Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τους επενδυτές του ΧΑ «φακελώνει» η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ζητά από τις κεντρικές τράπεζες και την ΤτΕ αναλυτικά στοιχεία για τους μεριδιούχους του Χρηματιστηρίου. Τους «χωρίζει» σε 16 βασικές κατηγορίες και συλλέγει τα σχετικά στοιχεία ανά μήνα. Δεν εξαιρούνται τα remote members.

Τους επενδυτές του ΧΑ «φακελώνει» η ΕΚΤ

To προφίλ των επενδυτών βάσει οικονομικού τομέα από τον οποίο προέρχονται θα σκιαγραφεί στο εξής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία για το λόγο αυτό ζητά από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. να συλλέγουν και να διαβιβάζουν σε μηνιαία βάση στοιχεία που αφορούν στους μεριδιούχους του Χρηματιστηρίου.

Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία την οποία έως τώρα τηρούσαν μόνο οι ΑΕΠΕΥ – θυγατρικές τραπεζών, αλλά τώρα επεκτείνεται σε όλα τα μέλη του Χ.Α. (εγχώρια αλλά και εξαποστάσεως), με το Χρηματιστήριο να αναλαμβάνει τη συγκέντρωση και την αποστολή τους στην ΤτΕ.

Τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία θα αναφέρονται σε αναλυτική κατάσταση στην οποία θα περιλαμβάνονται οι κατηγορίες επενδυτών σε εισηγμένους τίτλους (Μετοχές, Δ.Α.Κ., Εταιρικά Ομόλογα και Δικαιώματα Προτίμησης) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και η αξία συμμετοχών και συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε κάθε τίτλο.

Η ανάλυση των ζητούμενων στοιχείων θα γίνεται με βάση: α) τον τομέα της οικονομίας όπου ανήκει κάθε επενδυτής και β) τη διάκριση μεταξύ κατοίκων ανάλογα με τη χώρα φορολογικής κατοικίας ή καταστατικής έδρας.

Τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τον ομιλο Χρηματιστηρίου εντός δέκα ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς. Η πρώτη αναγγελία θα αφορά τους μήνες Δεκέμβριο 2014, Ιανουάριο 2015 και Φεβρουάριο 2015 και θα πραγματοποιηθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2015.

Οι 16 «κατηγορίες» μεριδιούχων όπως έχουν οριστεί από την ΕΚΤ είναι οι εξής:

- Κεντρική τράπεζα: Περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, κύρια λειτουργία των οποίων είναι η έκδοση νομίσματος, η διατήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής αξίας του νομίσματος και η τήρηση του συνόλου ή μέρους των διεθνών (συναλλαγματικών) αποθεμάτων της χώρας.

- Πιστωτικά Ιδρύματα και Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες: Περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες πλην των κεντρικών τραπεζών και αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων.

- Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικές εταιρείες που η δραστηριότητά τους έγκειται στο να δέχονται μετοχές ή μερίδια εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου ως παραπλήσια υποκατάστατα των καταθέσεων από θεσμικές μονάδες και στο να πραγματοποιούν, για δικό τους λογαριασμό, επενδύσεις κυρίως σε μετοχές/μερίδια κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, χρεόγραφα βραχυπρόθεσμης λήξης ή και καταθέσεις.

- Ασφαλιστικές εταιρείες.

- Επαγγελματικά ταμεία ιδιωτικής ασφάλισης: Περιλαμβάνει εταιρείες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ως συνέπεια της συγκέντρωσης των κινδύνων και των αναγκών των ασφαλισμένων (κοινωνική ασφάλιση). Τα συνταξιοδοτικά ταμεία ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση και, πολλές φορές, επιδόματα θανάτου και αναπηρίας.

- Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, λοιπά (πλην χρηματαγοράς) αμοιβαία κεφάλαια: Η κατηγορία αυτή αποτελείται από όλα τα συλλογικά επενδυτικά σχήματα, εκτός από εκείνα που ταξινομούνται στον υποτομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση. Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου πλην των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων περιλαμβάνουν επενδυτικές ενώσεις (investment trusts), οργανισμούς συλλογικών μετοχικών επενδύσεων (unit trusts) και άλλα συλλογικά επενδυτικά σχήματα των οποίων οι μετοχές ή τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θεωρούνται παραπλήσια υποκατάστατα των καταθέσεων.

- Λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων και των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού).

- Μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

- Γενική κυβέρνηση: Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης υποδιαιρείται σε τέσσερις υποτομείς: Κεντρική Κυβέρνηση( περιλαμβάνονται τα υπουργεία και λοιπά ΝΠΔΔ - πανεπιστήμια, μουσεία, ανεξάρτητες αρχές κ.λπ.), Τοπική Αυτοδιοίκηση (περιφέρειες, δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις), Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (περιλαμβάνουν και τα δημόσια νοσοκομεία).

- Ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

- Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

- Διεθνείς Οργανισμοί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Οργανισμοί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v