Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκάδες εισηγμένες «κοντράρουν» την κρίση

Ο κατάλογος με τις εταιρείες του Χρηματιστηρίου που εξακολουθούν να ελπίζουν σε βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις μέσα στο 2015. Ποιες κατηγορίες τα καταφέρνουν καλύτερα στη δύσκολη συγκυρία. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων.

Δεκάδες εισηγμένες «κοντράρουν» την κρίση

Παρά τις έντονα ψαλιδισμένες προσδοκίες για την πορεία του φετινού ΑΕΠ, δεκάδες εισηγμένες εξακολουθούν να προσδοκούν υψηλότερες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα δούμε κάποια ακραία φαινόμενα στα μέτωπα των δημόσιων οικονομικών και της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως οι αρχικές προσδοκίες των αναλυτών για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-3% θεωρούνται πλέον ανέφικτες και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έθεσε επισήμως ως στόχο το 1,4%, όταν ωστόσο η πλειονότητα των αναλυτών θέτει τον πήχη αρκετά ή πολύ χαμηλότερα (κάποιοι φοβούνται ακόμη και επίδοση που θα αρχίζει από μείον).

Παρ' όλα αυτά, τέσσερις κυρίως κατηγορίες επιχειρήσεων εκτιμούν πως τα φετινά τους οικονομικά αποτελέσματα θα υπερβούν τα αντίστοιχα περυσινά:

α) Επιχειρήσεις με μεγάλες εξαγωγές, ή και έντονα διεθνοποιημένη παρουσία.

β) Εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή επηρεάζονται σημαντικά από τον εισερχόμενο τουρισμό.

γ) Ομιλοι που έχουν ήδη εξασφαλίσει υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων.

δ) Εταιρείες που ωφελούνται από τη γενικότερη ύφεση στην οικονομία, καθώς αρκετοί ανταγωνιστές τους συρρικνώνονται, εξαιτίας προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

ε) Εισηγμένες με μεγάλα δάνεια που έχοντας προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού τους με τις πιστώτριες τράπεζες, θα δουν φέτος το κόστος χρηματοδότησής τους να μειώνεται και τη λειτουργία τους να αποκαθίσταται σε σαφώς πιο ομαλοποιημένο πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ελληνικά Πετρέλαια-Motor Oil: Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε με υψηλότερα περιθώρια διύλισης, ενώ δεν αναμένεται φέτος να επαναληφθούν οι μεγάλες λογιστικές απομειώσεις αποθεμάτων, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης υποχώρησης της τρέχουσας τιμής του πετρελαίου.

Μυτιληναίος: Ευνοϊκά επιδρά ο συνδυασμός τιμής του αλουμινίου και συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

ΤΙΤΑΝ: Η ανοδική πορεία της ζήτησης στις ΗΠΑ και το rebound στην αγορά της Αιγύπτου αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου.

FF Group: Εντονότατα διεθνοποιημένες εργασίες, με τις χρηματιστηριακές εταιρείες να προβλέπουν άνοδο κερδών του ομίλου μέσα στο 2015.

Grivalia: Τα φετινά έσοδα από ενοίκια αναμένονται ανώτερα λόγω των πρόσθετων επενδύσεων που υλοποιούνται, αλλά και και του ότι περυσινές επενδύσεις θα αποφέρουν φέτος έσοδα σε δωδεκάμηνη βάση.

ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ-ΣΙΔΕΝΟΡ: Εξαγωγικοί κατά κύριο λόγο και οι τρεις όμιλοι (θυγατρικές εταιρείες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ), ευνοούνται τόσο από την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, όσο και από κάποιες κινήσεις περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους (κυρίως η ΣΙΔΕΝΟΡ).

Sarantis: Ο Sarantis και η Jumbo είναι οι μόνες εισηγμένες που έχουν δώσει για τρέχον guidance. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Sarantis, ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί 8% και τα καθαρά κέρδη 12,9% (λανσάρισμα νέων προϊόντων, διεθνοποιημένη παρουσία).

JUMBO: Μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία δεν αναθεωρεί τις ετήσιες εκτιμήσεις της για τη χρήση που λήγει τον προσεχή Ιούνιο (+4%-6% στις πωλήσεις).

Autohellas: Ωφελημένη από περαιτέρω τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού τουλάχιστον στο κομμάτι του Rent A Car θα βγει η εισηγμένη. Σύμφωνα με τη διοίκησή της «το κομμάτι των διεθνών τουριστικών αφίξεων δείχνει να κινείται και φέτος θετικά, με την εικόνα των προκρατήσεων να δείχνει ότι μετά την πολύ σημαντική αύξηση του 2014, και το 2015 θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο, γεγονός που επιβεβαιώνουν και όλοι οι μεγάλοι tour operators. Η θετική αυτή τάση, άρρηκτα συνδεδεμένη με το κομμάτι των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, καθώς οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αποτελούν πλέον πάνω από το 45% του συνολικού τζίρου μας από ενοικιάσεις».

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΓΕΚΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ: Αν δεν δούμε κάποια αρνητική έκπληξη, οι τρεις κατασκευαστικοί όμιλοι προβλέπεται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις ενεγράφησαν έκτακτα αρνητικά αποτελέσματα μέσα στο 2014.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-ΕΛΤΕΧ Ανεμος: Όσο η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων που λειτουργούν οι δύο όμιλοι ανεβαίνει, τόσο θετικότερα επηρεάζονται τα αποτελέσματά τους.

Εταιρείες πληροφορικής: Είτε λόγω αυξημένου ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων, είτε λόγω περισσότερων εργασιών στο εξωτερικό, είτε τέλος για διάφορους άλλους λόγους (π.χ. αύξηση μεριδίου αγοράς, επέκταση σε νέα προϊόντα) μεταξύ των εταιρειών του κλάδου που βλέπουν φέτος βελτίωση οικονομικών επιδόσεων συγκαταλέγονται οι MLS, Space Hellas, PROFILE, Byte Computers, Entersoft, Q&R. Ειδικότερα, η θυγατρική της Quest Holdings, Unisystems σημειώνει πως «για το οικονομικό έτος 2015 και αν δεν υπάρξουν δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, προβλέπεται αύξηση του τζίρου, διατήρηση της κερδοφορίας, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων του εξωτερικού και παραγωγή θετικών χρηματορροών».

Kleemann: Και στην περίπτωση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, οι εξαγωγές αναμένεται να είναι αυτές που θα ανεβάσουν τις φετινές πωλήσεις.

Καρέλιας: Αβεβαιότητα στο εσωτερικό λόγω της πιθανολογούμενης αυξημένης φορολόγησης των τσιγάρων, αλλά προσδοκίες για άνοδο των εκτός Ελλάδος πωλήσεων, από τη διοίκηση της εισηγμένης. «Πιστεύουµε πως η θετική πορεία των διεθνών πωλήσεων θα συνεχιστεί και κατά το υπόλοιπο του 2015, αν και ο ρυθµός εξέλιξης τους επόµενους µήνες αναµένεται μειωμένος αφού το περσινό πρώτο τρίµηνο, συγκυριακά, χαρακτηρίστηκε από σχετικά χαµηλούς όγκους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κρητών Αρτος: Στόχος της εισηγμένης η αύξηση των φετινών πωλήσεών της κατά 20% (σε Ελλάδα και εξωτερικό) με παράλληλα διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους.

ΕΛΙΝΟΪΛ-REVOIL: Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου (επηρεασμός ζήτησης) σε συνδυασμό με τη δριμύτητα του φετινού χειμώνα εκτιμάται ότι έχει ωθήσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Πετρόπουλος: Αύξηση εσόδων λόγω διευρυμένων μεριδίων στην εγχώρια αγορά και εξαγωγών αναμένει η διοίκηση της εισηγμένης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε κάποια ακραία κατάσταση στην οικονομία.

Πλαστικά Κρήτης: Η διοίκηση αναφέρει: «Το 2015 αναµένουµε σταθεροποίηση των κερδών προ φόρων της µητρικής εταιρείας λόγο των αυξηµένων εξόδων για την παραγωγή και την προώθηση των νέων προϊόντων της νέας στρωµατικής γραµµής. Σε επίπεδο ενοποιηµένων αποτελεσµάτων, εφόσον δεν έχουµε σηµαντικές περαιτέρω αρνητικές διακυµάνσεις στο ρούβλι έναντι του ευρώ, αναµένουµε ελαφρά αύξηση της κερδοφορίας σε σχέση µε το 2014».

Πλαστικά Θράκης: Δύσκολη η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, ωστόσο το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε με άνοδο.

Κυριακίδης Μάρμαρα: Η εταιρεία εκτιμά πως «για το 2015 οι πωλήσεις του ομίλου αναμένεται να υπερβούν τα επίπεδα της χρήσης 2014. Η διοίκηση του ομίλου είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων, λόγω κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, γιατί τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Δάιος Πλαστικά: Αύξηση πωλήσεων προβλέπει η διοίκηση της εισηγμένης, όχι μόνο στον εξαγωγικό βιομηχανικό κλάδο των πλαστικών, αλλά και στη δραστηριότητα των ξενοδοχείων.

Στ. Κανάκης: Η διοίκηση θεωρεί πολύ πιθανό το σενάριο μονοψήφιας ποσοστιαίας ανόδου στον κύκλο εργασιών, όπου κόντρα στην κρίση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα διευρυμένα μερίδια αγοράς, η ελαφριά υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών και οι εξαγωγές.

Ιονική Ξενοδοχειακή: Με ανοδικούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι κρατήσεις δωματίων για την τρέχουσα χρήση.

Γαλαξίδι Ιχθ/γειες: Η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει: «Για το 2015 αναμένεται σταθερότητα στις τιμές πώλησης έτοιμου προϊόντος, με πιθανότητα αύξησης των ποσοτικών πωλήσεων 5%-10%, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων να παρουσιάσουν μικρή αύξηση».

Οι ζημιογόνες αντεπιτίθενται

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «οι προοπτικές του ομίλου για τη χρήση 2015 εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με το 2014, λόγω της πλήρους λειτουργίας του κλωστηρίου για ολόκληρο το έτος στο 100% της δυναμικότητάς του. Επί του παρόντος τα κοστολογικά στοιχεία παραγωγής, το μικτό αποτέλεσμα εκμεταλλεύσεως και οι διαμορφούμενες τιμές στην αγορά επιτρέπουν τη λειτουργία του Κλωστηρίου. Εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της μητρικής για το 2015 θα είναι βελτιωμένος κατά 30%». Επιπρόσθετα, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις αναμένεται να κινηθεί η θυγατρική Εκκοκκιστήρια Σοφάδων.

Fieratex: Η εταιρεία σημειώνει πως «αν και οι προοπτικές των οικονοµιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και οι καλύτερες, η διοίκηση πιστεύει ότι µια αντιστροφή του κλίµατος στην ελληνική οικονοµία θα µπορούσε να βελτιώσει την προοπτική των πωλήσεων για το τρέχον έτος. Παράλληλα η πτώση της ισοτιµίας του ευρώ σε σχέση µε το δολάριο και του κόστους ενέργειας θα βελτιώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση µε αυτά των ανταγωνιστών από την Εγγύς και Άπω Ανατολή».

Ελαστρον: Αναφέρει σχετικά η διοίκηση ότι «όσον αφορά την επόμενη χρήση κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων το 2014 και ιδιαίτερα προς το τέλος του έτους δημιούργησε θετικές προσδοκίες για διατήρηση της δυναμικής και στο 2015. Ως ένα βαθμό αυτό επιβεβαιώθηκε, με το επίπεδο δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου να σημειώνει περαιτέρω βελτίωση το πρώτο τρίμηνο της χρήσης. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, καθώς και η στασιμότητα στην υλοποίηση αναπτυξιακού χαρακτήρα έργων δημιουργούν επιφυλάξεις για την πορεία του υπόλοιπου του έτους. Στο μέτρο που τα ανωτέρω ξεπεραστούν και εφόσον η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα επανέλθουν στην αγορά, η προοπτική είναι ενθαρρυντική».

Δούρος: Όπως σημειώνει η εταιρεία, «υπό τις σηµερινές ασταθείς συνθήκες, δεν µπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες και αντικειµενικές προβλέψεις. Από τα µέχρι τώρα στοιχεία, για τη χρήση του 2015 αναµένεται ότι θα υπάρξει µικρή αναστροφή της οικονοµικής δραστηριότητας και βελτίωση της ανάπτυξης που εκτιµάται ότι θα επιδράσει θετικά στα µεγέθη της εταιρείας. Τα στοιχεία των πωλήσεων για το πρώτο τρίµηνο του 2015 δείχνουν αύξηση σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παρ' όλα αυτά, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για το 2015 είναι παρακινδυνευµένη λόγω της βαθιάς οικονοµικής ύφεσης που διέρχεται η χώρα µας».

SATO: Η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει πως «το 2015 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για την εταιρεία, που βασίζονται στην εξέλιξη των παραγγελιών και κατ' επέκταση των πωλήσεων καθώς και στη βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους της εταιρείας σε σχέση με το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2014. Συγκεκριμένα για το α΄ τρίμηνο του 2015 η εταιρεία παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση των παραγγελιών κατά 6,2% σε σχέση με το 2014. Η τάση αυτή των ληφθησών παραγγελιών καθώς και η περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους δημιουργούν αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του 2015. Ωστόσο οι αβεβαιότητες στο μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς κι η επανεμφάνιση πιέσεων στην ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2015 θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

MEVACO: Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και λόγω της έντασης και της διάρκειας της οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει την εγχώρια οικονομία και αγορά αλλά και εξαιτίας της προϊούσας αβεβαιότητας που έχουν φέρει οι πρόσφατες εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο, η διανυόμενη χρήση 2015 αναμένεται αρκετά δύσκολη, όμως οι εκτιμήσεις της διοίκησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες σε σχέση με την πορεία των μεγεθών της, λαμβανομένων υπόψη κυρίως της ανάκαμψης που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου ιδίως τριμήνου της χρήσεως 2014, αλλά και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης».

Νηρέας: Η άνοδος των διεθνών τιμών των ψαριών, η εξοικονόμηση κόστους χρηματοδότησης και το γεγονός ότι το 2014 υπήρξαν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κόστη δημιουργούν προϋποθέσεις για πολύ καλύτερα αποτελέσματα μέσα στο 2015, ιδίως όταν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού. Ως ένα τουλάχιστον βαθμό, ανάλογη εικόνα ισχύει και για τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα.

Πέρα όμως από τους δύο προαναφερθέντες ιχθυοκαλλιεργητικούς ομίλους (Νηρέας και Σελόντα), ο ρόλος των πιστωτριών τραπεζών θα βοηθήσει ενδεχομένως αρκετές εισηγμένες να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της DIONIC η επιδιωκόμενη (και ως ένα βαθμό συντελεσθείσα) αναδιάρθρωση των δανείων θα περιορίσει δραστικά το κόστος χρηματοδότησης. Σημαντική πτώση του κόστους χρηματοδότησης θα προκύψει και για την Pasal Development μετά την πώληση της συμμετοχής της στην Trastor ΑΕΕΑΠ (αγοραστής η Τράπεζα Πειραιώς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v