διοικήσεων να ανοίξουν τα ταμεία των εταιρειών τους προς τους μετόχους σε παράγοντες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, η γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία.

Δεύτερον, το γεγονός ότι μετά από πολυετή και επιτυχή προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας των εταιρειών, ήρθε η ώρα να αποζημιωθούν και οι μέτοχοι.

Τρίτον, οι ανοδικές προοπτικές ορισμένων εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στις ωφελημένες της κρίσης.

Ποιες εταιρείες... επανήλθαν δριμύτερες

Cyclon: Μετά από πολύ καιρό, η εισηγμένη αποφάσισε φέτος τη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, ενώ κερδισμένοι επίσης θα βγουν οι μέτοχοι που έχουν μέσο κόστος κτήσης χαμηλότερο του 0,70 ευρώ, αν ανταποκριθούν στη δημόσια πρόταση που έχει υποβάλει η Motor Oil.

Eurobank Properties: Η εισηγμένη δεν είχε μοιράσει μέρισμα το 2012, λόγω νομικής απαγόρευσης (θυγατρικής τράπεζας που έχει στηριχτεί από το ΤΧΣ) παρά την κερδοφόρο πορεία της. Η θεσμική απαγόρευση άρθηκε καθώς πρώτος σε μέγεθος μέτοχός της είναι η Fairfax και έτσι αποφασίστηκε φέτος η διανομή μερίσματος 0,182 ευρώ ανά μετοχή.

Folli Follie: Παρά τα κερδοφόρα αποτελέσματα, οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν πολλά χρόνια να πάρουν «ζεστό χρήμα» στα χέρια τους, καθώς πρωταρχικός στόχος του ομίλου την προηγούμενη περίοδο ήταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού του. Το όλο σχέδιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία (πώληση του συνόλου της δραστηριότητας των αφορολογήτων ειδών) και πρόσφατα η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

FG Europe: Η εταιρεία έχει μεγάλο χρονικό διάστημα να δώσει μετρητά στους μετόχους της. Το διοικητικό συμβούλιο έχει προτείνει στην τακτική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή, αλλά καλό είναι να περιμένουμε πρώτα την απόφαση των μετόχων.

Sarantis: Μετά από χρόνια επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών του, ο όμιλος (διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο) διένειμε τον Ιανουάριο 0,27 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα για τη χρήση του 2013. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να εισπραχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Αεροπορία Αιγαίου: Θετικότατη έκπληξη από τη γνωστή αεροπορική, η οποία εδώ και χρόνια διέθετε ισχυρή ρευστότητα, αλλά σημείωνε αρνητικά αποτελέσματα. Στις 27 Ιουνίου ξεκινά η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, μετά το κερδοφόρο 2013 και τις θετικές προοπτικές που αναδύονται λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Γενική Εμπορίου: Η εισηγμένη δεν είχε διανείμει μέρισμα το 2013 λόγω ζημιών που είχε καταγράψει το 2012. Μετά την κερδοφόρο χρήση του 2013 όμως (και την πολύ καλύτερη πορεία στο μέτωπο των ταμειακών ροών), η φετινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε πρόσφατα τη διανομή 0,0153 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Μετά από αρκετά χρόνια διακράτησης του συνόλου των κερδών (αμυντική πολιτική έναντι της κρίσης), η εταιρεία αποφάσισε φέτος να διανείμει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ποσό μάλιστα που είναι ανώτερο από αυτό που αρχικά είχε προτείνει το διοικητικό της συμβούλιο.

ΤΙΤΑΝ: Μετά από μία διετία όπου η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία δεν είχε διανείμει μέρισμα (μικρά κέρδη τον πρώτο χρόνο και ζημίες τον δεύτερο) η φετινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε να μοιράσει 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΒΑΛ: Μετά από αρκετά χρόνια, εταιρεία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ μοιράζει μετρητά στους μετόχους της. Ειδικότερα, η ΕΛΒΑΛ αποφάσισε φέτος τη διανομή 0,08 ευρώ ανά μετοχή μέσα από επιστροφή φορολογηθέντων αποθεματικών.

EPSILON NET: Παρά τα κερδοφόρα αποτελέσματά της, η εισηγμένη δεν διένειμε μέρισμα ενισχύοντας τη ρευστότητά της. Με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2013 διέθετε καθαρό ταμείο και στην τακτική γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου έχει θέσει προς ψήφιση το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους της.

Η... διπλή μερίδα

Βογιατζόγλου Systems: Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησε η διανομή μεγάλης επιστροφής κεφαλαίου 0,92 ευρώ ανά μετοχή και μετά από λίγους μήνες η τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Οι μεγάλες αυτές ενέσεις μετρητών προς τους μετόχους αποδίδονται στην πώληση δύο ακινήτων της εισηγμένης.

Μύλοι Κεπενού: Η πατρινή εταιρεία προχώρησε στις 6 Ιουνίου σε γενναία επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,303 ευρώ ανά μετοχή και επιπρόσθετα η τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή.

Στέλιος Κανάκης: Κάθε χρόνο η εισηγμένη ανταμείβει τους μετόχους της είτε με μέρισμα, είτε με επιστροφή κεφαλαίου. Στις αρχές του έτους επέστρεψε 0,08 ευρώ ανά μετοχή (η ανταμοιβή του 2013) και μόλις πρόσφατα η τακτική γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,086 ευρώ ανά μετοχή, που μετά την παρακράτηση φόρου 10% θα καταβληθεί τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v