Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Παραμένει «underweight» για την Ελλάδα

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες χώρες και περιοχές συγκριτικά με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι για τη χώρα παραμένουν πολλές προκλήσεις. Για ποια asset συστήνει overweight. Aπαισιόδοξη για τον τομέα των μετάλλων.

Citigroup: Παραμένει «underweight» για την Ελλάδα

Στη μηνιαία της έκθεση για την ενδεδειγμένη διάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων (asset allocation), η Citigroup διατηρεί τη σύσταση underweight για την Ελλάδα, όπως συνολικά παραμένει underweight για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA - Europe, Middle East & Africa).

Αναφορικά με την Ελλάδα, που πλέον αποτελεί μέρος των αναδυόμενων αγορών στον τομέα ανάλυσης της Citigroup, η επενδυτική τράπεζα βλέπει καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες χώρες και περιοχές, αφού πολλές προκλήσεις παραμένουν, ενώ η μικρή εγχώρια αγορά μετοχών επηρεάζεται αρνητικά από τα σοκ στην οικονομία.

Στον αντίποδα ωστόσο, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει τα τελευταία έτη της κρίσης, εκτιμάει ότι δικαιούνται ένα «διάλειμμα», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε εταιρείες.

Παρ' όλα αυτά, η Citigroup εκτιμά ότι η εγχώρια αγορά μετοχών, που ουσιαστικά περιλαμβάνει μόνο τις μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece, για το 2016 αποτιμάται με 13,1 φορές τα κέρδη της και 11,4 φορές για το 2017, με τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή να είναι στο +18,8% για φέτος και 15,1% το 2015.

Η μερισματική απόδοση των μετοχών είναι 5,65% για το 2016 και 6,69% για το επόμενο έτος, με τον ελληνικό δείκτη να εμφανίζει μικρό discount έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών.

Από την άλλη ωστόσο, η αγορά παραμένει «ακριβή» σε σχέση με το peer group των λοιπών αναδυόμενων αγορών όπως Ρωσίας, Τουρκίας, Πολωνίας κ.λπ. Οι μέσοι όροι αποτίμησης των EMEA αγορών «τοποθετούνται» σε 9 φορές για το 2016 και 7,8 φορές για το 2017, με ρυθμούς αύξησης κερδών που υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις για τον δείκτη MSCI Greece.

Αναφορικά με το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο για όλα τα asset classes, παρότι θεωρεί την τρέχουσα ανοδική πορεία των μετοχών (bull market) «γερασμένη» και «κουρασμένη», εντούτοις παραμένει overweight: στις ευρωπαϊκές μετοχές πλην των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου και στην αγορά μετοχών της Ιαπωνίας. Για την αγορά των ΗΠΑ, η σύσταση είναι ουδέτερη.

Σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το asset allocation παραμένει ακόμα ουδέτερο στις μετοχές συνολικά, ενώ η Citigroup υποβαθμίζει ελαφρώς την Ευρώπη και την Ιαπωνία και αναβαθμίζει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατά μία βαθμίδα σε ελαφρώς underweight, με την προτίμησή της στις ανεπτυγμένες αγορές έναντι των αναδυόμενων να διατηρείται.

Παράλληλα, εξακολουθεί να προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των ομολόγων, προτείνοντας overweight στα μετρητά και στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, διατηρούν την πρότασή τους για underweight στα εμπορεύματα στο σύνολό τους, ειδικά στους τομείς ενέργειας και βασικών μετάλλων ενώ και στα πολύτιμα μέταλλα η σύστασή τους είναι πλέον ουδέτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v