Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τώρα τα «πουλέν» των αναλυτών

Σε ποιες μετοχές εστιάζουν τώρα οι αναλυτές. Η δυναμική επιστροφή των τραπεζών, τα ελπιδοφόρα blue chips και οι νέες τιμές-στόχοι. Κρίσιμη για την πορεία της εγχώριας αγοράς η μείωση του «ρίσκου χώρας».

ΧΑ: Ποια είναι τώρα τα «πουλέν» των αναλυτών

Nέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές μετοχές έρχονται στο προσκήνιο, αφού στο μικροσκόπιο των αναλυτών και των διαχειριστών λαμβάνονται υπόψη με διαφορετική πλέον βαρύτητα η συμφωνία με τους δανειστές, τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE και το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο μεσοδιάστημα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2016 και το SLA, οι αναλυτές ξεκίνησαν να αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους, αφού λαμβάνουν υπόψη τους πέραν των αποτελεσμάτων, τη μείωση του country risk στις ελληνικές μετοχές, την αλλαγή στη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές, αλλά και τις πιθανές ευνοϊκές εξελίξεις.

Ωστόσο, η αλλαγή στην προσέγγιση δεν αλλάζει τη γενική ιδέα των αναλυτών σε επιλογές εταιρειών με χαρακτηριστικά όπως οι ισχυρές ταμειακές ροές σε σχέση με τον δανεισμό τους και οι χαμηλοί δείκτες EV/EBITDA σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στο εξωτερικό. Σημαντική αλλαγή, ωστόσο, είναι και η επιστροφή στις τραπεζικές μετοχές, παρά τα υψηλά ρίσκα που εξακολουθούν να τις χαρακτηρίζουν.

Οι αλλαγές και η εικόνα

Αυτό όμως που φαίνεται να αλλάζει στις κύριες επιλογές των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι το δυνατό comeback των τίτλων του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ φαίνεται να υποχωρεί η Coca Cola 3E.

Πιο αναλυτικά:

-Η μετοχή της ΔΕΗ επιστρέφει από τα… αζήτητα στις επενδυτικές επιλογές και στο δεύτερο τρίμηνο πλέον έχει θετικές συστάσεις και μόλις μία αρνητική, αλλά με την άνοδο του 30% φέτος (55% από το χαμηλό της) δεν εμφανίζει περιθώριο ανόδου, αφού η μέση τιμή-στόχος ανέρχεται στα 3,4 ευρώ.

- Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε ανοδικά στα 2,5 ευρώ, αλλά πλέον το περιθώριο είναι μικρό, της τάξεως του 12%. Είναι ωστόσο αρκετά πιθανό οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι να αλλάξουν προσέγγιση επί τα βελτίω με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

- Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος είναι στο 0,33 ευρώ και το περιθώριο είναι μικρό, ωστόσο υπάρχουν και αναλυτές που προτείνουν τιμή πάνω από το 0,40 ευρώ.

- Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος στο 0,24 ευρώ δεν προσφέρει ανοδικά περιθώρια, αν οι αναλυτές προβούν σε επιπρόσθετες αναθεωρήσεις τιμών.

- Για τη Eurobank, επίσης, με μέση τιμή-στόχο στο 0,88 ευρώ, τα περιθώρια είναι μικρά.

- Για τον ΟΠΑΠ, οι αναλυτές εμφανίζονται πλέον πιο θετικοί και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι γύρω στο 15% και πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 10,20 ευρώ.

- Η μετοχή του ΟΤΕ, αν και παραμένει το top pick στην ελληνική αγορά μετοχών για το 2017, υποαποδίδει της αγοράς. Το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό στο 27%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 11,50 ευρώ ανά μετοχή.

- Αν και η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola 3E έχει αυξηθεί στα 23,5 ευρώ, το μέσο περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό, αφού ο τίτλος έχει ανέλθει άνω του 20% φέτος και πλέον πέντε επενδυτικοί οίκοι είναι αρνητικοί έναντι εφτά που παραμένουν θετικοί.

Η Jumbo δεν φαίνεται να συμμετέχει ενεργά στο ράλι της αγοράς με περίπου 2% άνοδο για φέτος, ενώ και το περιθώριο ανόδου είναι πλέον μικρό, της τάξεως του 2%, αφού η τιμή-στόχος ξεπερνά ελαφρώς την τρέχουσα τιμή.

- Με πολύ υψηλότερη άνοδο από την αγορά κινείται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη φετινή άνοδο στο 25%, με τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών να κινείται στα 5,80 ευρώ ή 8% υψηλότερα από το ταμπλό.

- Με εξίσου υψηλή συμμετοχή στο ράλι κινείται και η Motor Oil, με τη μέση τιμή-στόχο να είναι στα 17,50 ευρώ ανά μετοχή. Απέχει 12% από τη μέση τιμή-στόχο της, ενώ παραμένει μαζί με τον ΟΤΕ μία από τις κορυφαίες επιλογές, με 10 θετικές συστάσεις από τους αναλυτές.

- Η μετοχή της Τιτάν διαμορφώνεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή της Τιτάν είναι τα 24,50 ευρώ έναντι 24 ευρώ που είναι η τιμή στο Χ.Α. Η απόδοση του τίτλου το 2017 είναι 7%.

- Η F.F. Group, παρότι υποαποδίδει στο Χ.Α. φέτος, φαίνεται να έχει περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 25,50 ευρώ ή 27,5% υψηλότερα.

- Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που εμφανίζει απόδοση 22% ξεπερνώντας κατά πολύ το Χ.Α, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα άνω του 30% αφού η μέση τιμή-στόχος είναι το 1,95 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο τα αποτελέσματα του 2016 ήταν αρνητικά.

Για τη Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 8,74 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 25%, αν και στο δωδεκάμηνο η τιμή στο ταμπλό έχει διπλασιαστεί.

- Αύξηση στη μέση τιμή-στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 4,10 ευρώ από τα 3,85 ευρώ. Η μετοχή αποδίδει 18% φέτος και το περιθώριο ανόδου παραμένει ανοδικό κατά 29%, ενώ η μητρική υπεραποδίδει με άνοδο άνω του 30%.

- Η ΕΧΑΕ, με άνοδο 6% στο Χ.Α φέτος, θεωρητικά δεν προσφέρει περιθώρια ανόδου, αφού η μέση τιμή-στόχος βρίσκεται στα 4,9 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό στα 5,1 ευρώ.

- Για την ΕΥΔΑΠ, το περιθώριο παραμένει θετικό στο 7%, ενώ η τιμή-στόχος διατηρείται στα 5,82 ευρώ.

-Η Fourlis έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, με τη μέση τιμή-στόχο να ανέρχεται πια στα 5,35 ευρώ, αλλά το περιθώριο είναι στο 7%, αφού και στο ταμπλό σημειώνει άνοδο 23%.

- Σημαντική υπεραπόδοση για την Aegean Airlines, αν και τα περιθώριο ανόδου επίσης είναι αρνητικά, με την τιμή-στόχο να είναι στα 8 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v