Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «κόκκινα» οι χρηματιστηριακές το 2016

Οι οικονομικές επιδόσεις των 16 ΑΧΕ που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις. Δεν ξέφυγαν από την κρίση ούτε και οι «τραπεζικές» χρηματιστηριακές, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Στα «κόκκινα» οι χρηματιστηριακές το 2016

Όσο μεγαλώνει η λίστα των χρηματιστηριακών εταιρειών που δημοσιεύουν τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2016, τόσο περισσότερο διαφαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις από τον χαμηλό όγκο των συναλλαγών στο ταμπλό του ΧΑ, από τη διατήρηση των capital controls, αλλά και από τις πολύ χαμηλές προμήθειες που καταβάλλουν οι ξένοι επενδυτές.

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι 16 χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2016 έχουν υποχρεωθεί αθροιστικά σε μείωση του κύκλου εργασιών τους (από τα 31,3 στα 25,9 εκατ. ευρώ) και σε εκ νέου ζημιογόνα αποτελέσματα (-4 εκατ. έναντι -5,69 εκατ. ευρώ).

Η μείωση του κύκλου εργασιών είναι αποτέλεσμα της συνέχισης των capital controls (δυσκολία εξυπηρέτησης για τοποθετήσεις στο εξωτερικό) και φυσικά του χαμηλότερου όγκου των συναλλαγών (η μέση ημερήσια επίδοση από 127 εκατ. το 2014, υποχώρησε στα 86 εκατ. το 2015 των capital controls και στα 61 εκατ. ευρώ πέρυσι, από την αρχή της φετινής χρονιάς κινούμαστε γύρω στα 30 εκατ. ευρώ).

Τα πράγματα μάλιστα γίνονται ακόμη χειρότερα, αν κάποιος συνεκτιμήσει το γεγονός ότι πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου γίνεται από τους ξένους επενδυτές και επικεντρώνεται σε 4 έως 6 χρηματιστηριακές.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ΑΧΕ καρπώνονται πολύ χαμηλά ποσοστά προμηθειών, ενώ οι υπόλοιπες καλούνται να διεκδικήσουν ένα πολύ περιορισμένο μέγεθος αγοράς.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η συνολική εικόνα -πέραν μίας ή δύο θετικών εκπλήξεων- μάλλον θα επιδεινωθεί παρά θα βελτιωθεί όταν δημοσιεύσουν τις επιδόσεις τους όλες οι ΑΧΕ, καθώς από «μείον» εκτιμάται ότι θα αρχίζουν και τα αποτελέσματα των λεγόμενων «τραπεζικών» χρηματιστηριακών (μαζί με την Euroxx κυριαρχούν σε ό,τι αφορά στα μερίδια αγοράς).

Κοινή εκτίμηση επίσης είναι πως οι συνεχείς περικοπές κόστους που επιχειρούνται εδώ και χρόνια δεν αποτελούν λύση του προβλήματος, η οποία μπορεί να προέλθει ουσιαστικά μόνο από αύξηση του όγκου των συναλλαγών και από διεύρυνση του αντικειμένου των εργασιών.

Κατά καιρούς έχουν γίνει συζητήσεις για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις (δρομολογείται αυτή των Μίδας, Merit και Πετροπουλάκης), με στόχο τη δημιουργία-εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, ενώ αρκετοί θεωρούν ως προτιμότερη λύση τη μεταφορά των χαρτοφυλακίων σε άλλες ΑΧΕ. Επίσης, έχουν «πέσει στο τραπέζι» και άλλες πιθανές μορφές συνεργασιών, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί στην πράξη.

Κύκλοι της αγοράς, τέλος, θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή κοινότητα πρέπει να ανακάμψει, καθώς έχει να προσφέρει πολλά στην υπόθεση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v