Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε η Alpha Finance τα αποτελέσματα των τραπεζών

Σταθερή κερδοφορία προ προβλέψεων φέτος αναμένει η χρηματιστηριακή για τις τέσσερις τράπεζες. Πώς κινήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη, τα κόκκινα δάνεια και η ποιότητα του ενεργητικού. Ποιες ξεχώρισαν.

Πώς είδε η Alpha Finance τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αυξημένα κατά 8% τα λειτουργικά έσοδα των τεσσάρων τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2016, αναφέρει η Alpha Finance, σε έκθεσή της μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών.

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν σταθερά σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο, καθώς η υποχώρηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις και η απομόχλευση αντιστάθμισαν το όφελος από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, μεταξύ των τραπεζών η Εθνική εμφανίζει τις ισχνότερες επιδόσεις, καθώς το πλήγμα στα NII από τη μείωση στα επιτόκια δανείων ήταν πιο εμφανής, με την Alpha Bank να εμφανίζει υψηλότερα έσοδα από τόκους στο τρίμηνο, λόγω του πολύ χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες και συναλλαγές καθώς και έκτακτα κέρδη ενίσχυσαν τα λειτουργικά έσοδα των τεσσάρων τραπεζών κατά 8%, αλλά οι λειτουργικές δαπάνες και εποχικοί παράγοντες περιόρισαν την επίπτωση στα κέρδη προ προβλέψεων. Τα βασικά κέρδη προ προβλέψεων ωστόσο υποχώρησαν κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τέσσερις τράπεζες διακράτησαν 24% υψηλότερες προβλέψεις στο Q4, στοχεύοντας σε υψηλότερους δείκτες κάλυψης ενόψει των δύσκολων στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων το 2017. Στο μέτωπο των καθαρών κερδών, η πλειοψηφία των τραπεζών «έγραψε» μικρά κέρδη το Q4, με τη Eurobank να εμφανίζει καλύτερη εικόνα στο σύνολο της χρήσης, με κέρδη 230 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα

Η χρηματοδότηση των τεσσάρων τραπεζών από το ευρωσύστημα υποχώρησε κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 58 δισ. ευρώ, με την εξάρτηση από ELA να μειώνεται κατά 2,3 δισ. και την Εθνική να ξεχωρίζει ως η τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση, στα 5,8 δισ. ευρώ.

Ολες οι τράπεζες εμφάνισαν εισροές καταθέσεων το δ' τρίμηνο, με την Πειραιώς να υπεραποδίδει (με εισροές 2,7 δισ. στο τρίμηνο ή το 50% του συνόλου). Ωστόσο, μέχρι στιγμής στο 2017 καταγράφονται εκροές τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς να χάνει περίπου τις μισές.

Η απομόχλευση συνεχίστηκε το Q4, με την Alpha Bank και την Εθνική να μειώνουν τον ακαθάριστο δανεισμό κατά 0,5-0,7 δισ. ευρώ έκαστη. Η Πειραιώς επίσης μείωσε τον ακαθάριστο δανεισμό κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανείου-γέφυρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, προς τους αγρότες τον Δεκέμβριο.

Τα κόκκινα δάνεια

Οι τέσσερις τράπεζες εμφάνισαν μείωση στη δημιουργία νέων δανείων κατά 1 δισ. το τέταρτο τρίμηνο, με το ύψος των NPLs να μειώνεται κατά περίπου 2,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση.

Η Πειραιώς εμφάνισε την καλύτερη βελτίωση σε σχέση με το Q3.

Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το συνολικό τους ύψος μειώθηκε κατά 2 δισ. στα 112 δισ. ευρώ, με την κάλυψη να παραμένει σταθερή στο 50% περίπου.

Το Guidance

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών προέβλεψαν στάσιμα καθαρά έσοδα από τόκους το 2017, λόγω και των αναδιαρθώσεων στα δάνεια. Με εκτιμήσεις για αύξηση των εσόδων από προμήθειες και τις λειτουργικές δαπάνες οριακά χαμηλότερα, τα κέρδη προ προβλέψεων των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν σταθερά κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση φέτος.

Οι τέσσερις τράπεζες περιμένουν ανάπτυξη περί το 1,5% φέτος, ενώ οι προβλέψεις τους για τα βασικά έσοδα ήταν οριακά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα conference calls τον Νοέμβριο.

Οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος κατά 7,6 δισ. ως τα τέλη του έτους, με την Εθνική να στοχεύει σε μείωση κατά 1,2 δισ., την Alpha σε μείωση 2 δισ., την Πειραιώς κατά 2,5 δισ. και τη Eurobank να στοχεύει σε μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v