Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται πρόταση από ΕΚ για κατάργηση του «νέου χρήματος» στο ΧΑ

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι επενδυτές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τραπεζικές καταθέσεις για αγορά μετοχών. Παράλληλα η ΕΚ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης του short selling για τα παράγωγα.

Ερχεται πρόταση από ΕΚ για κατάργηση του «νέου χρήματος» στο ΧΑ

Αίτημα προς τον υπουργό Oικονομικών Γ. Χουλιαράκη αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα θα στείλει εντός της εβδομάδας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να υπάρξει άμεση κατάργηση της έννοιας του «νέου» χρήματος για τους επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

Το εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνει κάποιες ειδικές παραμέτρους, προφανώς η ύπαρξη των κεφαλαιακών περιορισμών θα συνεχίσει να ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο θα προτείνεται η δυνατότητα χρήσης τραπεζικών καταθέσεων για αγορά μετοχών.

Εν τω μεταξύ με χθεσινή της απόφαση η ΕΚ ήρε την απαγόρευση του short selling στην αγορά παραγώγων, όπως είχε γράψει χθες το Euro2day.gr.

Στην πραγματικότητα, ήρθη η απαγόρευση δημιουργίας net short position, δηλαδή της δυνατότητας να δημιουργήσει ο επενδυτής μια θέση short χρησιμοποιώντας και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, κυρίως δε παράγωγα.

Αντιθέτως συνεχίζεται η απαγόρευση του καθαρού short selling, δηλαδή της πώλησης τίτλων χωρίς να βρίσκονται στην κυριότητα του επενδυτή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚ στην απόφασή της:

1. Απαγορεύονται οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά), στις οποίες αρμόδια εποπτεύουσα αρχή είναι η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανεξαρτήτως του τόπου κατάρτισης των ως άνω συναλλαγών (οργανωμένη αγορά, Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης-ΠΜΔ ή εξωχρηματιστηριακά).

2. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 καταλαμβάνει και τις πωλήσεις Μετοχών που πρόκειται να εκκαθαριστούν με αγορά εντός της ίδιας ημέρας (ενδοσυνεδριακά).

3. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 καταλαμβάνει τις συναλλαγές επί των παραστατικών τίτλων μετοχών (ADRs ή GDRs) και επί παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που αντιπροσωπεύουν Μετοχές.

4. Η απαγόρευση του άρθρου αυτού δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:
α. Στις μετοχές που είναι εισηγμένες στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή,
β. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,
γ. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών,
δ. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.
Η εξαίρεση της παραγράφου αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.

Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 00:00 και ισχύει έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 24:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v