Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αυτές είναι οι top επιλογές στα «midcaps»

«Σηματωρός» η μεσαία κεφαλαιοποίηση για την ευρύτερη κίνηση του ΧΑ. Ποια «χαρτιά» μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και τις τιμές-στόχους.

ΧΑ: Αυτές είναι οι top επιλογές στα «midcaps»

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζει την πορεία της υπεραπόδοσής του από το Brexit και μετά, όταν την ίδια στιγμή ο δείκτης των blue chips και ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών δυσκολεύονται να κινηθούν με τον ίδιο ρυθμό και υποαποδίδουν.

Πολλοί αναλυτές και εμπειρικοί παρατηρητές της εγχώριας αγοράς αναφέρουν ότι στο παρελθόν ο δείκτης FTSE Mid Cap υπήρξε σχεδόν νομοτελειακά ο σηματωρός της ευρύτερης κίνησης στην αγορά. Το επιχείρημα των αναλυτών επίσης ενισχύεται και από το γεγονός ότι κάποιες από τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης διαθέτουν υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά που συνδυάζονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους τα επόμενα έτη, αν και εφόσον η οικονομία αρχίζει να αντιστρέφει την αρνητική της πορεία.

Ποιοι ξεχωρίζουν

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά η αγορά και προβάλλονται ως οι top επιλογές του 2017 είναι οι: Fourlis, MIG, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Πλαστικά Θράκης, Κρι-Κρι και Intralot.

* Η μετοχή της MIG, έχοντας σημειώσει αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών στο Χ.Α. όλο το 2016, εμφανίζει απόδοση 115% στο δωδεκάμηνο αλλά και 18% τον τελευταίο μήνα. Πέραν των λειτουργικών αποτελεσμάτων στο εννεάμηνο, που ήταν ικανοποιητικά, παρά την έκτακτη απομείωση ύψους 14,5 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο Μαρινόπουλου, ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εξίσου θετική πορεία των θυγατρικών Attica Συμμετοχών, Υγεία και Singular Logic, ενώ οι δύο πρώτες σημειώνουν σημαντικά κέρδη και στο ταμπλό του Χ.Α. από τις αρχές του 2016.

* Για τη Fourlis, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 4,75 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 20%. Η απόδοση της εταιρείας από τις αρχές του 2016 είναι 46% και 13% στο τελευταίο τρίμηνο, με παρόμοια επίδοση με την αγορά. H Wood & Co ανέβασε την τιμή-στόχο στα 5,37 ευρώ ανά μετοχή. Η ελκυστική αποτίμηση των μετοχών της εταιρείας είναι επίσης στα θετικά χαρακτηριστικά της, αφού είναι διαπραγματεύσιμη με 35% discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες το 2017 σε όρους EV/EBITDA. Η εταιρεία εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης τόσο από την ανάκαμψη στις δραστηριότητες του ΙΚΕΑ, όσο και από τις υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες της αθλητικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με το ικανό μάνατζμεντ της εταιρείας και τη μακροχρόνια παρουσία της στην ελληνική αγορά λιανικής. Ο βασικός κίνδυνος για την εταιρεία είναι η δανειακή θέση του ομίλου.

Η ΕΥΑΘ κινείται με σημαντική υπεραπόδοση έναντι της ΕΥΔΑΠ από τις αρχές του 2016 ενώ από το 2001 έχει επιστρέψει όλο το 2016. Η ΕΥΑΘ, από το 2001 έως πέρυσι έχει επιστρέψει 3,05 ευρώ αθροιστικά στους επενδυτές με τη μορφή μερισμάτων. Η απόδοση στο δωδεκάμηνο είναι 28% ενώ τον τελευταίο μήνα αποδίδει υψηλότερα της αγοράς με 10%. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στο ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και έμειναν σχεδόν αμετάβλητα έναντι του 2015, παρά τις αυξημένες προβλέψεις και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 26% σε 29%. Με βάση τις εκτιμήσεις για φέτος, εμφανίζει δείκτη τιμής προς κέρδη 10 φορές, ενώ σε όρους EV/EBITDA αποτιμάται στις 4 φορές, με αποτέλεσμα να είναι από τις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες εισηγμένες στο Χ.Α.

* Για την Intralot, με μέση τιμή-στόχο το 1,10 ευρώ, δεν υπάρχει θετικό περιθώριο μεταβολής από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ και η απόδοση της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο παραμένει σε αρνητικό έδαφος (-16%). Το πρώτο εξάμηνο ήταν ικανοποιητικό, με τα λειτουργικά κέρδη να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και τα καθαρά κέρδη να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος. Η αναχρηματοδότηση συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, τη μείωση στο κόστος κεφαλαίων με την ταυτόχρονη μικρή μείωση στο συνολικό δανεισμό μπορεί να επιτρέψουν στη μετοχή να «πρωταγωνιστήσει» το 2017. Από τις αρχές του έτους πάντως ενισχύεται σημαντικά με 11%.

* Η ΕΛΤΕΧ Ανεμος σημειώνει σημαντικά καλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη σε όλη τη διάρκεια του δωδεκαμήνου (+50%), ενώ υπεραποδίδει και σε σχέση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα κέρδη μετά από φόρους στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Σε όρους αποτίμησης, το 2017 ο δείκτης EV/EBITDA βρίσκεται στις 6,5 φορές και σε όρους P/E, στις 8 φορές. Η εταιρεία έχει να ωφεληθεί σημαντικά από τις μειώσεις στις απαιτήσεις της και από την εξάλειψη του κινδύνου για την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων της σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι εργασίες στους μεγάλους αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες. Η αποτίμησή της είναι στα 85 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 23,5 εκατ. ευρώ.

* Τα Πλαστικά Θράκης σημειώνουν υψηλές αποδόσεις, ξεπερνώντας την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, με απόδοση που πλησιάζει το 80% στο δωδεκάμηνο. Η άνοδος στο ταμπλό δικαιολογείται από τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά οι αγορές των ιδίων μετοχών από το ταμπλό του Χ.Α. ολοκληρώθηκαν. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο εννεάμηνο αυξήθηκαν στα 13,4 εκατ. ευρώ, από 9,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αποτίμηση της μετοχής στο Χ.Α. είναι χαμηλή, αφού ο δείκτης τιμής προς κέρδη είναι στις 7 φορές, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA στις 4,5 φορές, πολύ χαμηλότεροι από την αγορά και τον κλάδο διεθνώς.

* Τέλος, η Κρι-Κρι εμφανίζει χαμηλότερες επιδόσεις με τον Γενικό Δείκτη σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, με +16% στο εξάμηνο έναντι 23% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Για το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,60 εκατ. ευρώ έναντι 4,25 εκατ. το εξάμηνο του 2015, αφού η εταιρεία επιβάρυνε τα αποτελέσματα της με 1,53 εκατ. ευρώ προβλέψεις εξαιτίας της έκθεσής της στη Μαρινόπουλος. Σε όρους αποτίμησης ο δείκτης P/E βρίσκεται στις 8,6 φορές το 2017, ενώ την επόμενη διετία, ο στόχος είναι η εταιρεία να επιτύχει διψήφια ποσοστά ανόδου των οικονομικών της επιδόσεων -αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν οι εξαγωγές γιαουρτιού, προϊόν που εμφανίζει μεγάλη αύξηση ζήτησης στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v