Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα top picks της Alpha Finance

Περιορισμένα τα περιθώρια ανόδου στην αγορά, έως ότου προχωρήσουν τα «καυτά» μέτωπα για την οικονομία, επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Προβληματισμός για την ανάπτυξη. Ελκυστικές οι μετοχές, ποιους τίτλους ξεχωρίζει.

Tα top picks της Alpha Finance

Τους περιορισμούς που «φρενάρουν» μια ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο περιγράφει η Alpha Finance σε έκθεσή της, στην οποία σημειώνει ότι υπάρχουν και εμφανώς υποτιμημένες μετοχές που μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα από την τάση.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η αγορά κινείται σταθεροποιητικά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση, καθώς η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω υπερφορολόγησης, περιορισμών ρευστότητας (capital controls) και υψηλού ρίσκου χώρας.

Καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να ενταθεί το 2017-2018, η ανάπτυξη της οικονομίας ενδέχεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα των προβλέψεων.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, η Alpha Finance εκτιμά ότι τα περιθώρια ανόδου του χρηματιστηρίου είναι περιορισμένα έως ότου υπάρξουν εξελίξεις σε συγκεκριμένους καταλύτες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία. 

Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν μετοχές, κυρίως με ισχυρή διεθνή έκθεση, που δείχνουν υποτιμημένες. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι μετοχές των Motor Oil, Τιτάν και Μυτιληναίου.

Τα κέρδη των εταιριών

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των ελληνικών εταιριών πλην τραπεζών αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική άνοδο το 2016. Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως εντός του 2017, οι πολλαπλασιαστές δείχνουν ελκυστικοί με την πρώτη ματιά, με το Ρ/Ε της αγοράς να διαμορφώνεται στο 13,4 και το 12,3 για το 2015 και το 2017 αντίστοιχα.

Οι τράπεζες λειτουργούν σε δύσκολο περιβάλλον, καθώς η μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPE) υπερβαίνει το 50% των ακαθάριστων χορηγήσεων και ο SSM πιέζει για μείωσή της, κάτι που εμπεριέχει ρίσκα αλλά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ενισχύθηκαν μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού κόστους και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στηρίζονται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

«Κλειδί» για τις τράπεζες αναμένεται να αποτελέσουν οι αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Οι καταλύτες

Πιθανοί θετικοί καταλύτες για την αγορά είναι:

-Η ήπια υλοποίηση του προγράμματος και η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τις άμεσες επενδύσεις.

-Ενας αξιόπιστος σχεδιασμός για ελάφρυνση χρέους.

-Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το ρίσκο χώρας.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, είναι η επιτυχία της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σύγκλιση και τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v