Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Το πρόσφατο ράλι πάσχει από... θεμελιώδη

Η Moody's καλεί τους επενδυτές να προσέχουν παρά την καλή πορεία των μετοχών το προηγούμενο διάστημα. Η διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης επιχειρηματικών κερδών-μισθολογικού κόστους, οι κάτω του μετρίου μακροοικονομικές συνθήκες και η διαφοροποίηση του VIX.

Moodys: Το πρόσφατο ράλι πάσχει από... θεμελιώδη

Οι αγορές μετοχών και εταιριών ομολόγων προεξοφλούν «καλές ειδήσεις», που όμως ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, γράφει σε νέα της έκθεση η Moody's.

Όπως αναφέρει το τρέχον ράλι υποθέτει πως θα υπάρξει μια ευρεία «αναζωογόνηση» των επιχειρηματικών πωλήσεων που θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να οδηγήσει σε επαρκή ανάπτυξη μέσω των κερδών. Όσο οι αποδόσεις των ομολόγων που δεν ενέχουν ρίσκο παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, οι αγορές θα αρκούνται στην ασυνήθησαν χαμηλή ανάπτυξη μέσω των εταιρικών κερδών.

Τα αποτελέσματα του α' τριμήνου, όμως, υπολείπονται αυτού που διαφορετικά θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες για την επάρκεια της ανάπτυξης των εσόδων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα έσοδα του 24% των εταιρειών εκτός ενεργειακού τομέα του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα για το α' τρίμηνο, έχουν αυξηθεί μετά βίας κατά 0,6% ετησίως. Επιπλέον, η ευρύτερη εκτίμηση των πωλήσεων εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα για το β' τρίμηνο του 2016, που εξαιρούν τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων, ενδέχεται να αυξηθούν κατά μόλις 1,9% ετησίως.

Σε αντίθεση με τις χαμηλότερες πωλήσεις εκτός ενέργειας, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πιθανότατα θα αυξηθούν κατά ένα ταχύτερο 4,6% ετησίως το β' τρίμηνο του 2016. Η ταχύτερη ανάπτυξη του εργατικού κόστους έναντι των πωλήσεων βοηθά να εξηγηθεί γιατί τα λειτουργικά έσοδα των εταιρειών εκτός ενέργειας του S&P 500 υπολείπονται μέχρι τώρα κατά 6,6% ετησίως για το β' τρίμηνο.

Υπάρχει μια πρωτοφανής ανισορροπία μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων και των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με δείγμα ετήσιων αυξήσεων από το 1994, οι μισθοί πλέον ξεπερνούν τα εκτιμώμενα έσοδα από βασικές δραστηριότητες, ή τα έσοδα από μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες εξαιρουμένων των ενεργειακών προϊόντων. Αυτή η ανισορροπία δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ κατά την διάρκεια της ώριμης φάσης των προηγούμενων επιχειρηματικών κύκλων.

Συγκεκριμένα, κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο του 2016, η κατά 2,3% σε ετήσια βάση αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα ξεπέρασε την κατά 2% αύξηση των εσόδων από βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ίδια σύγκριση έδειξε μια πιθανή ετήσια αύξηση 4,6% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Η ασυνήθιστα ταχύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, αυξάνει τον κίνδυνο μιας ξαφνικής και μεγάλης ανόδου των απολύσεων, που μπορεί να φρενάρει τις δαπάνες των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, να πιέσει περαιτέρω τα έσοδα, σύμφωνα με την Moody's.

Κάτω του μετρίου οι μακροοικονομικές συνθήκες

Εξάλλου, από τους διαθέσιμους μακροοικονομικούς δείκτες (ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ, ανεργία κ.λπ.), ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας (ΝΑΙ) της Fed του Σικάγο δείχνει την ισχυρότερη στατιστική συσχέτιση με το spread των ομολόγων υψηλών αποδόσεων. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ των υψηλών αποδόσεων και του ΚΜΟ του ΝΑΙ είναι σχετικά ισχυρή, στο -0,83.

Σύμφωνα με τη Moody's, το spread των 637 μονάδων που κατεγράφη πρόσφατα ίσως αντισταθμίζει τα μακροοικονομικά ρίσκα για τους επενδυτές. Οι μακροικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι, όμως η επιδείνωση δεν είναι τόσο σοβαρή ακόμα ώστε να δικαιολογεί ένα spread μεγαλύτερο των 600 μ.β. Ωστόσο, αν οι πωλήσεις των επιχειρήσεων δεν αυξηθούν επαρκώς, τότε η επιβράδυνση στις προσλήψεις θα διαβρώσει ακόμα περισσότερο τα μακροοικονομικά θεμελιώδη.

Περισσότερες υποβαθμίσεις παρά αναβαθμίσεις

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές απέρριψαν το επιδεινούμενο μακροοικονομικό κλίμα του 2007, ενώ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και στην αυξανόμενη συχνότητα των υποβαθμίσεων. Οι υποβαθμίσεις αυτές δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τόσο ώστε να στηρίξουν ένα spread ομολόγων υψηλής απόδοσης άνω των 650 μ.β. Μέχρι τώρα, τον Απρίλιο, εξαιρουμένων των αλλαγών στις αξιολογήσεις που επηρεάζουν τους εκδότες υψηλών αποδόσεων που έχουν σημαντική έκθεση στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου, οι υποβαθμίσεις αντιπροσωπεύουν το 71% των αλλαγών. Για το α' εξάμηνο του 2016, οι υποβαθμίσεις φθάνουν στο 82%, το υψηλότερο επίπεδο από το δ' τρίμηνο του 2008 και το α' τρίμηνο του 2009.

Η διαφοροποίηση του VIX

Δεδομένης της ισχυρής συσχέτισης μεταξύ του δείκτη VIX και των spreads των αποδόσεων τόσο των μεσοπρόθεσμων όσω και των speculative grade εταιρικών ομολόγων, η πρόσφατη διαμόρφωση του δείκτη στο 13,8 στηρίζει έναν πιθανό περαιτέρω περιορισμό των spreads των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων. Ωστόσο, ο συσχετισμός αυτός είναι συζητήσιμος.

Σύμφωνα με την τελευταία φάση της τρέχουσας ανόδου, την βραδύτερη ανάπτυξη των πωλήσεων σε σχέση με το εργατικό κόστος και την ιστορικά υψηλή αναλογία της αγοραίας αξίας των αμερικανικών μετοχών προς τα κέρδη, το σημερινό, υψηλότερο από την τάση, spread των ομολόγων υψηλής απόδοσης αντανακλά καλύτερα τα τρέχοντα θεμελιώδη, απ' ότι ο δείκτης VIX.

Όπως τονίζει η Moody's, μια νέα διεύρυνση των πιστωτικών spreads μπορεί να εκθέσει ταχύτατα τα ευάλωτα σημεία της αγοράς μετοχών, και προειδοποιεί τους επενδυτές να μην εφησυχάσουν από το πρόσφατο ράλι στις μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v