Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μειώνει τις τιμές-στόχους η IBG

Χαμηλώνει τον πήχη για τις τραπεζικές μετοχές η Επενδυτική Τράπεζα, λόγω εκτιμήσεων για επιθετικότερες διαγραφές δανείων και υψηλότερες προβλέψεις. Γιατί προτιμά τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής. Οι νέες τιμές.

Τράπεζες: Μειώνει τις τιμές-στόχους η IBG

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία ωστόσο διατηρεί σύσταση "buy" και για τις τέσσερις μετοχές, καθώς όπως επισημαίνει, βλέπει αξία στους τίτλους. 

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή μειώνει τον στόχο για την Alpha Bank στα 2,51 ευρώ από 3,67 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 50%. Αντίστοιχα, κατεβάζει τον πήχη για τη Eurobank στο 0,77 από 1,36 ευρώ (περιθώριο 34%), για την Εθνική στο 0,35 από 0,41 ευρώ (περιθώριο 52%) και για την Πειραιώς στο 0,21 από 0,38 ευρώ (περιθώριο 20%).

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι προτιμά τις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank καθώς προσφέρουν το καλύτερο προφίλ ρίσκου - απόδοσης. 

Μετά τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κεφαλαίων, η Εθνική έχει ισχυρό δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων, το καλύτερο προφίλ ρευστότητας και υψηλούς δείκτες κάλυψης. Η Alpha έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αλλά υστερεί σε όρους ρευστότητας. Οι Eurobank και Πειραιώς περιλαμβάνουν υψηλότερα ρίσκα, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν και υψηλότερες αποδόσεις όταν βελτιωθεί η κατάσταση, σημειώνει. 

Τι να περιμένουμε το 2017

Το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Η βασική πηγή βελτίωσης των βασικών εσόδων θα είναι τα χαμηλότερα κόστη, οι πολύ χαμηλότερες προβλέψεις και οι καλύτερες τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού. Βασικός καταλύτης για την επαναξιολόγηση των μετοχών είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τις προοπτικές για το ΑΕΠ της χώρας και ως εκ τούτου, τις προοπτικές ανάκαμψης των τραπεζικών κερδών.

Η χρηματιστηριακή, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου και την αποκάλυψη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της, υιοθετώντας πιο συντηρητική στάση τόσο για τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και για τις προβλέψεις. Ειδικότερα, υιοθετεί πιο επιθετική στάση στις διαγραφές κόκκινων δανείων, που αναμένεται να επηρεάσει τα NII ενώ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν υψηλότερες προβλέψεις για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τους δείκτες κάλυψης. Ως εκ τούτου, η IBG μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη των τραπεζών κατά περίπου 40% ως το 2018.

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v