Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Διατηρεί το Watch Negative για ελληνικές τράπεζες

Η S&P σημειώνει πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε μηχανισμό στήριξης για την ρευστότητα εξαρτάται από το αν θα παραμείνουν φερέγγυες.

S&P: Διατηρεί το Watch Negative για ελληνικές τράπεζες

Η S&P διατήρησε σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις «CCC+» των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «C» των τεσσάρων τραπεζών.

Η διατήρηση του «Credit Watch» αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης πως παραμένουν οι αβεβαιότητες σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκές αρχές θα παραμείνουν δεσμευμένες στην παροχή ρευστότητας και στην κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Η στήριξη αυτή αποτελεί την βάση για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «CCC +».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι εκροές καταθέσεων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2014 συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται όλο και περισσότερο στον ELA για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και οι εκροές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα θα παραμένει η αβεβαιότητα. 

Επιπρόσθετα, η S&P σημειώνει πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε μηχανισμό στήριξης για την ρευστότητα εξαρτάται από το αν θα παραμείνουν φερέγγυες. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν κεφαλαιακή στήριξη από τις ευρωπαϊκές αρχές για να παραμείνουν φερέγγυες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v