Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται κίνηση πάνω από τη ζώνη των 760 μονάδων

Ανοιχτό το σενάριο ανοδικής εκτόνωσης, με οδηγό τις τράπεζες, σε περίπτωση θετικής εξέλιξης στις διαπραγματεύσεις. Τα περιθώρια για τον τραπεζικό κλάδο και η εικόνα για τον FT 25. Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση.

ΧΑ: Ζητείται κίνηση πάνω από τη ζώνη των 760 μονάδων

Η καθοδική διάσπαση του εύρους διακύμανσης των 759 - 791 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και των 224 - 235 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης επήλθε ως φυσιολογικό επακόλουθο του αυξημένου αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς συζητήσεις.

Η εικόνα στην αγορά των ομολόγων προεξοφλεί «ατύχημα» και έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από την αγορά των μετοχών, με τις αποδόσεις στις εκδόσεις του τριετούς και του δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνούν εχθές ακόμα και το 28% και το 13% αντίστοιχα, πριν υποχωρήσουν οριακά χαμηλότερα.

Η κατάσταση για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη από ουδέτερη έγινε αρνητική σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, αν διατηρηθεί η αγορά κοντά στη ζώνη των 754 - 759 μονάδων, μετά και τη χθεσινή απορρόφηση των πιέσεων, τότε θα παραμείνει ανοικτό το παράθυρο για μια ανοδική εκτόνωση.

Από την άλλη βέβαια, αν τελικά ο Γενικός Δείκτης κινηθεί οριστικά χαμηλότερα από τα πέριξ των 760 μονάδων με μια «καθαρή» πτωτική συνεδρίαση, η στήριξη είναι στις 710 μονάδες, πριν την ισχνή στήριξη στο χαμηλό στις 723 μονάδες. Στο θετικό σενάριο, οι 790/797 μονάδες φαίνεται να αποτελούν το πάνω όριο του καναλιού κίνησης, ενώ σοβαρό εμπόδιο αποτελεί η ζώνη των 815 - 820 μονάδων.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Πιθανή εξομάλυνση και ουσιώδης πρόοδος στις συζητήσεις έως τα τέλη του Απριλίου (αν και για το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν έχουν εξαλειφθεί), μπορούν να προεξοφληθούν με άμεση άνοδο έως και τις 855 - 860 μονάδες, με αρωγό τον υπερπωλημένο τραπεζικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank απέχει σχεδόν 50% από τα ιστορικά της χαμηλά στα 0,1491 ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, ενώ η ΕΤΕ 35% από τα 0,79 ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου. Στον αντίποδα, οι Πειραιώς και Eurobank κινούνται καθημερινά σε νεότερα ιστορικά χαμηλά. Με αθροιστική αποτίμηση χαμηλότερα των 9,5 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν ήδη προεξοφλήσει σημαντικά αρνητικά γεγονότα και επίσης οι πωλήσεις, ειδικά στις δύο πιο πιεσμένες, θα πρέπει να τελειώνουν κάπου εδώ.

Παρόμοια είναι και η εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η διατήρηση της ζώνης των 222-225 μονάδων, το κάτω όριο του range, αποτελούν τη στήριξη, ενώ πριν από το χαμηλό των 209 μονάδων είναι οι 214 μονάδες.

Η εικόνα για τον FT 25

Χαμηλότερα το stop τοποθετείται στις 200 μονάδες, ενώ αν η βραχυπρόθεσμη γραμμή τάσης (trendline) που ενώνει τα πρόσφατα χαμηλά διαταραχθεί, η κίνηση προς νέα χαμηλά θα πρέπει να θεωρείται εκτός από άμεση, και βίαιη. Στο θετικό σενάριο, η αντίσταση τοποθετείται στις 235 μονάδες και έπειτα στις 250 μονάδες πριν από τη σημαντική αντίσταση στις 283 μονάδες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, ο οποίος παραμένει ο δείκτης προεξόφλησης των νέων όπως φάνηκε και στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, οι προβλέψεις είναι σαφώς πιο επίφοβες και επικίνδυνες.

Ο δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται στο πλαγιο - καθοδικό του κανάλι, πραγματοποιώντας νεότερα χαμηλά στις 454 μονάδες. Το πάνω εύρος της κίνησης τοποθετείται στις 647-650 μονάδες και το κάτω όριο στις 435-440 μονάδες, βραχυπρόθεσμα. Αν η αγορά προσπαθήσει να προεξοφλήσει κάποια θετική εξέλιξη, ο δείκτης πρώτα θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση στις 532 μονάδες και έπειτα τη ζώνη συσσώρευσης των 570 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v