Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί η «συσσώρευση» των δεικτών στο ΧΑ

Ποια ζώνη τιμών είναι κρίσιμη για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Παραμένει ο προβληματισμός για την ιδιαίτερα χαμηλή αξία των συναλλαγών. Καταλυτική η σημασία της κίνησης των ξένων αγορών. Τα σημεία - κλειδιά για τράπεζες και FT 25.

Πού οδηγεί η «συσσώρευση» των δεικτών στο ΧΑ

Ο βασικός δείκτης του Χ.Α. συνεχίζει τη διαπραγμάτευσή του εντός στενών τεχνικών ορίων διακύμανσης, με θετικό στοιχείο ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τις 550-560 μονάδες και αρνητικό, τις αξίες των συναλλαγών.

Η αγορά βρίσκεται σε συνεχιζόμενη θερινή ραστώνη με τις συναλλαγές να αθροίζονται στα 135 εκατ. ευρώ από τις 8 Αυγούστου, αν εξαιρεθούν τα πακέτα του ΟΛΠ.

Από την άλλη, με τους δείκτες στις ΗΠΑ να διατηρούνται σε επίπεδα ρεκόρ και τις ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν, το καλό σενάριο παραμένει το βασικό και για την εγχώρια αγορά.

Για τη συνέχεια, όμως, εκτός από το να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τη στήριξη στις 550 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου), ζητούμενο είναι και η αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες παραμένουν σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Σε όρους στήριξης, τα πρόσφατα χαμηλά των 520 μονάδων αποτελούν το σημαντικό πεδίο (επίπεδο 61,8% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου), σε περίπτωση απώλειας των 550 μονάδων. Χωρίς πάντως να αυξηθούν λίγο οι όγκοι των συναλλαγών, δύσκολα η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα πάνω από τις αντιστάσεις στις 600 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Η ανοδική συνέχεια της εγχώριας αγοράς φαίνεται να περνάει μέσα από την ανοδική πορεία του τραπεζικού δείκτη.

Η τεχνική εικόνα του ευρωπαϊκού δείκτη των τραπεζών Stoxx 600 Banks, αν και μετά τα χαμηλά του Ιουλίου σημειώνει άνοδο 20%, παραμένει ουδέτερη στο ημερήσιο διάγραμμα. Παράλληλα, ο εγχώριος δείκτης συνεχίζει να έχει εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή συσχέτιση με τον ευρωπαϊκό δείκτη, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η διατήρηση του ευνοϊκού κλίματος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τεχνικά, ο δείκτης των τραπεζών παραμένει χαμηλότερα από την αντίσταση του στις 670 μονάδες (50% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου). Η επόμενη ισχυρή αντίσταση εδράζεται στην περιοχή των 770 μονάδων, στην οποία από τον Ιούλιο σταματά κάθε προσπάθεια για κίνηση προς τα επίπεδα τιμών προ Brexit. Από την άλλη πλευρά, χαμηλότερα η ζώνη στήριξης είναι στην περιοχή των 560 μονάδων, επίπεδα στα οποία βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη 

Τέλος, ο δείκτης των blue chips δεν έχει μπορέσει να ανακαταλάβει το επίπεδο των 1.540/1.550 μονάδων (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 2.208 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου). Ο διπλός πάτος στις 1.370 μονάδες παραμένει το κάτω όριο.

Ο δείκτης FT 25

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v