Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα περιθώρια αντίδρασης και ο τραπεζικός κλάδος

Ο πρώτος λογαριασμός μετά την επαναλειτουργία της αγοράς. Ποια είναι η εικόνα σε τράπεζες, blue chips και… λοιπές δυνάμεις. Πόσο μπορεί να «αποστασιοποιηθεί» ο Γενικός Δείκτης από τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Τα περιθώρια αντίδρασης και ο τραπεζικός κλάδος

Μετά την επιβεβλημένη (λόγω capital controls) τραπεζική αργία, η «πολυαναμενόμενη» επιστροφή των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε τη Δευτέρα 3/8. Ωστόσο τα αποτελέσματα από την επανέναρξη λειτουργίας του Χ.Α., μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά μόνο όσον αφορά αυτήν καθ' εαυτήν τη λειτουργία του και για ένα υποσύνολο της επενδυτικής κοινότητας και της αγοράς.

Το γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί είναι άκρως θετικό και, μάλιστα, αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, οι περισσότερες εταιρείες, με εξαίρεση το κακό άνοιγμα της Δευτέρας 3/8, μπόρεσαν να ισορροπήσουν σε επίπεδα 5%-10% χαμηλότερα του κλεισίματος της 26ης Ιουνίου. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά λειτουργεί προεξοφλητικά και υπάρχουν ήδη ξεχωριστές περιπτώσεις τίτλων που οι τιμές τους ξεπερνούν ήδη τα προηγούμενα μεγέθη τους στο ταμπλό του Χ.Α.

Επίσης, με την αγορά ανοικτή και τους ξένους επενδυτές να μπορούν να επιχειρούν απρόσκοπτα, απομακρύνεται ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως «stand alone» αγορά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα προκαλούσε μαζική εκροή κεφαλαίων από όλες τις μετοχές, αλλά θα έθετε και σε αμφιβολία την ικανότητα του Χρηματιστηρίου να λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων και χρηματοδότησης των εταιρειών.

Οι μετοχές που έχουν ξεχωρίσει στις πρώτες μέρες είναι εκείνες που η αγορά εκτιμά ότι έχουν αμυντικό προφίλ, γεμάτο και ισχυρό ταμείο και δείχνουν ικανές να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με σχετικά περιορισμένες απώλειες τους επόμενους μήνες. Αυτοί οι τίτλοι που ξεχωρίζουν στο διάστημα του τετραημέρου, αποτελούν για την πλειονότητα των αναλυτών και των επενδυτές τις επιλογές που θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν όσο οι ευαίσθητες συνθήκες ισορροπίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και στην οικονομία, θα παραμένουν.

Σε αυτές τις συνθήκες το βασικό ερώτημα στην αγορά είναι κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί ο διαχωρισμός των μετοχών σε τραπεζικές και μη, δηλαδή αν συνεχιστούν οι απώλειες στους τραπεζικούς τίτλους σε τόσο υψηλά επίπεδα πόσο θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστη και η υπόλοιπη αγορά.

Παρότι οι απόψεις διίστανται, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 5/8, αλλά και της Πέμπτης 6/8 φάνηκε ότι τελικά οι τράπεζες είναι ικανές να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες μετοχές είτε σε χαμηλότερα επίπεδα είτε σε υψηλότερα, τόσο λόγω της τραπεζοκεντρικής φιλοσοφίας της αγοράς όσο και λόγω της σημασίας του κλάδου για την οικονομία.

Ποιοι ξεχωρίζουν

• Η πρώτη μετοχή σε απόδοση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι η Aegean Airlines, με την τιμή της πλέον να εμφανίζει άνοδο 12% σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, από τα 6,18 ευρώ στα 6,93 ευρώ.

• Το story της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ επανέφερε την τιμή της μετοχής άμεσα σε υψηλότερα επίπεδα, στα 14,84 ευρώ, από 13,31 ευρώ στις 26/6 με άνοδο περίπου 11,5%. Η τιμή από το χαμηλό των 9,32 ευρώ έκλεισε χθες με άνοδο 59%, το υψηλότερο ριμπάουντ της εβδομάδας.

• Η Coca Cola HBC έκλεισε με άνοδο 9,6%, αφού αποτελεί παραδοσιακά μια από τις αμυντικότερες επιλογές στο Χ.Α.

• Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με άνοδο 2,7% και 47% αντίδραση από το χαμηλό του τετραημέρου στα 4,09 ευρώ.

• Η Lamda Development παρόμοια κέρδη με την ΕΥΔΑΠ και εξίσου απόδοση από το χαμηλό των 2,84 ευρώ στα 4,16 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τη Motor Oil, η κίνησή της στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις ήταν επίσης αστραπιαία αφού από τα 6,51 ευρώ στο άνοιγμα της Δευτέρας 3/8, έκλεισε στις 7/8 στα 8,6 ευρώ ή +32% από το χαμηλό της και +1% σε σχέση με τις 26/6.

• Οι Grivalia Properties, ΜΕΤΚΑ, TITAN και ΕXAE συνεχίζουν την υπεραπόδοσή τους έναντι της αγοράς σε σχέση με την 26η Ιουνίου και απώλειες από -1,4% έως -3%.

Σε μονοψήφια επίπεδα πτώσης διαμορφώνονται ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Jumbo, o OTE και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

• Ο ΟΠΑΠ έκλεισε τελικά την εβδομάδα με μικρότερες απώλειες από τον ΟΤΕ, παρότι ο τελευταίος ανακοίνωσε ένα πολύ θετικό τρίμηνο. Όλη την εβδομάδα, ο ΟΤΕ έβαλε «πλάτη» στην αγορά αλλά χθες το profit taking το οδήγησε χαμηλότερα στα 7,5 ευρώ κ

• Η ΔΕΗ επίσης επέστρεψε σε παραπλήσια επίπεδα με την 26/6 και πτώση -6,6%.

• Αρκετά πιο «βαριά» παραμένει η εικόνα για τις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, παρά την υπεραπόοση της Παρασκευής 7/8, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες υψηλότερες των δεικτών με 18,7%.

• Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των Ικτίνος, Autohellas, ΕΥΑΘ, Πλαστικών Θράκης, MLS, κάλυψαν το έδαφος των απωλειών της 26ης/6.

Το κλειδί των τραπεζών

Για τους Έλληνες μετόχους των τραπεζικών τίτλων, το άνοιγμα της αγοράς με τον τρόπο που τελικά επιλέχθηκε, αποδείχθηκε «ολέθριο», αφού οι απώλειες τις πρώτες πέντε μέρες διαπραγμάτευσης ήταν τρομακτικές και προσέγγισαν το 58% μεσοσταθμικά σε σχέση με την τελευταία μέρα λειτουργίας του Χ.Α. στις 26/6. Η συνεδρίαση της 7/8 τοποθέτησε τις απώλειες από τις αρχές του έτους από 60% έως 84% για τις τραπεζικές μετοχές.

Με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, που εμφανίζεται σε καλύτερη θέση λόγω της ύπαρξης της Finansbank στο χαρτοφυλάκιό της, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς κινούνται στο -70%, -74% και -84% αντίστοιχα. Η αξία στα τραπεζικά warrants έχει προσγειωθεί στα 85 εκατ. ευρώ και οι απώλειες από τις αρχές του έτους σε -56% για το warrant της ΕΤΕ, -90% για της Πειραιώς και -95% για της Alpha Bank.

Μάλιστα, η «εξαέρωση» των τριών πρώτων ημερών στις τραπεζικές μετοχές έγινε με εξαιρετικά μικρό όγκο εκτελεσμένων εντολών λόγω της εμφανούς έλλειψης ζήτησης τραπεζικών χαρτιών από τους επενδυτές. Αθροιστικά στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια τραπεζικές μετοχές αξίας 77 εκατ. ευρώ, ενώ στην ανοδική ο τζίρος προσέγγισε τα 44,4 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή μόλις 30 εκατ. ευρώ.

Το θολό τοπίο για τις διαδικασίες και το πιθανό μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης που θα απαιτηθεί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά και η πλήρης αβεβαιότητα για την οικονομική τους κατάσταση λόγω των capital controls και των νέων συνθηκών ύφεσης στην ελληνική οικονομία ήταν οι βασικότερες αιτίες για το κλείδωμα των μετοχών τους σε πρωτόγνωρα επίπεδα χαμηλής αποτίμησης. Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, η πτώση του 65% στις τιμές μπορεί να μη δικαιολογείται. Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, η έλλειψη στοιχείων και η αδυναμία ανάλυσης των θεμελιωδών σε συνδυασμό με την απόφαση των ξένων hedge funds να αποχωρήσουν δεν αφορά καθόλου την τιμή τους και τις αποτιμήσεις τους.

Χαρακτηριστικά των στρεβλώσεων, η Τράπεζα Κύπρου βρέθηκε πρόσκαιρα στην πρώτη θέση των τραπεζικών αποτιμήσεων με συνολική αξία 1,83 δισ. ευρώ, πριν η Εθνική Τράπεζα επανέλθει 2,07 δισ. ευρώ. Παραμένει περίπου 1,3 φορές υψηλότερα από την Alpha Bank που είναι στα 1,56 δισ. ευρώ. Στις 26/6 η Alpha Bank διαπραγματεύονταν 2,3 φορές υψηλότερα της Τράπεζας Κύπρου. Την Πέμπτη και πριν την υποχώρηση της Παρασκευής, η Eurobank ξεπερνούσε την Τράπεζα Πειραιώς σε κεφαλαιοποίηση 3% δηλαδή στα 897 εκατ. ευρώ έναντι 873 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, η αποτίμηση του ελληνικού κλάδου τοποθετείται στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 12,91 δισ. ευρώ στις 26 Ιουνίου, τελευταία ημέρα προ των capital controls!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v