Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες σε «buy» η Citi

Οι θετικοί καταλύτες υπερβαίνουν πλέον τα ρίσκα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τονίζει ο οίκος. Σε επίπεδα κρίσης παραμένουν οι αποτιμήσεις. «Παιχνίδι άμυνας» με Alpha και Εθνική, μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για Πειραιώς.

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες σε «buy» η Citi

Σε αναβάθμιση των συστάσεων για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς σε "buy" από "neutral" προχωρά η Citi, ενώ διατηρεί αντίστοιχη σύσταση και για την Alpha Bank σε έκθεσή της στην οποία εκτιμά ότι οι θετικοί καταλύτες υπερβαίνουν τα ρίσκα. 

Ο οίκος θέτει τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,3 ευρώ για την Εθνική, στα 0,3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 0,95 ευρώ για τη Eurobank.

Οπως αναφέρει, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η Alpha και η Εθνική ενδείκνυνται για "παιχνίδι άμυνας" έναντι πολιτικών και οικονομικών σοκ λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής τους θέσεις και των υψηλών προβλέψεων.

Η Πειραιώς έχει το υψηλότερο περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής. Οσον αφορά στη Eurobank, υπογραμμίζει ότι ο βασικών κεφαλαιακός δείκτης CET1 είναι χαμηλότερος έναντι των ανταγωνιστών, αλλά η Citi εκτιμά ότι τα κεφάλαιά της είναι επαρκή λόγω των χαμηλότερων δεικτών μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE).

Οι καταλύτες 

Η θετικότερη άποψη της Citi για τις ελληνικές τράπεζες οφείλεται σε τρεις θετικούς καταλύτες:

- Ξεκαθαρίζει το τοπίο με την ποιότητα ενεργητικού. Η έκθεση της ΤτΕ για τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης των τραπεζών ξεκαθαρίζει το πόσο θα πρέπει να μειώσουν οι τράπεζες την έκθεσή τους ως τα τέλη του 2019. Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και ευθυγραμμισμένοι με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου.

-Μειώνεται η απόδοση του 10ετούς. Ο οίκος αναμένει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να έχουν όφελος 100-180 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα λόγω των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου.

-Αποτίμηση κρίσης. Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με τα χαμηλά τους στις αρχές Νοεμβρίου, ο κλάδος διαπραγματεύεται ακόμη με αποτίμηση κρίσης, με P/ΤB στο 0,3 για το 2016 και τις τέσσερις τράπεζες να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τις τιμές των ανακεφαλαιοποιήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο οίκος προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 5,2% το 2019.   

Τα ρίσκα

- Πιέσεις στα περιθώρια. Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, ρευστοποίησης και διαγραφών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις στα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών, που ενδέχεται να αντισταθμιστούν από χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Στην παρούσα φάση, το 8-20% των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών προέρχονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μια μείωση των NPLs κατά 40-45% θα μπορούσε να μειώσει τα καθαρά έσοδα από τόκους.

- Μεγάλες ζημιές από τα δάνεια μεσοπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης, οι τράπεζες ενδέχεται να προβούν σε μεγάλες διαγραφές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές από τα δάνεια τα επόμενα χρόνια.

Ο οίκος αναμένει ότι η Πειραιώς θα έχει σωρευτικά τις μεγαλύτερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια και η Εθνική τις μικρότερες το 2019.

- Μακροοικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες. Ενώ τα πολιτικά ρίσκα υποχωρούν, οι αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες και η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη και ευάλωτη σε εξωγενή σοκ. Επίσης η συζητούμενη ελάφρυνση χρέους ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια με ομόλογα EFSF που έχουν οι τράπεζες.   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v