Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το «κλειδί» του ριμπάουντ

Σε ποιες μετοχές και επίπεδα τιμών μπορεί να... στηθούν οι άμυνες στην αγορά. Πόσο επηρεάζουν οι συνθήκες στο εξωτερικό. Οι πιθανότητες για ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο ράλι των τιμών. Τα κρίσιμα επίπεδα για blue chips, εκτός τραπεζών.

ΧΑ: Στις τράπεζες το «κλειδί» του ριμπάουντ

Η εγχώρια αγορά μετοχών ήταν ανέκαθεν τραπεζοκεντρική και οι μετοχές τους αποτελούσαν τη βασική παράμετρο διαμόρφωσης των τιμών των δεικτών. Αυτό το χαρακτηριστικό εξακολουθεί να «πληρώνει» το Χ.Α. και το 2016.

Με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν συνεχώς νέα ιστορικά χαμηλά, με αφορμές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό μέτωπο, δεν είναι ορατό πώς μπορεί να υπάρξει ανάχωμα στην πτωτική πορεία της αγοράς.

Το «κλειδί» συνεπώς για την ανοδική αντίδραση εδράζεται στις τραπεζικές μετοχές. Χωρίς άνοδο στις μετοχές τους, δεν μπορεί να υπάρξει γενναίο ριμπάουντ στην εγχώρια αγορά.

Αυτό το ενδεχόμενο, βάσει των συνθηκών υπερπώλησης τόσο εδώ όσο και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο πιθανό τις επόμενες μέρες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμη ανάσα ή αλλαγή ρότας.

Ο λόγος είναι πως αν και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται θεωρητικά αρκετά κοντά στα χαμηλά του 2012 και στις 471 μονάδες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι και πιο αντιπροσωπευτικός της πραγματικής κίνησης των τιμών των μετοχών, διαμορφώνεται περίπου 30% χαμηλότερα και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Συνεπώς, με τις τιμές των μη τραπεζικών μετοχών να απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα του 2012, οι συνθήκες και οι συγκρίσεις είναι πολύ διαφορετικές και μπορεί να είναι ακατάλληλες.

Για την ώρα, το στοιχείο της έντονης διαφοροποίησης μεταξύ των blue chips και των τραπεζών όχι μόνο δεν δημιουργεί ασφάλεια και αισιοδοξία στην αγορά, αλλά μάλλον προσθέτει φόβους.

Τα margin calls και οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές είναι σε θέση να προκαλέσουν αθρόες πωλήσεις σε όλες τις μετοχές, παρότι τα θεμελιώδη μεγέθη σε μια σειρά εταιρειών δικαιολογεί υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες.

Μια πρώτη γεύση πήρε η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, με εντολές πώλησης και σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo και Motor Oil, που παρέμεναν στο «απυρόβλητο» από τις αρχές του χρόνου.

Πλην των τραπεζών, που όπως έχουμε αναφέρει δεν έχουν σημεία στήριξης επί της ουσίας, στις επιμέρους μετοχές που θα κρίνουν το στοίχημα, τα κρίσιμα τεχνικά όρια που μπορεί να προκαλέσουν ισχυρά margin calls ή στο θετικό σενάριο να αφυπνίσουν τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των επενδυτών είναι:

Coca Cola HBC: Η στήριξη τοποθετείται στα 16 ευρώ που στάθηκε χθες, ενώ παρακάτω τα 15,40 ευρώ.

ΟΤΕ: Η απώλεια των 7,5 ευρώ έφερε άμεσα στο προσκήνιο τα 7 ευρώ ενώ παρακάτω βρίσκονται τα 6,35 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Ισχυρή πίεση στη χθεσινή συνεδρίαση με άμεση απώλεια των 5,65 ευρώ, με την επόμενη σημαντική στήριξη να είναι αρκετά χαμηλότερα στα 4,4/4,5 ευρώ.

Folli-Follie Group: Για την ώρα «σέβεται» τα όρια των 12,50 ευρώ. Παρακάτω βρίσκεται η άμυνα στα 11,22 ευρώ.

Τιτάν: Δεύτερη επιστροφή του τίτλου στα 15,50 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2015 και άμεση αντίδραση, ωστόσο τυχόν διάσπαση ανοίγει τον δρόμο για αρκετά χαμηλότερα.

Motor Oil: Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε κάτω από τα 8,5 ευρώ και παρακάτω είναι τα 7,90/8 ευρώ.

ΕΛ.ΠΕ.: Μετά τη διάσπαση και των ιστορικών χαμηλών στα 3,35 ευρώ, δεν υπάρχει επίπεδο με ισχυρή τεχνική σημασία.

ΔΕΗ: Η τεχνική εικόνα έχει «χαλάσει» υπέρμετρα κάτω από τα 3 ευρώ και χθες «είδε» τα 2,5 ευρώ. Pivot point στη μετοχή παραμένουν τα 3,80 ευρώ.

Μυτιληναίος: Επίσης διέσπασε χθες το επίπεδο των 2,82 ευρώ και στη συνέχεια αντέδρασε ανοδικά, ενώ έπειτα είναι τα 2,50 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Το επίπεδο των 3,4/3,5 ευρώ έχει σημασία, γιατί παρακάτω το διάγραμμα είναι κενό.

Οι γενικότερες συνθήκες χρηματιστηριακής απαξίωσης που επικρατούν από τις αρχές του έτους δεν συνηγορούν πάντως ότι οι τιμές των μετοχών θα σεβαστούν τα τεχνικά τους επίπεδα, αφού μέχρι στιγμής όλες οι πιθανές στηρίξεις της αγοράς διασπώνται βίαια ενώ ακόμα και οι πιο μικρές αντιστάσεις κάμπτονται με φανερή δυσκολία.

Είχαμε αναφέρει ότι το κλίμα στην αγορά παρέμενε εξαιρετικά εύθραυστο και πως ήταν πολύ πιθανόν οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη ή φημολογία στο θέμα της αξιολόγησης να έφερνε στο προσκήνιο άμεσα το προηγούμενο χαμηλό του δείκτη στις 471,75 μονάδες.

Το πρώτο στάδιο για θετικές σκέψεις είναι η κίνηση και παραμονή πάνω από τις 519 μονάδες και έπειτα η επιστροφή πάνω από τις 560 μονάδες. Πραγματική αλλαγή ωστόσο θα υπάρξει στα επίπεδα των 615 μονάδων και έπειτα των 630/640 μονάδων.

Η απόσταση ωστόσο και κυρίως οι συνθήκες που επικρατούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Αντιστοίχως, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε έως τις 155 μονάδες, αντίστοιχο επίπεδο με τις 560 μονάδες του Γενικού Δείκτη, και κατέρρευσε. Η άμεση κίνηση κάτω από τις στηρίξεις των 140 μονάδων δεν αποτέλεσε θετικό σημάδι.  

Επόμενα επίπεδα είναι οι 108 και οι 95 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v