Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το… στοίχημα ξεκινάει από τον πάτο!

Αδύναμοι κρίκοι του ταμπλό ή επιλογές που ενδεχομένως να δράσουν με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου; Τι «παίζει» με τις 32 μετοχές που υποχρεώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου. Τι κρύβουν οι πέσεις στους τίτλους.

ΧΑ: Το… στοίχημα ξεκινάει από τον πάτο!

Μετά το χθεσινό «ξεπούλημα» (πτώση Γενικού Δείκτη κατά 5,7%, στις 948 μονάδες), δεκάδες ήταν οι μετοχές που υποχρεώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να «γράψουν» νέα χαμηλά δωδεκαμήνου, απεικονίζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικράτησε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μετοχές όλων των κατηγοριών, καθώς στη σχετική λίστα συγκαταλέγονται όμιλοι μεγάλου (π.χ. Motor Oil, Frigoglass, MIG, Intralot, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ) ή και μικρότερου μεγέθους (π.χ. ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Ευρωσύμβουλοι, ΣΑΤΟ, REVOIL), κερδοφόροι και μη, με πλεονάζουσα ρευστότητα (π.χ. JUMBO, PROFILE, Centric, ΕΥΑΘ, Flexopack, ΕΚΤΕΡ) ή ζητήματα χρηματοδότησης, με κρατικό ή ιδιωτικό έλεγχο.

Άλλοι επενδυτές εξετάζουν τη λίστα με τα ελάχιστα του δωδεκαμήνου προκειμένου να εντοπίσουν τους «αδύναμους κρίκους» του ταμπλό και ακόμη περισσότεροι σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τίτλους που «έχουν μείνει πίσω» και θα μπορούσαν -κάτω από προϋποθέσεις- να υπεραποδώσουν στο μέλλον.

Τέλος, κάποιοι τρίτοι θεωρούν πως μετά από ένα ελάχιστο δωδεκαμήνου, είναι πιθανή μια -βραχυπρόθεσμης διάρκειας έστω- αντίδραση, με τη λογική του ότι η συμπεριφορά της μετοχής μπορεί να μοιάσει ως ένα βαθμό με αυτή του πιεσμένου ελατηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, μια προσπάθεια κατάταξης των μετοχών που σημείωσαν χθες νέες χαμηλές τιμές δωδεκαμήνου είναι η παρακάτω:

ΕΧΑΕ: Η πορεία της συγκεκριμένης μετοχής αποτελεί συχνά τον προπομπό της μελλοντικής κατεύθυνσης του όγκου των συναλλαγών, άρα και σε μεγάλο βαθμό της τιμής του Γενικού Δείκτη. Το γεγονός ότι εδώ και καιρό συγκαταλέγεται στη λίστα με τα νέα χαμηλά δωδεκαμήνου -κάτι που επαναλήφθηκε και χθες- δεν αποτελεί θετική ένδειξη για το μέλλον.

«Κρατικόχαρτα»: Αν και γενικότερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τα «κρατικόχαρτα» αποτελούν μάλλον αμυντικές επενδυτικές επιλογές, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο σε καταστάσεις πολιτικού ρίσκου. Μεταξύ των τίτλων που χθες «έπιασαν» ελάχιστο δωδεκαμήνου και οι ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ. Η αγορά δεν πιστεύει πλέον πως τα προγράμματα ιδιωτικοποίησής των τριών αυτών (και όχι μόνο) εταιρειών θα προχωρήσουν, τουλάχιστον κατά το ορατό μέλλον.

Τράπεζες: Τέσσερις μετοχές του κλάδου (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Αττικής και Ελλάδος) με νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη δυσπιστία της αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ανοιχτό και το ζήτημα των stress tests, με τους αναλυτές πάντως να μην φοβούνται ότι θα προκύψει κάποια μη ελέγξιμη κατάσταση.

Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Αδύναμοι εμφανίζονται στο ταμπλό οι περισσότεροι τίτλοι του γνωστού μεταλλουργικού ομίλου, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές του πρώτου εξαμήνου ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές και παρά τις κινήσεις περαιτέρω μείωσης του κόστους που υλοποιούνται. Χθες λοιπόν είχαμε νέα χαμηλά δωδεκαμήνου για ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΜΑ, αλλά και για την ιδιαίτερα κερδοφόρο ΕΛΒΑΛ. Η αγορά πιθανόν να συνεκτιμά τον υψηλό δανεισμό του ομίλου.

Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος: Πολύ μακριά από την τιμή (1,70 ευρώ) με την οποία η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τον Ιούλιο του 2014...

ΕΚΤΕΡ: Οι «μικρές» κατασκευαστικές εταιρείες έχουν διάφορους λόγους να διαμαρτύρονται για την πορεία της αγοράς, ωστόσο η εισηγμένη έχει σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και θετικό καθαρό ταμείο.

Τα... περίεργα

Lamda Development: Το 2014 αποτελεί μια αρκετά καλή χρονιά για την εισηγμένη, καθώς ο τζίρος στα εμπορικά κέντρα που λειτουργεί ανεβαίνει, ανέλαβε το μεγάλο project του Ελληνικού και ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η μετοχή ωστόσο έγραψε χθες νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, με τη χρηματιστηριακή αγορά να φαίνεται πως αμφιβάλλει για το κατά πόσο τελικά θα προχωρήσει το project του Ελληνικού.

JUMBO: Νέο ρεκόρ κερδών σημείωσε κατά τη χρήση που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ακόμη καλύτερες προβλέπονται οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου για φέτος. Να σημειωθεί πως οι επενδύσεις υλοποιούνται ουσιαστικά χωρίς δανεισμό, καθώς η JUMBO διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο.

Profile: Εταιρεία πληροφορικής με εξωστρεφή πλέον χαρακτήρα, η οποία φέτος ανεβάζει ταχύτητες τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος. Αυξημένα κέρδη στο εξάμηνο και θετικό καθαρό ταμείο.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Θεωρητικά (λόγω αντικειμένου δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στις πλέον ασφαλείς εταιρείες του ΧΑ και επιπλέον αυξάνει συνεχώς το ενεργειακό της δυναμικό, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το αμέσως επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου.

J&P Αβαξ: Κατά την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου, ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου κ. Κων/νος Κουβαράς είχε επισημάνει την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για τα επόμενα χρόνια. Το ταμπλό όμως, δεν έχει... συγκινηθεί από τότε, πράγμα που συνέβη και με τόσες άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Flexopack: Πρόκειται για μια εξαγωγική παραγωγική μονάδα με ανοδική πορεία πωλήσεων και κερδών κατά τα τελευταία χρόνια, με σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς και με άριστη ρευστότητα (θετικό καθαρό ταμείο).

Centric: Μπορεί βέβαια στην αγορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού να επικρατεί σημαντική κινητικότητα, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η Centric κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο αύξησε δραστικά τον κύκλο εργασιών της (λόγω και του Μουντιάλ) και σημείωσε υψηλή προ φόρων κερδοφορία (2,62 από 2,918 εκατ. ευρώ), διαθέτοντας παράλληλα και θετικό καθαρό ταμείο.

REVOIL: Το χθεσινό χαμηλό δωδεκαμήνου έρχεται σε μια περίοδο όπου τόσο η εγχώρια ζήτηση για πετρελαιοειδή, όσο και η δραστηριότητα της ακτοπλοΐας δείχνουν να ανακάμπτουν.

Τέλος, άλλες μετοχές που υποχρεώθηκαν χθες σε χαμηλό δωδεκαμήνου είναι η Κλουκίνας-Λάππας, η ΕΛΤΟΝ Χημικά (παρά την υψηλή κερδοφορία και την εξωστρέφεια του ομίλου), οι Μύλοι Λούλη, η Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, η Ιντρακάτ και η Τεχνική Ολυμπιακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v