Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η «ενεργοποίηση» των τραπεζών

Αρνητικό σημάδι η σχετικά «εύκολη» υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τις 580 μονάδες. Τοίχο βρίσκει ο τραπεζικός δείκτης στα επίπεδα των 700 μονάδων. Τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Ζητούμενο η «ενεργοποίηση» των τραπεζών

Η διολίσθηση του βασικού δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 580 μονάδες με τόση «άνεση» αποδεικνύει ακόμη μία φορά την έλλειψη ενδιαφέροντος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΟΠΑΠ να διατηρήσει το θετικό κλίμα στην αγορά.

Η αδυναμία διατήρησης πάνω από τις 580 μονάδες ήρθε ως απόρροια του γενικευμένου profit taking στις μετοχές των Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, ΔΕΗ, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, που σημείωσαν απώλειες σχεδόν 5% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Ακόμα μια φορά είναι εμφανές ότι χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών, η αγορά δεν μπορεί να κυνηγήσει πειστικά τα προ Brexit επίπεδά της.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά πιο περίπλοκη για τις μετοχικές αγορές, με τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται στο προσκήνιο. Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Clinton έναντι του Trump σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4%, με τις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο και της Βόρειας Καρολίνας με 62 εκλέκτορες αθροιστικά να αποτελούν πεδίο μάχης για τους υποψήφιους, το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ανοικτό.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στα εγχώρια, για τους αγοραστές, η άμεση ανακατάληψη των 580 μονάδων είναι το θετικό σενάριο, αφού αποτελούν το βραχυπρόθεσμο stop στην τρέχουσα ανοδική κίνηση. Οι ταλαντωτές στο ημερήσιο διάγραμμα αφήνουν ανοικτό πάντως το θετικό σενάριο της άμεσης επιστροφής πάνω από τις 580 μονάδες. Η βασική στήριξή της αγοράς παραμένει στις 550-555 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου).

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται ακόμα μια φορά αντιμέτωπος με την αντίστασή του στις 1.565-1.580 μονάδες (38,2% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου), επίπεδα που συμπίπτουν με τα υψηλά στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Εφόσον μπορέσει αυτή τη φορά να τα διασπάσει, ο στόχος τοποθετείται αρκετά υψηλότερα, στις 1.640-1.680 μονάδες. Η στήριξη διατηρείται στις 1.470 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών εξακολουθεί να βρίσκει τοίχο στην αντίσταση των 700 μονάδων (61,8% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου και πάνω όριο των Bollinger Bands).

Δυστυχώς οι εγχώριες τραπεζικές αξίες δεν μπορούν να συγχρονιστούν με το θετικό κλίμα που επικρατεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη STOXX Europe Banks μετά την ψήφο του Brexit. Ο ευρωπαϊκός δείκτης, παρότι σε συνθήκες «overbought» στο ημερήσιο διάγραμμα, δείχνει ότι οδεύει προς την ισχυρή αντίστασή τους στις 159 μονάδες, παρά τις όποιες αναταράξεις συμβούν στην πορεία του.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Για να υπάρξει επιτυχής υπέρβαση των 600 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη, ο τραπεζικός θα πρέπει να κινηθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, αφού πολλές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζουν «δύσκολα» επίπεδα αντίστασης, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πωλήσεις, όπως όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαμηλότερα, η σημαντική ζώνη στήριξης παραμένει στην περιοχή των 560 μονάδων, επίπεδα στα οποία βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit (76,4% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου).

Από τα προ Brexit επίπεδα, οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς απέχουν 42% και 44%, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank εμφανίζουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις με 34% και 37%, αντίστοιχα.

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

Alpha Bank: το 1,44 ευρώ και το 1,32 ευρώ ως στηρίξεις και στον αντίποδα το 1,69 ευρώ και το 1,85 ευρώ ως αντίσταση.

ΕΤΕ: το 0,176 και το 0,165 ευρώ ως στηρίξεις και το 0,22 ευρώ ως αντίσταση.

Eurobank: το 0,464 και το 0,40 ευρώ ως στηρίξεις και το 0,585 ευρώ και το 0,60-0,70 ευρώ ως αντιστάσεις.

Τράπεζα Πειραιώς: το 0,123 ευρώ ως στήριξη και το 0,159 ευρώ ως αντίσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v