Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: «Προτιμά» ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ

Η Eurobank Equities αναφέρει ότι οι πολιτικές ισορροπίες ίσως περιορίσουν την απόδοση των μετοχών, ενώ αρκετά θέματα παραμένουν ανοικτά. Ποιες είναι οι κύριες επενδυτικές επιλογές της χρηματιστηριακής.

Eurobank Equities: «Προτιμά» ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ

Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ περιλαμβάνονται στις προτιμώμενες μη τραπεζικές μετοχές της Eurobank Equities, όπως αναφέρει σε ανάλυση για τη "Στρατηγική στην ελληνική αγορά". Από τις τραπεζικές μετοχές ψηφίζει την Εθνική Τράπεζα λόγω της καλύτερης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities σε επίπεδο αποτίμησης δεν έχουν αλλάξει πολλά τελευταία. Οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές παραμένουν κοντά στις 7 φορές EV/EBITDA του 2015, κοντά στα ιστορικά μέσα επίπεδα και στα ίδια επίπεδα με την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Από την άλλη πλευρά, αρκετές μη τραπεζικές μετοχές έχουν ήδη αποτιμηθεί με βάση τις εκτιμήσεις μέσου κύκλου, παρόλο που αυτό το ύψος της κερδοφορίας αναμένεται από το 2017 και μετά. Αναφορικά με τις τράπεζες, οι τρέχουσες τιμές ήδη προεξοφλούν ομαλοποίηση της κερδοφορίας.

Αρκετά κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοικτά

Με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να προεξοφλούν ήδη διψήφια ανάπτυξη EBITDA το επόμενο έτος, θεωρούμε πως η περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας δεν είναι πιθανή ώστε να αποτελέσει καταλύτη για χρηματιστηριακή ανάκαμψη από τα τρέχοντα επίπεδα. Συμπερασματικά, η διεύρυνση των πολλαπλασιαστών θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχόμενο καταλύτη για υψηλότερες τιμές. Το τελευταίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο και πιθανή λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο.

Οι πολιτικές ισορροπίες μπορούν να περιορίσουν την απόδοση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει οριακή πλειοψηφία, επομένως αποτελεί σημαντική πρόκληση η απαραίτητη πλειοψηφία 180 βουλευτών που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με ποσοστό 2,6%-4%, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να περάσει μέτρα λιτότητας στο τέταρτο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία ελπίζει σε αναστροφή του κλίματος λόγω καταλυτών στο τέταρτο τρίμηνο (πιθανή λύση στο θέμα του χρέους, επιστροφή σε ανάπτυξη).

Είμαστε της άποψης ότι οι περισσότεροι βουλευτές (με εξαίρεση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) θα προτιμούσαν να εξαντλήσουν την εναπομείνασα διετία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά η ισορροπία είναι εύθραυστη. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε το πολιτικό τοπίο να επηρεάσει την απόδοση των μετοχών, αναφέρει η Eurobank Equities.

Χαρτοφυλάκιο Κύριων Επενδυτικών Επιλογών

Σε αυτό το περιβάλλον, προτιμούμε μετοχές που συνδυάζουν ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές με ελκυστικές αποτιμήσεις και άμεσους καταλύτες. Μεταξύ των μη τραπεζικών μετοχών επιβεβαιώνουμε την προτίμησή μας για τους τίτλους ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, λόγω και της ύπαρξης θετικών καταλυτών. Προσθέτουμε στις επιλογές μας τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένοντας ισχυρή ανάκαμψη του τομέα κατασκευών και περαιτέρω απομόχλευση.

Μεταξύ των τραπεζών, προτιμούμε την Εθνική Τράπεζα λόγω της καλύτερης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, υψηλότερης κεφαλαιακής επάρκειας και πιο ελκυστικής αποτίμησης, αναφέρει η Eurobank Equities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v