Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα deals... που στέλνουν τους μετόχους στο ταμείο

Παραδείγματα εταιρειών που προχώρησαν φέτος σε επιχειρηματικές συμφωνίες και «γέμισαν τις τσέπες» των επενδυτών. Προβλέψεις για μπαράζ νέων συμφωνιών στο βαθμό που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό τοπίο και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Εισηγμένες: Τα deals... που στέλνουν τους μετόχους στο ταμείο

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων για την πώληση του ποσοστού των μετοχών που κατείχε στη θυγατρική της Calin έναντι 11,5 εκατ. ευρώ οδήγησε στην εκτίναξη της τιμής της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. και μάλιστα με όγκο συναλλαγών πολλαπλάσιο από τον συνηθισμένο. Φαίνεται πως εκτιμήθηκε περισσότερο το γεγονός της είσπραξης μετρητών από την απώλεια του τμήματος του ομίλου που έφερνε τα κέρδη.

Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, χρηματιστηριακός παράγοντας επανέλαβε την άποψή του πως οι τίτλοι χαμηλής κεφαλαιοποίησης λειτουργούν στο Χ.Α. όπως τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου: συνήθως έχουν περιορισμένη εμπορευσιμότητα και είναι διαπραγματεύσιμοι σε σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις, αλλά όταν γίνει ένα deal, ή όταν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός, ενδέχεται να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους είναι υπομονετικοί και... λίγο τυχεροί.

Η αλήθεια είναι πως η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (ο τίτλος σημειώνει κέρδη σε επίπεδο δωδεκαμήνου, ενώ παράλληλα η εισηγμένη έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε επιστροφή κεφαλαίου) δεν είναι η μόνη περίπτωση «περιφερειακής» εταιρείας του Χ.Α. που προχώρησε σε deal και αντάμειψε τους μετόχους της.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι αυτό της Βογιατζόγλου Systems που μέσα στο τελευταίο 18μηνο κατάφερε να ρευστοποιήσει δύο μη λειτουργικά της ακίνητα και να δώσει «ζεστό χρήμα» στους μετόχους της. Ο συγκεκριμένος τίτλος έχει καταγράψει κέρδη γύρω στο 60% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε κάμψη 17%.

Μέσα στο καλοκαίρι, η IDEAL συμφώνησε με τον όμιλο Fourlis να αναλάβει τις εργασίες χονδρικών πωλήσεων του τελευταίου στον χώρο των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών συσκευών. Ο τίτλος της IDEAL έχει σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο διψήφιο ποσοστό ανόδου και το τελευταίο δωδεκάμηνο αύξηση ανώτερη του 25%.

Η συμφωνία για πλήρη εξαγορά της Hellas On Line από τη Vodafone ενίσχυσε την πορεία της πρώτης στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς το ταραγμένο τελευταίο τρίμηνο κερδίζει 4,3% και σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφει κέρδη 27% (επίκειται δημόσια πρόταση από τον πολυεθνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο).

Μπορεί η κίνηση να έγινε μεταξύ συγγενικών εταιρειών, ωστόσο η δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Motor Oil στη Cyclon οδήγησε σε αξιοσημείωτα κέρδη, καθώς κάποιους μήνες πριν από την υποβολή της πρότασης στα 70 λεπτά η μετοχή κυμαινόταν κάπου μεταξύ των 40 και των 50 λεπτών.

Η υλοποίηση βέβαια deals δεν επηρεάζει μόνο τους τίτλους της λεγόμενης «περιφέρειας», αλλά και μετοχές της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα της Attica Group που συμφώνησε την κεφαλαιακή της ενίσχυση από τη Fortress. Η θυγατρική της MIG έχει σημειώσει στο ταμπλό του Χ.Α. σαφώς καλύτερη πορεία από τις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου της ακτοπλοΐας.

H Creta Farms επίσης όχι μόνο προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, αλλά παράλληλα συμφώνησε (license agreement) με την Primo Meats την παραγωγή προϊόντων της κρητικής εταιρείας στην Αυστραλία έναντι είσπραξης προμηθειών. Η μετοχή της Creta Farms έχει καταγράψει κέρδη 29% το τελευταίο τρίμηνο και 11,3% το τελευταίο εξάμηνο, σε μια περίοδο έντονης πτώσης για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Το ζητούμενο βέβαια για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές είναι πλέον να προβλέψουν σωστά τις εταιρείες εκείνες στις οποίες αναμένεται να δούμε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα στους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό φυσικά με τα άλλα δεδομένα που εξετάζουν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές (και φυσικά με την ανάληψη του σχετικού ρίσκου).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, ο αριθμός των εταιρειών που θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιχειρηματικές συμφωνίες είναι μεγάλος.

Για παράδειγμα, θα προχωρήσει η πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής από την Alpha Bank και έναντι ποιου τιμήματος;

Θα μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ με τη συμμετοχή τρίτων η Alpha Αστικά Ακίνητα και πότε;

Θα συνεχίσει μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο τις επιθετικές κινήσεις που σχεδιάζει η Πετρόπουλος στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων;

Θα ολοκληρώσει κάποια εξαγορά που διερευνά εδώ και ένα-δύο χρόνια στο εξωτερικό η ΕΛΤΟΝ Χημικά;

Γενικότερα, θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν ακίνητα και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία εταιρείες με σοβαρά ζητήματα ρευστότητας; Και κυρίως, πόσες από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα θα καταφέρουν να προσελκύσουν ισχυρούς στρατηγικούς επενδυτές;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v