Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πόσο «αρέσουν» 20 blue chips με discount 25%

Οι τιμές στόχοι για το κακό σενάριο και η επενδυτική στρατηγική που συνιστά η Eurocorp Investment για το δύσκολο τετράμηνο. Που διαμορφώνονται οι πολλαπλασιαστές κερδών αν η αγορά επιστρέψει στο χαμηλό του 2012. Αμυντικές οι κορυφαίες επιλογές.

ΧΑ: Πόσο «αρέσουν» 20 blue chips με discount 25%

Περίοδο έντονης μεταβλητότητας έχει μπροστά του το Χ.Α τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την Eurocorp Investment Services, εξέλιξη που πιθανώς να δημιουργήσει και νέα θελκτικά επίπεδα εισόδου στις μετοχές.

Στην επενδυτική στρατηγική της για τους πελάτες του Wealth Management, αναφορικά με τις ελληνικές μετοχές, η Eurocorp εκτιμά ότι στην περίπτωση που οι κάλπες αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ «οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο δύσκολες και θα κρατήσουν περισσότερο καθώς τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς θα είναι μεγαλύτερα».

Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα προκαλέσει «πιέσεις και κάθε φύσης μεταβλητότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση σημειώνοντας πάντως ότι όλα τα μεγάλα κόμματα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, και οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει δεν θα έχει αυτοσκοπό τον αποκλεισμό και την απομόνωση της χώρας.

Πρόκειται για εκτίμηση που παρότι διατυπώθηκε πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ συνεχίζει να ισχύει σύμφωνα με τη διαχείριση της εταιρείας.

«Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει πολύ σημαντικό κίνητρο στους διαχειριστές κεφαλαίων, ώστε να στραφούν προς τις Ευρωπαϊκές μετοχές και ιδιαίτερα προς το Νότο. Επίσης είναι πολύ μεγάλο κίνητρο προς την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να είναι μέρος αυτού του προγράμματος τον Ιούνιο» αναφέρει στο Euro2day.gr η κα Ε. Χρυσοπούλου,investment manager της Eurocorp.

Η ίδια σημειώνει ότι παρά το κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο, παραμένουν μπροστά μας σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές.

Με βασικό σενάριο την υψηλή μεταβλητότητα αλλά και την θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης η Eurocorp Investment εκτιμά ότι μπορεί εντός του 2015 «να βρίσκεται η καλύτερη χρονική στιγμή εισόδου σε ελληνικές μετοχές» σημειώνει, όμως, ότι προς το παρόν είναι νωρίς για μια τέτοια κίνηση.

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω η ΑΕΠΕΥ επιχειρεί να «στοχοποιήσει» μια περαιτέρω πτώση του Χ. Α και να αποτυπώσει αυτή την υπόθεση σε επίπεδο τιμών και αποτιμήσεων. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην παρακάτω άσκηση- υπόθεση:

«Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει το πρώτο τρίμηνο τις 690 μονάδες, που είναι τα επίπεδα Απριλίου 2012. Αντίστοιχα ο FTSE25 προσεγγίζει τις 211 μονάδες. Με βάση το BETA των μετοχών, οι εκτιμώμενες τιμές 20 μετοχών του FTSE 25 παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Επίσης η Eurocorp προχώρησε σε θεωρητική και οριζόντια μείωση κατά 25% στα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης 2015 (Bloomberg consensus) προσπαθώντας να αποτυπώσει σε νούμερα ένα πολύ κακό πρώτο τετράμηνο.

Με βάση τον πίνακα οι μετοχές καταγράφουν στο κακό σενάριο μείωσης των εταιρικών κερδών κατά 25% και επιστροφής του Γ.Δ. στα επίπεδα των 685 μονάδων πτώση σε σχέση με την 7η Ιανουαρίου από 2,2% (Σαράντης) ως 27,7% (Eurobank).

Μόλις 6 από τις 20 μετοχές για τις οποίες υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις κερδοφορίας θα εμφανίζουν στο δυσμενές σενάριο μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών.

Οι τράπεζες θα υποστούν σε αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη πίεση σε επιδόσεις κερδοφορίας και αποτιμήσεις ενώ μετοχές εταιρειών με εξωστρέφεια (Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Aegean) εμφανίζουν τα πιο αμυντικά χαρακτηριστικά.

Νέες Κορυφαίες Επιλογές

Στο πλαίσιο αυτό η Eurocorp επιλέγει για το 2015 στις κορυφαίες επιλογές της blue chips με αμυντικά χαρακτηριστικά όπως η αποτίμηση, η εμπορευσιμότητα και η προοπτική ανάπτυξης πέραν των τωρινών δυσκολιών. Ειδικότερα στις κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνονται οι εξής τίτλοι:

Μυτιληναίος, για την εξωστρέφεια εργασιών, την αποτίμηση και τις προοπτικές κερδοφορίας.

Alpha Bank, για την ποιότητα και το ύψος των κεφαλαίων (θωράκιση).

ΟΤΕ, καθώς η δυναμική είσοδος στον τομέα της τηλεόρασης, η συγκέντρωση του ανταγωνισμού και η εμπειρία του management στη καθοδήγηση του ομίλου σε δύσκολες καταστάσεις, σε συνδυασμό με την αποτίμηση θεωρείται καλός συνδυασμός

Ελλάκτωρ, για όρους αποτίμησης και το γεγονός ότι είναι ο εγχώριος LEADER στον τομέα των κατασκευών, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και στον τομέα της ενέργειας, μέσω της εταιρείας

ΕΛΤΕΧ Άνεμος: Έχοντας ως βασική παραδοχή ότι η χώρα θα συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο που με τη σειρά του ετοιμάζεται για ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομής, ο όμιλος είναι κατάλληλα τοποθετημένος.

Παράλληλα η Eurocorp με κριτήρια εξωστρέφειας εργασιών και ανθεκτικότητας σε ενδεχόμενη κάμψη της εσωτερικής κατανάλωσης επιλέγει από τη μεσαία κεφαλαιαοποίηση τίτλους όπως η ΤΕΝΕΡΓ, τα Ελληνικά Καλώδια, η Σαράντης, η Aegean και τα Πλαστικά Θράκης.

Στον αντίποδα αφαιρεί από τις κορυφαίες επιλογές της τίτλους με stories ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης, ακόμη και όταν η σημερινή αποτίμηση είναι «εξαιρετικά» ενδιαφέρουσα. Τέτοιες περιπτώσεις θεωρεί τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, τις τράπεζες, τα ΕΧΑΕ. Επίσης η Lamda Development καθώς μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης ενισχύει την πιθανότητα εμπλοκής στο project του Ελληνικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v