Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Οι αυξημένες προβλέψεις επιβάρυναν το Q3 των τραπεζών

Για βελτιωμένη εικόνα των ελληνικών τραπεζών το γ' τρίμηνο κάνει λόγο η Euroxx, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες προβλέψεις λόγω των stress tests. Κορυφαία επιλογή η Alpha Bank, ενώ προτιμά και την Εθνική. Τα highlights των τηλεδιασκέψεων.

Euroxx: Οι αυξημένες προβλέψεις επιβάρυναν το Q3 των τραπεζών

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το γ' τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν τις βελτιούμενες τάσεις σε επίπεδο εσόδων από βασικές δραστηριότητες, λειτουργικών δαπανών και ποιότητας των assets, ωστόσο επιβαρύνθηκαν από τις αυξανόμενες προβλέψεις (εξαιρουμένης της Alpha Bank) ώστε να αντανακλάται μέρος του AQR και να αυξηθεί ταχύτερα η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σχολιάζει η Euroxx Securities.

Ιδιαίτερα για την Τράπεζα Πειραιώς, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της κατά περίπου 5 φορές σε τριμηνιαία βάση ώστε να αντανακλάται το τρέχον οικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον αλλά και να φύγουν οι όποιες ανησυχίες είχαν απομείνει αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της.

Σε επαναλαμβανόμενη βάση, σημειώνει η Euroxx, η Αlpha Βank επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από πολλά τρίμηνα, ενώ η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 82 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε τριμηνιαία βάση λόγω της ισχυρής κερδοφορίας από την Τουρκία και της σταθερής βελτίωσης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Από την πλευρά, τους, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψαν επαναλαμβανόμενες ζημιές ύψους 355 εκατ. και 1,5 δις. ευρώ αντίστοιχα, λόγω των αυξημένων επισφαλειών.

Πάντως, το σημαντικότερο είναι πως όλες οι τράπεζες διαθέτουν καλή κεφαλαιοποίηση (CET1 από 13,4% έως και 16,1%).

Τα highlights των τηλεδιασκέψεων

Alpha Bank: Η διοίκηση της τράπεζας απέρριψε την πιθανότητα μιας νέας αύξησης κεφαλαίου προκειμένου να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ενώ σημείωσε πως η απόκτηση των δραστηριοτήτων της Citibank στην Ελλάδα θα στηρίξει το top line (ιδιαίτερα σε όρους δημιουργίας εσόδων από τις αμοιβές), με τη συνεισφορά στα καθαρά έσοδα να εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ το 2016.

Eurobank: Η διοίκηση δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να αποπληρώσει σύντομα τις προνομιούχες μετοχές ύψους 950 εκατ. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά τις προβλέψεις, ανέφερε πως το κόστος του ρίσκου θα είναι σημαντικά χαμηλότερο το δ' τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2014.

Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση επιβεβαίωσε πως η τράπεζα έχει δεσμευτεί στην DG Comp να μειώσει το μερίδιό της στην Finansbank κατά 40% μέχρι το τέλος του 2016, απόφαση που δεν έλαβε εύκολα, προσθέτοντας πως η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού θα έχει σημαντική επίπτωση στο κεφάλαιό της.

Τράπεζα Πειραιώς: Το κόστος του ρίσκου θα μειωθεί σημαντικά, στο 1% τα επόμενα τρίμηνα, και θα διαμορφωθεί στο 0,7% μετά το 2015, σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, η οποία εκτίμησε πως η Πειραιώς θα επιστρέψει στην κερδοφορία εντός των επόμενων τριμήνων.

Η Euroxx διατηρεί τη σύσταση overweight και για τις τέσσερεις τράπεζες, με κορυφαία επιλογή την Alpha Bank, ενώ προτιμά και την Εθνική Τράπεζα. Για την Alpha διατηρεί την τιμή στόχο των 0,75 ευρώ ανά μετοχή, για την Eurobank 0,35 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 3,10 ευρώ και για την Πειραιώς 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Όπως επισημαίνει, βασικός κίνδυνος για τις αποτιμήσεις και αξιολογήσεις παραμένει το αυξημένο πολιτικό ρίσκο και η επίπτωση που μπορεί να έχει στο Grecovery.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v