Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδο 40% στα κέρδη των τραπεζών βλέπει η M.Lynch

Ισχυρή αύξηση στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 40%, αναμένει για το δ’ τρίμηνο η Merrill Lynch, σε έκθεσή της εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών 2007 των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως η Εθνική Τράπεζα παραμένει η ”προτιμώμενη επιλογή” της για την περιοχή (”buy”).

Άνοδο 40% στα κέρδη των τραπεζών βλέπει η M.Lynch
Ισχυρή αύξηση στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 40%, αναμένει για το δ’ τρίμηνο η Merrill Lynch (6/2), σε έκθεσή της εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών 2007 των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως δεν βλέπει διαφοροποίηση από την τάση που διαφάνηκε στο εννεάμηνο.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία τιτλοφορείται ”Q4 should confirm previous trends”, σε επίπεδο κόστους αναμένει διψήφια ανάπτυξη, αποτέλεσμα κυρίως της ταχύτατης διεθνούς επέκτασης και της αύξησης του όγκου, ενώ τονίζει πως δεν ”βλέπει” επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις από την πιστωτική κρίση, η Merrill Lynch σημειώνει πως δεν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα ούτε στο δ’ τρίμηνο, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές διαγραφές ζημιών από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο εκφράζει ανησυχία σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα κατά το β’ εξάμηνο του 2008.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι διατηρεί τις δύο συστάσεις ”buy” στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (δηλαδή για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο τα 27,8 ευρώ και την Εθνική με τιμή-στόχο τα 50,3 ευρώ), υπογραμμίζοντας πως η Εθνική Τράπεζα παραμένει η ”προτιμώμενη επιλογή” του για την περιοχή, καθώς θεωρεί πως βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, δεδομένων:

- της ισχυρής θέσης της σε επίπεδο ρευστότητας

- της κεφαλαιακής θέση της που κρίνεται επαρκής και

- του ”μίγματος” κερδών από τις αναδυόμενες αγορές (κυρίως την Τουρκία).

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται 10,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 9,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009.

--- Οι προβλέψεις για Eurobank, Πειραιώς

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος παραθέτει τις εκτιμήσεις του για τα οικονομικά μεγέθη που θα ανακοινώσουν για το δ’ τρίμηνο και το σύνολο της χρήσης 2007 οι Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η Eurobank θα ανακοινώσει στις 11 Φεβρουαρίου άνοδο των καθαρών κερδών της κατά 88,6% το δ’ τρίμηνο στα 215 εκατ. ευρώ και ενίσχυσή τους κατά 41,5% στο σύνολο της χρήσης 2007 στα 859 εκατ. ευρώ. Προβλέπει παράλληλα πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 548 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, αυξημένα κατά 27,9%, και στο 1,992 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, αυξημένα κατά 24,7%.

Για την Τράπεζα Πειραιώς οι προβλέψεις της Merrill Lynch κάνουν λόγο για αύξηση των καθαρών κερδών κατά 37,7% το δ’ τρίμηνο στα 127 εκατ. ευρώ και κατά 47% για το σύνολο της χρήσης στα 639 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ενίσχυσή τους κατά 25,4% στο δ’ τρίμηνο στα 269 εκατ. ευρώ και κατά 27,4% για το σύνολο της χρήσης στα 911 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινωθούν στις 13 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v