Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΕΙΣΕΤ: Διαφωνεί με το όριο των 20 ετών για τις αδρανείς καταθέσεις

Πιστεύουμε ότι τα είκοσι χρόνια δεν αποτελούν σωστή αντιμετώπιση για την παραγραφή υπέρ του Δημοσίου ποσών από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα, αναφέρει η Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών.

ΕΝΕΙΣΕΤ: Διαφωνεί με το όριο των 20 ετών για τις αδρανείς καταθέσεις

Με τον Νόμο 4151/2013 και τον νέο χρονικό προσδιορισμό των 20 ετών για τον χαρακτηρισμό κάποιων καταθέσεων ως αδρανών, ανακοινώθηκε ότι μέχρι τον Μάιο του 2014 περιήλθαν στο κράτος έσοδα της τάξης των 36,8 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ).

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να εκσυγχρονίσει τον κατοχικό Νόμο 1195/1942 και να προτείνει διαδικασία ταχείας παραγραφής υπέρ του Δημοσίου ποσών από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα.

Ήδη το Υπουργείο  επιθυμεί να επεκτείνει την σχετική διάταξη και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Πολλές φορολογικές ρυθμίσεις όπως αυτή, αλλά και η φορολόγηση των συναλλαγών, των υπεραξιών, και η διακριτική υπέρ των αλλοδαπών φορολόγηση των μερισμάτων, έχουν γίνει χωρίς να σταθμίζουν την επίπτωσή τους στις αγορές. Τώρα που η Ελλάδα ελπίζει να βγει στις ελεύθερες αγορές, δεν είναι δυνατόν στελέχη του Υπουργείου να ετοιμάζουν ακόμα μια μορφή φορολόγησης, όπως αυτή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που φέρονται ως αδρανή, η οποία θα δημιουργήσει δυσμενέστατη εντύπωση στις αγορές.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα σεβαστεί τον θεσμό της ιδιωτικής περιουσίας ή εάν όλα θα περιέρχονται τελικά στο κράτος μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο. Η ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ. υποστηρίζει την ελβετική και την αγγλοσαξονική αντίληψη ότι η ιδιοκτησία είναι ιερή.

Οι αγγλοσαξονικές χώρες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα περισσότερα κεφάλαια και έχουν και τις πιο δημιουργικές κεφαλαιαγορές, δεν θέτουν χρονικά όρια πέρα από τα οποία αμφισβητείται η ιδιωτική περιουσία.

Ιστορικό

Ο Νόμος 1195/1942 που υπαγόρευσαν οι γερμανοί κατακτητές στον τότε Πρωθυπουργό Τσολάκογλου ισχύει ακόμα και σήμερα και προβλέπει ότι τα ανείσπρακτα μερίσματα των Α.Ε. αποδίδονται μετά από πενταετία στο Δημόσιο. Η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών αγωνίζεται από το 2001 για την κατάργηση του νόμου αυτού.

Ο κατοχικός αυτός νόμος που χαρακτηρίζεται από ύποπτες προθέσεις μπορεί να απαντάται σε νομοθεσίες άλλων κρατών αλλά δεν απαντάται στην νομοθεσία των αγγλοσαξονικών χωρών και της Ελβετίας, όπου οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αθροίζουν τα μερίσματα μαζί με όποια άλλα δικαιώματα (πχ δωρεάν διανομήΈνωση Εισηγμένων Εταιρειών μετοχών) και να τα κρατούν επ' άπειρον για τον δικαιούχο. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις όπου μετοχές εταιρειών, όπως της ΙΒΜ, εμφανίστηκαν μετά από δεκαετίες και απέδωσαν στον κάτοχο όλα τα δικαιώματα που είχαν εν τω μεταξύ συσσωρευθεί στα ταμεία της εταιρείας.

Η Ένωσή μας υποστηρίζει σταθερά την προσαρμογή μας με τα κρατούντα στις χώρες με αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει να πληροφορηθούμε το ποσό στο οποίο ανέρχονται οι εισπράξεις που προκύπτουν από αυτή την διάταξη, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Η θέση μας

Πιστεύουμε ότι τα είκοσι χρόνια δεν αποτελούν σωστή αντιμετώπιση του θέματος. Μετοχές αγορασμένες προ εικοσαετίας εταιρείας που επανεπενδύει τα κέρδη της και δεν πληρώνει μερίσματα, όπως η Microsoft, θα θεωρηθούν αδρανείς και ότι ανήκουν στο Δημόσιο;

Οι κληρονόμοι εκτελεσθέντων στο ναζιστικό ολοκαύτωμα εμφανίζονται μετά από εβδομήντα χρόνια (New York Times 17.10.2014) διεκδικώντας δικαστικώς από την UBS την κληρονομητέα περιουσία που από τύχη πληροφορήθηκαν από δημοπρασία ενός πίνακα του Ντεγκά τον οποίο πουλούσε οργανισμός που είχε ιδρυθεί από προηγούμενη τράπεζα που είχε απορροφηθεί από την UBS.

Όσον αφορά την εσωτερική μας αγορά, υπάρχουν μερικά αμοιβαία κεφάλαια που αγοράστηκαν προ δεκαπενταετίας και έχουν απολέσει μέχρι σήμερα το 75% της τότε ονομαστικής αξίας. Οι κάτοχοι τέτοιων αμοιβαίων δεν πωλούν, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κάποια χρηματιστηριακή ανάκαμψη, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να εμφανίζονται αδρανείς. Προκειμένου να μην κατασχεθούν από το Δημόσιο, θα πρέπει εντός πενταετίας να τις πουλήσουν και να τις ξαναγοράσουν έστω στην ίδια τιμή (μείον τις προμήθειες). Σε αυτή την περίπτωση όμως διαγράφεται το 75% της τιμής κτήσης (σημερινή τιμή) και αν ξαναπουλήσουν ακριβότερα του 25%, θα χρεωθούν και φόρο υπεραξίας επί της διαφοράς!

Είναι σκόπιμο να αποφασισθεί με την συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς μια εντελώς διαφορετική βασική στρατηγική της Ελλάδας έναντι των αγορών. Θα υιοθετήσουμε την άποψη ότι όλα τελικά ανήκουν στο κράτος με μόνο θέμα προς διευκρίνιση τον χρόνο που θα περιέλθουν σε αυτό ή θα σεβασθούμε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία επ' άπειρον;

Η παρούσα σύνθεση της προαναφερθείσας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν είναι αρμόδια να απαντήσει στο κύριο ερώτημα αλλά και στα θέματα που προκύπτουν, όπως φορολογικά, τεχνικά, νομικά, ενδεχομένως συνταγματικά, ακόμη και ηθικά. Για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναβληθούν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ώστε να υπάρξει ανοικτός διάλογος στο βασικό ερώτημα και μετά από αυτόν να αποφασιστεί αν χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση και η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του κατοχικού Ν.Δ. 1195/1942 ή απλά η κατάργησή του...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v