Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα καλά και τα... κακά της ζώνης των 650 μονάδων

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπράγματευσης καθορίζουν την επόμενη ημέρα στο ΧΑ. Παραμένουν αντίσταση οι 670 μονάδες. Η εικόνα στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τι παίζεται με τις τραπεζικές μετοχές.

XA: Τα καλά και τα... κακά της ζώνης των 650 μονάδων

Η διατήρηση της αβεβαιότητας και της επιφυλακτικής στάσης στην αγορά συμβαδίζει απόλυτα με τις αργές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν υπάρξει κάποια ουσιώδης εξέλιξη.

Η παραμονή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη κοντά στις 650 μονάδες μπορεί να είναι ενθαρρυντική, όμως η ανάλωση χρόνου που κάνει η αγορά μπορεί να κρύβει και «παγίδες» για τους αγοραστές, αφού η παράταση ή το σπάσιμο της αξιολόγησης και η μεταφορά σημαντικών αποφάσεων στο μέλλον θα συντηρήσει την αβεβαιότητα και την απραξία των επενδυτών.

Η αντίσταση παραμένει στο υψηλό έτους στις 670 μονάδες, με τον επόμενο στόχο τα υψηλά του Οκτωβρίου 2015 στις 730 μονάδες και ενδιάμεσο επίπεδο με ενδιαφέρον τις 700 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, η ζώνη των 600 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στήριξης στην τρέχουσα κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν η παραπάνω ζώνη τιμών καμφθεί, σενάριο το οποίο προϋποθέτει δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όπως και ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε εκ νέου τη σημαντική του στήριξη στις 1.685-1.690 μονάδες, αλλά στην αντίσταση των 1.780 μονάδων προστέθηκε και εκείνη των 1.750 μονάδων. Η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά επίπεδα πιθανότητα θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

To διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, τα επίπεδα με βραχυπρόθεσμη σημασία επίσης είναι δύο: το κάτω όριο στα επίπεδα των 670-700 μονάδων (61,8% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου) και πρόσφατο χαμηλό στις αρχές του προηγούμενου μήνα, και το πάνω εύρος στις 880 μονάδες (11,4% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου).

Θετικό είναι ότι η ενδιάμεση ζώνη στις 760 μονάδες αποτελεί πλέον στήριξη και όσο διατηρείται η αγορά τείνει προς το θετικό σενάριο.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

• Alpha Bank: H επιστροφή της τιμής πάνω από το 1,74 ευρώ είναι σημαντική στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, ενώ ο επόμενος ανοδικός στόχος είναι το 1,82 ευρώ και το 1,91 ευρώ. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις είναι στη ζώνη του 1,68 ευρώ και χαμηλότερα το 1,57 ευρώ.

• ΕΤΕ: Σημαντικό είναι να διασπάσει εκ νέου το 0,250 ευρώ και υψηλότερα το 0,26 ευρώ και το 0,273 ευρώ. Το κάτω όριο είναι το 0,23 ευρώ και το 0,22 ευρώ.

• Eurobank: Εξακολουθεί να υστερεί τεχνικά έναντι των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών. Η πρώτη στήριξη είναι στο 0,60 ευρώ και παρακάτω το 0,55 ευρώ, ενώ το πρώτο ανοδικό εμπόδιο στο 0,66 ευρώ και στο 0,70 ευρώ έπειτα.

• Τράπεζα Πειραιώς: Όσο διατηρείται πάνω από το 0,174 ευρώ το θετικό σενάριο παραμένει το βασικό, με το 0,187 ευρώ να αποτελεί την πρώτη αντίσταση και έπεται το 0,203 ευρώ στη συνέχεια. Η στήριξη χαμηλότερα από το 0,174 είναι το 0,16 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v