Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φορολογικά «βάρη» σηκώνουν οι επενδυτές του ΧΑ

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τους Ελληνες επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Πόσο μεταβλήθηκε η κατάσταση από το ξεκίνημα της κρίσης. Η διακριτική μεταχείριση υπέρ των ξένων μετόχων.

Τι φορολογικά «βάρη» σηκώνουν οι επενδυτές του ΧΑ

Πέρα από τις επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες φορολογίες με τις οποίες έχουν φορτωθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινώντας από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων (συντελεστής άμεσης φορολόγησης επί των εταιρικών κερδών, βλέπε στοιχεία του πρώτου πίνακα), αυτός από το 25% του 2008 υποχώρησε στη συνέχεια στο 20% για τα έτη 2011 και 2012, για να εκτιναχθεί στο 29% κατά τη διετία 2016-2017.

 

Παρά το γεγονός ότι ο ΦΠΑ είναι θεωρητικά ένας φόρος που καταβάλλεται από τον τελικό καταναλωτή και όχι από τον πελάτη, στην πράξη, η αύξηση του συντελεστή του επιβαρύνει τις επιχειρήσεις (και τις εισηγμένες) για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί επηρεάζει προς τα κάτω την καμπύλη ζήτησης στην αγορά και δεύτερον, γιατί οι εταιρείες ορισμένων κλάδων (π.χ. ασφαλιστικός) δεν επιβάλλουν ΦΠΑ στους πελάτες τους και έτσι επιβαρύνονται οι ίδιες το αυξημένο κόστος.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει με παραστατικό τρόπο τη συνεχή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 2005 έως και σήμερα.

Από το 2010 ξεκίνησε η επιβολή φόρου επί των μερισμάτων, ο οποίος αφού είχε αξιοσημείωτες διακυμάνσεις (βλέπε στοιχεία τρίτου πίνακα), φέτος αυξήθηκε από το 10% στο 15%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη, ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει μόνο τους Έλληνες μικροεπενδυτές, καθώς οι ξένοι και οι Έλληνες που επενδύουν μέσω εξωτερικού τελικά τον αποφεύγουν μέσα από τις φορολογικές διακρατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με μια σειρά από χώρες.

Επιπρόσθετα, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να προχωρήσουν (μερικά ή ολικά) σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους μέσα από επιστροφές κεφαλαίου, αποφεύγοντας έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση τη φορολογική επιβάρυνση.

Ο φόρος επί των πωλήσεων μετοχών ανερχόταν για πολλά χρόνια στο 0,15% της αξίας των πωλήσεων, συντελεστής όμως που σκαρφάλωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο 0,20% της αξίας των πωλήσεων από την 1η Απριλίου του 2011.

Φόρος κεφαλαιακών κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει για τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών. Πάντως, μετά από αλλαγή που έγινε το 2014, σήμερα υπόχρεοι σε φόρο κεφαλαιακών κερδών είναι οι Έλληνες ιδιώτες, για μετοχές που αγοράστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2009 και παράλληλα κατέχουν πάνω από το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

Επίσης, στις επιβαρύνσεις των επενδυτών έχει συμβάλει και ο ουσιαστικός πολλαπλασιασμός της φορολόγησης των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων (ΑΕΕΧ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ), σε σχέση με την προ 2016 εποχή. Η φορολόγηση επιβάλλεται όχι επί των κερδών αλλά σε εξαμηνιαία βάση επί του ενεργητικού (φορολογούνται και τα διαθέσιμα των εταιρειών) και οι ελάχιστοι συντελεστές που τέθηκαν έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία του κλάδου της θεσμικής διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v