Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τιμές-στόχοι της Euroxx για τις τράπεζες

Υψηλά περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές βλέπει η Euroxx. Πώς είδε τα αποτελέσματα δ' τριμήνου των τεσσάρων «μεγάλων». Η εικόνα σε κέρδη, έσοδα από τόκους, προβλέψεις και κόκκινα δάνεια.

Οι τιμές-στόχοι της Euroxx για τις τράπεζες

Το κερδοφόρο δ’ τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών βασίστηκε στα ισχυρά έσοδα από την πώληση ομολόγων του EFSF (και τα έκτακτα κέρδη 150 εκατ. από την πώληση του Αστέρα για την Εθνική), αλλά και στη θετική συμβολή από τον αναβαλλόμενο φόρο, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας τιμή-στόχο στα 2,5 ευρώ για την Alpha (περιθώριο ανόδου 48%), 0,9 ευρώ για τη Eurobank (περιθώριο 60%), στo 0,35 ευρώ για την Εθνική (+41% από τα τρέχοντα επίπεδα) και στo 0,3 ευρώ για την Πειραιώς, βλέποντας περιθώριο ανόδου 79%.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού παρέμειναν ενθαρρυντικές, ενώ και οι τέσσερις τράπεζες πέτυχαν τους στόχους μείωσης δανείων για το 2016.

Αναλυτικότερα:

Καθαρά έσοδα από τόκους: Παρέμειναν σταθερά για τη Eurobank και την Πειραιώς, καθώς η μειωμένη συμβολή από τα δάνεια αντιστάθμισε το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ενώ εμφάνισαν άνοδο 2% για την Alpha. Τα έσοδα της Εθνικής μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω των πρωτοβουλιών απομόχλευσης.

Εσοδα από προμήθειες: Αυξήθηκαν κατά 7-11% για όλες τις τράπεζες εκτός της Alpha, κυρίως λόγω χαμηλότερων δαπανών για τους τίτλους του Πυλώνα ΙΙ, καθώς και λόγω της αυξημένης χρήσης πιστωτικών καρτών.

Λειτουργικές δαπάνες: Υποχώρησαν κατά 2% για τη Eurobank και την Εθνική, παρέμειναν σταθερές για την Alpha ενώ αυξήθηκαν 10% υψηλότερα για την Πειραιώς, λόγω αυξημένης συμβολής στο σχήμα εγγύησης καταθέσεων.

Κέρδη προ προβλέψεων: Μειώθηκαν κατά 2% για την Εθνική (ισχνότερα καθαρά έσοδα από τόκους και ζημίες από συναλλαγές) και κατά 11% για την Πειραιώς (λόγω υψηλότερων λειτουργικών δαπανών) ενώ ενισχύθηκαν κατά 2% για την Alpha (ισχυρά ΝΙΙ) και κατά 48% για τη Eurobank (λόγω ισχυρών εσόδων από προμήθειες και συναλλαγές και χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών).

Προβλέψεις: Μειώθηκαν κατά 2% για τη Eurobank ενώ αυξήθηκαν 8% για την Alpha, κατά 32% για την Εθνική και κατά 48% για την Πειραιώς. Ως εκ τούτου, το κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε 44-85 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,58-2,72% για τις Alpha, Εθνική και Πειραιώς, ενώ μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,91% για τη Eurobank.

Κόκκινα δάνεια: Ο δείκτης NPLs διαμορφώθηκε μεταξύ 32,9 και 38,1% με αρνητική σύσταση νέων επισφαλών δανείων και για τις τέσσερις τράπεζες. Ο δείκτης κάλυψης παραμένει ισχυρός, μεταξύ 66-75% στο δ΄τρίμηνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) διαμορφώθηκε μεταξύ 44 και 54%. Ειδικότερα, ο δείκτης NPE μειώθηκε για τις Eurobank (κατά 200 εκατ.), Εθνική (κατά 900 εκατ.) και Πειραιώς (κατά 4040 εκατ.), ενώ παρέμεινε σταθερός σε τριμηνιαία βάση για την Αlpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v