Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αναμονή ροκανίζει τις αντοχές της αγοράς

Αγορά δύο ταχυτήτων και πάλι το ΧΑ, με τις τράπεζες από τη μια πλευρά και τις λοιπές δυνάμεις από την άλλη. Πού τοποθετούνται οι στηρίξεις, όσο παραμένει η αγορά σε mode διαπραγμάτευσης. Τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank.

ΧΑ: Η αναμονή ροκανίζει τις αντοχές της αγοράς

Η αγορά παραμένει εντός του εύρους των 630-650 μονάδων, παρότι επιμέρους μετοχικοί τίτλοι σημειώνουν σημαντικές αποδόσεις από τις αρχές του έτους και διαμορφώνονται σε υψηλά δωδεκαμήνου ή και υψηλότερα.

Η διατήρηση του range σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων ενώ για την ώρα, η αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων πλήττει μόνο τις τραπεζικές μετοχές. Η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά όρια θα κρίνει και τις εξελίξεις.

Το μόνο θετικό που προκύπτει από τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι το decoupling που παρατηρείται στην αγορά και στις εταιρείες που ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και αυξημένα μερίσματα σε σχέση με το consensus των αναλυτών. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η υπομονή της αγοράς δεν είναι ατελείωτη και η πιο επιφυλακτική στάση των επενδυτών θα μπορούσε να φέρει ρευστοποιήσεις και χαμηλότερες περιοχές τιμών και στις λοιπές δυνάμεις της αγοράς, που για την ώρα κρατούν τους δείκτες εντός των στηρίξεών τους.

Εκτός των 650 μονάδων, η βασική αντίσταση παραμένει στο υψηλό έτους στις 670 μονάδες, με τον επόμενο στόχο τα υψηλά του Οκτωβρίου 2015, στις 730 μονάδες, και ενδιάμεσο επίπεδο με ενδιαφέρον τις 700 μονάδες. Στον αντίποδα, η ζώνη των 600 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στήριξης στην τρέχουσα κίνηση, πλην των 630 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν η παραπάνω ζώνη τιμών καμφθεί, σενάριο το οποίο προϋποθέτει δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όπως και ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε εκ νέου τη σημαντική του στήριξη στις 1.685-1.690 μονάδες, αλλά στην αντίσταση των 1.780 μονάδων προστέθηκε και εκείνη των 1.750 μονάδων. Η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά επίπεδα πιθανότητα θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Οι τραπεζικοί τίτλοι, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένουν short. Οι επόμενες στηρίξεις για την Alpha Bank είναι στη ζώνη των 1,49-1,53 ευρώ, διαφυγή πάνω από το 1,64 ευρώ θα δώσει την ώθηση στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, ενώ ο επόμενος ανοδικός στόχος είναι το 1,76 ευρώ και το 1,83 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, το 0,218 ευρώ είναι το πρώτο όριο, διαφορετικά η στήριξη χαμηλώνει στο 0,204 ευρώ, ενώ είναι σημαντικό να κινηθεί πάνω από το 0,233 ευρώ.

Για τη Eurobank, η εικόνα είναι γεμάτη αντιστάσεις και εξακολουθεί τεχνικά να ταλαιπωρείται, με την πρώτη περιοχή με ενδιαφέρον να είναι στο 0,55 ευρώ και παρακάτω το 0,50 ευρώ. Πάνω από το 0,60 ευρώ ή και το 0,65 ευρώ βελτιώνεται η εικόνα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το 0,173 ευρώ είναι η βάση για αλλαγή της εικόνας και έπεται το 0,187 ευρώ. Η στήριξη είναι στο 0,145 ευρώ και έπειτα στο 0,135 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Συνολικά για τον δείκτη των τραπεζών, επίσης, τα επίπεδα με βραχυπρόθεσμη σημασία είναι δύο, με το κάτω όριο να οριοθετείται στα επίπεδα των 670-700 μονάδων (61,8% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου) και πρόσφατο χαμηλό στις αρχές του προηγούμενου μήνα και το πάνω εύρος στις 800-815 μονάδες (23,6% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου). Αρνητικό είναι ότι η ενδιάμεση ζώνη στις 760 μονάδες αποτελεί πλέον αντίσταση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v