Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική-Alpha: «Καλό» το εξάμηνο λένε οι διεθνείς οίκοι

Το στοιχείο που «εκτόξευσε» την κερδοφορία των δύο τραπεζών. Ποια μεγέθη δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις, σύμφωνα με την HSBC. Πού εστιάζει η Goldman Sachs. Τι εκτιμά η JP Morgan για τα stress test. Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις. Tι προβλέπουν για την πορεία των μετοχών.

Εθνική-Alpha: «Καλό» το εξάμηνο λένε οι διεθνείς οίκοι

Θετικά χαρακτηρίζουν ξένοι και εγχώριοι οίκοι τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Τονίζουν ότι τα κέρδη των δύο τραπεζών διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων κυρίως λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ εκτιμούν ανοδική αντίδραση για τις μετοχές.

JP Morgan

H JP Morgan χαρακτηρίζει τα κέρδη της Εθνικής και της Alpha ανώτερα των προβλέψεών της και επισημαίνει μεταξύ άλλων την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη βελτίωση των spreads.

Παράλληλα τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερο μαξιλάρι εν όψει των stress tests, ενώ στέκεται στις δηλώσεις των διοικήσεων για τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων.

Ο διεθνής οίκος αναμένει θετική αντίδραση για τις μετοχές στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

ΗSBC

Η HSBC αποδίδει τα καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη των δύο τραπεζών στην αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου.

Αν εξαιρεθεί η επίδραση του αναβαλλόμενου φόρου, τα μεγέθη των δύο τραπεζών (έσοδα, λειτουργικές δαπάνες) κινήθηκαν ανάλογα με τις προβλέψεις της HSBC, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Η HSBC θέτει τιμή-στόχο το 0,87 ευρώ για τη μετοχή της Alpha και τα 3,82 για τον τίτλο της Εθνικής. Η σύσταση για τις δύο μετοχές είναι overweight.

Deutsche Bank 

Aπό την πλευρά της, η Deutsche Bank αναφέρει ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων λόγω του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα έσοδα κινήθηκαν 9% κάτω από τις προβλέψεις του.

Η Deutsche Bank διατηρεί τη θετική της στάση για τη μετοχή της τράπεζας, τονίζει ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ενίσχυσε τα κεφάλαια της Εθνικής, ενώ ξεχωρίζει την αύξηση των περιθωρίων αλλά και την αποτελεσματικότητα της τράπεζας σε λειτουργικό επίπεδο.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση buy και την τιμή-στόχο των 4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο του 0,90 ευρώ και τη σύσταση buy.

Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της τράπεζας ανάλογα των εκτιμήσεων και υπογραμμίζει πως τα κέρδη εκτοξεύτηκαν από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs κρίνει καλά τα αποτελέσματα της Alpha Bank και αναμένει θετική αντίδραση από τη μετοχή. Διατηρεί τη σύσταση buy.

Σημειώνει ότι τα κέρδη υπήρξαν ανώτερα των εκτιμήσεων λόγω του αναβαλλόμενου, ενώ τονίζει πως τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες και οι λειτουργικές δαπάνες δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, αναφέρει ότι τα κέρδη της ήταν ισχυρά και αναφέρει ως καταλύτες τον αναβαλλόμενο φόρο, τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων λειτουργικές δαπάνες αλλά και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν ανάλογα των προβλέψεων, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις.

Εuroxx

Από την πλευρά της, η Euroxx αναφέρει για την Εθνική πως η συνεχιζόμενη μείωση της δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, απόρροια της βελτίωσης των επιπέδων εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης αλλά και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, καθώς και οι συνεχιζόμενες ενέργειες περιστολής δαπανών σε Ελλάδα και ΝΑ. Ευρώπη συνέβαλαν θετικά στην κερδοφορία.

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2014 στο 23,2%, έναντι 23% στο τέλος Μαρτίου του 2014, με το επίπεδο κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις για τον όμιλο να παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 56%, που συνιστά τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων στον εγχώριο κλάδο.

Κατά το β' τρίμηνο του έτους, και κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους €2,5 δισ. τον Μάιο, ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CΕT 1 ανήλθε σε 16,2%, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο κανονιστικό επίπεδο του 8% κατά δύο φορές, τοποθετώντας την Εθνική Τράπεζα σε επίπεδο κεφαλαιακής βάσης σημαντικά άνω του μέσου όρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, που βρίσκεται στο 10%.

Για την Alpha Bank τονίζει πως τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,8 δισ. σε ετήσια βάση. Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται, με τα αποτελέσματα προ προβλέψεων να σημειώνουν αύξηση 101,6% σε ετήσια βάση, στα 516,8 εκατ.

Επίσης, σημειώνει τη σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και τη μείωση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 33,6%. Ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως στο 58% το β΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v