Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πού «κρύβονται» φέτος τα υψηλά μερίσματα

Το κλίμα αβεβαιότητας θέτει σε αμφισβήτηση το πιο ισχυρό «χαρτί» του ΧΑ. «Στοίχημα» το κατά πόσο θα ξεπεραστεί φέτος το φράγμα του ενός δισ. ευρώ. Τα πρώτα μηνύματα από τις διοικήσεις.

Εισηγμένες: Πού «κρύβονται» φέτος τα υψηλά μερίσματα

Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις δεκάδων εισηγμένων εταιρειών σε σύγκριση με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αποτελούν ένα από το ισχυρότερα επιχειρήματα του ΧΑ, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές μέσα στο τρέχον αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Το γεγονός μάλιστα ότι μεγάλο τμήμα των ελληνικών μετοχών (πλην τραπεζών) έχει καταγράψει πολύ σημαντικά κέρδη κατά την τελευταία πενταετία, οφείλεται και στην ανοδική πορεία των χρηματικών διανομών των εισηγμένων εταιρειών προς τους μετόχους τους, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Με βάση πάντως τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι φετινές διανομές προς τους μετόχους θα είναι υψηλότερες από τις περυσινές -είχαν προσεγγίσει το ένα δισ. ευρώ- παρά:

α) Τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν άνοδο μέσα στο 2016.

β) Τις προβλέψεις των οικονομολόγων για άνοδο του ΑΕΠ της χώρας το 2017 (από +0,5% έως και το επίσημο +2,7%).

Η αδυναμία αυτής της πρόβλεψης οφείλεται όχι τόσο στο ότι πέρυσι κάποιες εισηγμένες μοίρασαν -εκτάκτως- πολύ υψηλά ποσά που δεν είναι επαναλαμβανόμενα, όσο κυρίως στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε ολόκληρη την οικονομία.

«Από τη μια πλευρά, θέλουμε να μοιράσουμε περισσότερα λεφτά σε σχέση με το 2016 και από την άλλη, κάνουμε σενάρια αντίδρασης ακόμη και απέναντι στο σενάριο του Grexit», δήλωσε οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, ενώ πρόεδρος άλλης εταιρείας μάς εκμυστηρεύτηκε πως «φέτος λέμε να μη μοιράσουμε λεφτά λόγω της αβεβαιότητας και να τα διανείμουμε αθροιστικά το 2018».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Fourlis κ. Απόστολου Πεταλά, ότι «μετά από πολλά χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο έχει εισηγηθεί τη διανομή μετρητών 0,10 ευρώ ανά μετοχή, είτε μέσα από μέρισμα είτε μέσα από επιστροφή κεφαλαίου, αλλά αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε κάποια σημαντική αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον».

Ενδεικτική επίσης είναι η άποψη γνωστού παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς: «Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια μερισματική πολιτική θα ακολουθήσουν και μάλιστα ίσως να μην το αποφασίσουν ούτε και τον Ιούνιο. Ακούω ότι αρκετές θα προτείνουν τη διανομή μηδενικού μερίσματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κεφάλαια από το φθινόπωρο και μετά, στον βαθμό φυσικά που η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα αμβλυνθεί.

Επίσης, άλλος ένας παράγοντας που ίσως φέτος να μειώσει το ύψος των διανομών είναι ότι τα περιθώρια αρκετών εταιρειών για επιστροφές κεφαλαίου έχουν εξαντληθεί, οπότε τώρα καλούνται να συνεκτιμήσουν και τη φορολόγηση του 15% για τους Έλληνες μετόχους τους».

Από το ρεπορτάζ που έχει κάνει το Euro2day.gr, προκύπτει όχι μόνο η επιβεβαίωση των όσων αναφέρει ο χρηματιστηριακός παράγοντας, αλλά και το ότι φέτος θα δούμε μια αρκετά διαφορετική εικόνα από την περυσινή, με άλλες εισηγμένες να μας εκπλήσσουν θετικά και άλλες αρνητικά.

Θα υπάρξουν εισηγμένες που θα φανούν περισσότερο «γενναιόδωρες» σε σύγκριση με το 2016. Ο ΟΤΕ για παράδειγμα θα μοιράσει 0,16 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 60% μεγαλύτερο ποσό από πέρυσι. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ πέρυσι δεν έδωσαν μετρητά στους μετόχους τους, φέτος θα διανείμουν 0,20 ευρώ ανά τεμάχιο. Η Fourlis θα μοιράσει 0,10 ευρώ έναντι μηδέν το 2016 και η Motor Oil 0,90 ευρώ έναντι 0,65.

Επίσης, περισσότερα λεφτά διένειμαν ήδη η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (0,16 έναντι 0,15 ευρώ), o Μουσικός Οίκος Νάκας (0,10 από 0,07 ευρώ), καθώς και η Quest Holdings (0,34 έναντι 0,20 ευρώ).

H ΕΥΔΑΠ, που το 2016 είχε μοιράσει 0,21 ευρώ ανά μετοχή, στις αρχές της φετινής χρονιάς έδωσε μερίσματα παλαιότερων χρήσεων ύψους 0,38 ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανόν επιπλέον ποσά να αποφασιστούν και κατά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση.

Η Ικτίνος Μάρμαρα φέτος θα επιστρέψει 0,03 ευρώ ανά μετοχή (όσα και πέρυσι) ενώ ακόμη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόφασης για διανομή μερίσματος κατά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση.

Από την πλευρά της η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) πληροφορούμεθα ότι είναι διατεθειμένη να διανείμει σαφώς μεγαλύτερο ποσό στους μετόχους της από το περυσινό 0,12 ευρώ (είχε δοθεί μόνο προμέρισμα).

Πολύ πιθανόν να δούμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, από εταιρείες που φαίνεται να αύξησαν πέρυσι τις κερδοφορίες τους και δεν αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα ρευστότητας, όπως π.χ. η ΤΙΤΑΝ (συνήθως διανέμει μέρισμα ανάλογο με το ύψος των κερδών της), η Autohellas, η Sarantis και ο Κανάκης.

Ζητούμενο επίσης είναι να δούμε και τις αποφάσεις που θα λάβουν φέτος παραδοσιακά κερδοφόρες εισηγμένες επιχειρήσεις, που όμως πέρυσι αποφάσισαν να μη δώσουν χρήματα στους μετόχους τους, όπως για παράδειγμα τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης, o Καράτζης, η Flexopack, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η ΕΛΤΡΑΚ και τα Folli-Follie (μερίσματα επίσης δεν είχαν δώσει ούτε οι Kleemann και Κυριακίδης Μάρμαρα, που όμως δεν θα είναι φέτος στο ΧΑ).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το ποια θα είναι η μερισματική πολιτική του ΟΛΘ (διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα) κατά το έτος το οποίο αναμένεται να αλλάξει βασικό μέτοχο.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές θα είναι και οι περιπτώσεις των εισηγμένων που πιθανολογείται από αναλυτές ότι θα φανούν φέτος λιγότερο «απλόχερες» προς τους μετόχους τους, για διάφορους λόγους όπως:

• Πιθανολογείται ότι πέρυσι κατέγραψαν χαμηλότερες κερδοφορίες (π.χ. ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Πλαίσιο).

• To 2016 είχαν διανείμει ιδιαίτερα υψηλά ποσά και μάλιστα περισσότερες από μία φορές (π.χ. Jumbo, που ήδη αποφάσισε προμέρισμα 0,18 ευρώ, ΟΠΑΠ, που έχει ήδη δώσει προμέρισμα 0,12 ευρώ, Entersoft και Envitec), ή είχαν μοιράσει κέρδη παλαιότερων χρήσεων (π.χ. ΕΛΙΝΟΪΛ).

Ήδη στις εταιρείες που έχουν εξαγγείλει τη διανομή μικρότερων ποσών συγκαταλέγονται η Grivalia (0,1825 έναντι 0,305 ευρώ) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,05 έναντι 0,09 ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v