Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία Κεφάλαια: «Επίδομα αδείας» θα πάρουν οι μεριδιούχοι!

Ικανοποιητικά κέρδη προσφέρει φέτος το σύνολο σχεδόν των αμοιβαίων κεφαλαίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποια Α/Κ αναδείχθηκαν πρωταθλητές στις αποδόσεις προς όφελος των μεριδιούχων τους.

Αμοιβαία Κεφάλαια: «Επίδομα αδείας» θα πάρουν οι μεριδιούχοι!

Έχοντας φτάσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, επτά περίπου μήνες από την αρχή του έτους και λίγο πριν ξεκινήσουν οι μαζικές διακοπές των Ελλήνων, η πλειονότητα των επενδυτών που εμπιστεύθηκε φέτος τα αμοιβαία κεφάλαια θα λάβει ένα ικανοποιητικό... επίδομα αδείας.

Παρά τη συνέχιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία, τις αυξανόμενες αβεβαιότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τη σαφή τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, το σύνολο σχεδόν των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει αποφέρει θετικές αποδόσεις στους μεριδιούχους του και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος τους ήταν ανέλπιστο.

Τα «πολλά λεφτά» ήρθαν φέτος από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία συνέχισαν την πολύ καλή πορεία τους, με αποτέλεσμα περίπου τα μισά Α/Κ που τοποθετήθηκαν σε ελληνικούς τίτλους να γράφουν ήδη κέρδη που υπερβαίνουν το 22%!

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού κατάφεραν να σημειώσουν θετικές αποδόσεις και να έχουν καλύτερη πορεία σε σχέση με αυτήν του Γενικού Δείκτη. Κερδισμένοι επίσης ήταν όσοι τοποθετήθηκαν στο δολάριο (ανέβηκε σε σχέση με το ευρώ) και σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού (π.χ. Τουρκία, Μέση Ανατολή) που ανέκαμψαν.

Τέλος, καθόλου άσχημες δεν ήταν και οι αποδόσεις των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των τραπεζικών καταθέσεων, ιδίως για σχετικά περιορισμένο ύψος κεφαλαίων.

Πάντως, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμούν πάντοτε πως: α) οι παρελθούσες αποδόσεις δεν προδικάζουν τις μελλοντικές, β) κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο έχει τη δική του σχέση κινδύνου-προσδοκώμενης απόδοσης και το δικό του προτεινόμενο χρονικό ορίζοντα, γ) θα πρέπει να συνεκτιμάται το επίπεδο των προμηθειών και των πάσης φύσεως εξόδων.

Ομολογιακά Ελλάδας

Πολύ υψηλές αποδόσεις για το είδος της επένδυσης απέφεραν φέτος τα ομολογιακά αμοιβαία που τοποθετήθηκαν σε ελληνικούς τίτλους, καθώς όχι μόνο κατέγραψαν κέρδη και τα 15 Α/Κ της κατηγορίας, αλλά επιπρόσθετα στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 20%!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Α/Κ Δήλος Εισοδήματος (24,65%), Alpha Ελληνικό (23,88%), Geniki Ομολογιών (23,47%), Proton Ομολογιών (23,15%), Eurobank I (LF) Greek Government Bond (22,85%) και Αττικής Ομολογιών (22,38%).

Μετοχικά Εσωτερικού

Πολύ καλή πορεία είχαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, καθώς με περίπου μηδενική μεταβολή του Γενικού Δείκτη σχεδόν όλα (τα 32 από τα 33) κατέγραψαν κέρδη που στις μισές περίπου περιπτώσεις ξεπέρασαν το 5%. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα Α/Κ: Alpha Επιθετικής Στρατηγικής (+9,89%), Allianz Μετοχών Εσωτερικού (+8,92%), Eurobank I (LF) Greek Equities (+7,98%), ING Μετοχικό Εσωτερικού (7,93%), Alpha Blue Chips Ελληνικό Μετοχικό (+7,63%) και Alpha Trust Hellenic Equity Fund (+7,54%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων

Στη συγκεκριμένη κατηγορία κέρδη σημείωσε το σύνολο των 18 αμοιβαίων κεφαλαίων (από 0,07% έως και 2,92%), με τον πρώτο λόγο να έχουν όσα τοποθετήθηκαν με έκθεση στο αμερικανικό νόμισμα (ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ). Έτσι, «πρωταθλητές» της κατηγορίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έως και 16 Ιουλίου) ήταν τα ΤΤ-ΕΛΤΑ Διαχείρισης Διαθεσίμων ($) με +2,92%, Eurobank Dollar Plus με +2,91% και Eurobank (LF) Income Plus Fund ($) με +2,89%.

Στην κατηγορία διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, κέρδη σημείωσαν τα έξι από τα επτά Α/Κ, με πρώτα τα Triton Διαθεσίμων Ευρώ Βραχυχρόνιας Διάρκειας (+1,40%), Πειραιώς Διαχείρισης Βραχυπρόθεσμων Διαθεσίμων (+1,17%) και Geniki Euro Money Market Fund-Short Term (+0,47%).

Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια

Κέρδη από την αρχή του χρόνου (από 0,68% έως και 17,09%) σημειώνουν τα 31 από τα 33 αμοιβαία κεφάλαια της συγκεκριμένης κατηγορίας, και υψηλότερες αποδόσεις καταγράφουν τα Alpha Ελληνικό Μικτό (17,09%), ΤΤ-ΕΛΤΑ Μικτό Εσωτερικού (16,11%), ΤΤ-ΕΛΤΑ Θεσμικών Επενδυτών (15,95%), Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών (15,75%), ING Μικτό (15,32%) και Allianz Μικτό (14,56%).

Μετοχικά Εξωτερικού

Και τα δύο μετοχικά κεφάλαια που εστιάζουν σε αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν απόδοση άνω του +5% και συγκεκριμένα είχαμε +5,23% για το Triton American και +5,07% για το Πειραιώς US.

Θετικές αποδόσεις (από 2,41% έως και 7,11%) απέφεραν στους μεριδιούχους τους και 14 Α/Κ της κατηγορίας Μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν τα Δήλος Global Titans (+7,11%), NBG International Funds SICAV/Global Equity/B (+6,16%), NBG International Funds SICAV/Global Equity/A (+6,15%), Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (+5,97%), MetLife Alico (+5,65%) και Alpha Global Blue Chips (+5,01%).

Στην κατηγορία Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών, είχαμε 16 αμοιβαία κεφάλαια, μόνο τα πέντε εκ των οποίων έχουν υποχρεωθεί από την αρχή του έτους έως και τη 16η Ιουλίου σε αρνητικές αποδόσεις. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα Α/Κ που τοποθετήθηκαν στην Τουρκία (π.χ. Interamerican LF Equity Turkish Fund με +20,47%, Eurobank LF Equity Turkish Fund με +20,45%) και τα Eurobank LF Equity Middle East North Africa Fund με +18,16%, Alpha Select Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μετοχικό με +9,34% και MetLife Alico Μετοχικό Αναδυόμενων Αγορών με +7,03%.

Κέρδη (από 0,37% έως και 14,93%) είχαμε στα έξι από τα επτά αμοιβαία κεφάλαια που εντάσσονται στην κατηγορία Μετοχικά Διεθνή, με πρώτα τα Alpha Energy Μετοχικό (+14,93%), Attica Real Estate (+13,90%) και ΤΤ-ΕΛΤΑ Οικολογικό (+10,33%).

Τα δύο από τα τρία αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης, τα δύο σημείωσαν κέρδη: Πειραιώς Eurozone με 4,39% και Piraeus Invest European Equity με +1,22%.

Funds of Funds

Από τα 25 Funds of Funds μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, όλα σημείωσαν θετική απόδοση από την αρχή του έτους έως και τη 16η Ιουλίου, ξεκινώντας από +1,98% και φτάνοντας έως και +15,19%. Πρώτα σε αποδόσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν το Eurobank (LF) Real Estate και το Interamerican (LF) Real Estate με +15,19%, το Interamerican (LF) New Frontiers με +14,28%, το Eurobank (LF) New Frontiers με +14,26% και το Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia Μετοχικό με +10,74%.

Στα μικτά Funds of Funds, κέρδη από 1,74% έως και 14,18% σημείωσαν και τα 13 Α/Κ που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, με «πρωταθλητές» τα Πειραιώς Διεθνές με +14,18%, Eurobank Balanced Blend με +5,72% και Eurobank Global High με +5,52%.

Κέρδη από την αρχή του χρόνου έχουν σημειώσει και τα έξι ομολογιακά Funds of Funds (από 1,53% έως και 6,79%) με τις τέσσερις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν τα Eurobank (LF) Dynamic Fixed Income με 6,79%, CPB Euro Global Bond με 4,34%, Πειραιώς Ομολογιακό με 3,72% και CPB USD Global Bond με 3,71%.

Ομολογιακά Εξωτερικού

Στην κατηγορία των Ομολογιακών Διεθνών δραστηριοποιούνται έντεκα αμοιβαία κεφάλαια, το σύνολο των οποίων εμφανίζει θετική απόδοση, όπως π.χ. Ερμής Ομολογιακό Διεθνές (11,79%), Eurobank I (lf) Global Bond (6,60%) και Δήλος Eurobond (6,18%).

Κέρδη επίσης σημείωσαν όλα τα Α/Κ (δέκα τον αριθμό) της κατηγορίας Ομολογιακά Κρατικά-Ανεπτυγμένων Χωρών, με πρώτα τα Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (13,18%), Τρίτων Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Ανεπτυγμένων Χωρών (7,26%) και CPB Eurobond Ομολογιακό (7,21%).

Στην κατηγορία των Ομολογιακών Α/Κ Κρατικών-Αναπτυσσόμενων Χωρών δραστηριοποιείται μόνο το Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών Ομολογιακό που κατέγραψε κέρδη 6,61%. Και τα έξι Α/Κ της κατηγορίας Ομολογιακά Α/Κ μη κρατικά, επενδυτικής διαβάθμισης εμφάνισαν θετική απόδοση με πρώτα τα Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων (4,49%), MetLife Alico Εταιρικών Ομολογιών (3,30%) και Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade σε ευρώ (3,02%).

Ανοδικά κινήθηκαν και τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας Ομολογιακά Α/Κ μη κρατικά υψηλής απόδοσης, καθώς είχαμε +5,47% για το ΤΤ-ΕΛΤΑ High Yield Ομολογιών Εξωτερικού και +3,20% για το Ευρωπαϊκή Πίστη High Yield Εταιρικών Ομολόγων σε ευρώ.

Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου

Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται 29 Α/Κ, το σύνολο των οποίων σημείωσε θετική απόδοση από την αρχή του έτους έως και τη 16η Ιουλίου. Τις καλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Alpha Bancassurance EE 101 (+10,81%) και Eurobank I (LF) SP Best Performers (+10,56%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v