Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επόμενο στοίχημα στο Χρηματιστήριο

Το νέο, πιο ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά και οι εκτιμήσεις τώρα. Γιατί βελτιώθηκε δραστικά η εικόνα που έχουν οι ξένοι για την ελληνική οικονομία. Ο ρόλος των τραπεζών και τα σινιάλα που στέλνει η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Το επόμενο στοίχημα στο Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση τάσης βρίσκεται εδώ και εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας πως έχει προεξοφλήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα νέα σχετικά με τη μείωση του κινδύνου της χώρας, αλλά χωρίς παράλληλα να βρίσκει νέους καταλύτες ικανούς να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.

Όμως, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι οι αναταράξεις στην οικονομία και στην αγορά ήταν έντονες και ότι δεν θα εκλείψουν οι δυσκολίες, ιδίως όσο διαρκεί το κλίμα υπερφορολόγησης και κοινωνικής αστάθειας. Υπό αυτήν την έννοια, κάθε μικρό βήμα προς την ομαλότητα θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, ζητούμενα πλέον είναι η σταθερότητα σε μια μεταρρυθμιστική πορεία, αλλά και η ταχύτητα δράσης σε κάποιους κομβικούς τομείς της οικονομίας.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι μια περίοδος σταθεροποίησης όχι μόνο δεν αποτελεί αρνητικό γεγονός για την ελληνική αγορά, αλλά είναι σαφώς επιθυμητή, προκειμένου η αγορά να «χωνέψει» τις θετικές ειδήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος και παράλληλα να ανεβεί το μέσο κόστος κτήσης των ενεργών «παικτών» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και εκείνοι που φοβούνται αξιοσημείωτη υποχώρηση αποτιμήσεων, υποστηρίζοντας πως (με εξαίρεση τις τράπεζες) οι τιμές των ελληνικών τίτλων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους από το 2010 και, επίσης, πως αυτό συμβαίνει σε μια ελληνική και παγκόσμια οικονομία που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκπλήξουν αρνητικά. «Η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σταδιακά σε κατάσταση ομαλότητας, με επάνοδο σε θετικό ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια και χωρίς ζητήματα εξυπηρέτησης χρέους. Όλα αυτά ωστόσο δεν αποτελούν δεδομένα, αλλά μόνο προσδοκίες και μάλιστα όχι καθολικές», δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Το σίγουρο είναι ότι έχει βελτιωθεί δραστικά η εικόνα που έχουν οι ξένοι για την ελληνική οικονομία, ωστόσο σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, «το μακροπρόθεσμο στοίχημα του Χ.Α. είναι ταυτισμένο με αυτό της ελληνικής οικονομίας. Επί του παρόντος, όχι μόνο φαίνεται πως έχουν βελτιωθεί κάποιοι δείκτες και πως το ζήτημα της επιστροφής στη δραχμή έχει πάει στην άκρη, αλλά επιπλέον τα περισσότερα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας δείχνουν συγκεντρωμένα σε μια γραμμή που θέλει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.

Και όλα αυτά τηρώντας μια στάση πολύ λιγότερο λαϊκίστικη σε σχέση με το παρελθόν».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους: «Ο παράγοντας-κλειδί που θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων, είναι το πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχτεί το πολιτικό σύστημα της χώρας να ακολουθήσει αυτή τη μεταρρυθμιστική πολιτική κατά τα επόμενα χρόνια. Αν το πράξει και δούμε μια Ελλάδα που προσελκύει επενδύσεις και επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, τότε και η οικονομία θα τρέξει και οι τιμές των μετοχών του Χ.Α. θα βρεθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και για ακόμη έναν λόγο: δεν έχουμε καμιά άλλη ουσιαστική εναλλακτική επιλογή».

Ένας άλλος παράγοντας που προσδίδει κάποια αισιοδοξία είναι η διαφαινόμενη σπουδή των τραπεζών να δράσουν περισσότερο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Όχι βέβαια ότι δεν συνεχίζονται κάποιες καθυστερήσεις, ασυνεννοησίες και δυστοκίες, ωστόσο γενικότερη εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε δει: α) Δεκάδες υποθέσεις μεγάλων εταιρικών δανείων να κλείνουν με τον έναν (συμφωνία με παλαιούς μετόχους για αναδιάρθρωση) ή τον άλλο (πώληση σε τρίτους) τρόπο, και β) Να έρχονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα από το μέτωπο των κόκκινων δανείων προς επαγγελματίες και νοικοκυριά, με την αντιμετώπιση κυρίως των πιο «εύκολων» υποθέσεων.

Κανείς φυσικά δεν προσδοκά θαύματα (στην Κύπρο το πρόβλημα παραμένει έντονο, παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ), ωστόσο το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το 2018 μια νέα ανακεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί δραστικά.

Το ευρύτερο περιβάλλον

Μόνο και μόνο διαβάζοντας τα νέα των τελευταίων ημερών, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον σε σχέση με το παρελθόν.

Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Κογκρέσο η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017. «Έχουμε μια οικονομία η οποία, ενώ αναπτύσσεται μεν με αργό ρυθμό, συνεχίζει να προσθέτει θέσεις εργασίας στηριζόμενη στη σταθερή κατανάλωση των νοικοκυριών, την πρόσφατη άνοδο των επενδύσεων και τη βελτίωση των συνθηκών στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γέλεν.

Εκτός όμως από τις ΗΠΑ, και η ευρωζώνη πηγαίνει καλά. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει υποχωρήσει δραστικά, η οικονομία των 18 χωρών θα κλείσει φέτος κατά μέσο όσο γύρω στο +2%, ενώ η απόδοση των δεκαετών κρατικών γερμανικών ομολόγων, από αρνητική που ήταν στις αρχές του έτους, έχει σκαρφαλώσει τώρα πάνω από το +0,5%.

Στην Ελλάδα, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών χρεογράφων έπεσαν κάτω από το 4,5% (από 7,5% έως 8,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο) και η πρόσφατη έκδοση των εντόκων γραμματίων έγινε με κάλυψη ξένων κατά 59% και με χαμηλότερα επιτόκια (2,33%). Η χώρα επίσης βγήκε από τη λίστα των κρατών με υπερβολικό έλλειμμα που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έξοδος βέβαια ήταν αναμενόμενη, καθώς το 2016 η Ελλάδα όχι μόνο δεν είχε υπερβολικό έλλειμμα, αλλά αντίθετα εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα (+0,7%).

Μάλιστα, ο κ. Ντομπρόφσκις (αντιπρόεδρος της Κομισιόν) κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί αυτή τη θετική είδηση, που έχει τη δική της συμβολή στη διαμόρφωση του ευρύτερου ψυχολογικού κλίματος, προκειμένου η χώρα να επανέλθει σταδιακά στις αγορές (ιδίως αν γίνει μέσα στον Ιούλιο).

Και όλα αυτά σε μια εγχώρια οικονομία που αναμένεται να τρέξει φέτος με ένα ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του 1% και του 1,8%, όπως προβλέπουν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, επιταχύνοντας κυρίως στο δεύτερο μισό του 2017. Μέχρι τώρα άλλωστε, οι εξαγωγές του πρώτου πενταμήνου (χωρίς πετρελαιοειδή) έχουν αυξηθεί κατά 6,9%, η βιομηχανική παραγωγή του πρώτου τετραμήνου κατά 4,4%, ενώ στον τουρισμό αναμένονται τουλάχιστον ένα επιπλέον εκατομμύριο επισκέπτες.

Τα θεμελιώδη των εταιρειών

Μέσα σε μια οικονομία που ουσιαστικά αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο φετινό εξάμηνο, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών δείχνουν και φέτος να εξελίσσονται βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016. Όσο και αν έχουν συμβάλλει σ’ αυτό εξωγενείς παράγοντες (π.χ. πολύ μεγάλα διεθνή περιθώρια διύλισης στα διυλιστήρια ή αυξημένες τιμές ορισμένων μετάλλων που διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους του κλάδου), η μέση εικόνα παραμένει βελτιωμένη.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι οι αυξημένες και φέτος χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών προς τους μετόχους τους. Όλα δείχνουν πως φέτος θα μοιραστεί στους μετόχους ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που δόθηκε μέσα στο 2016 από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια μέση μερισματική απόδοση άνω του 2% για τις μη τραπεζικές μετοχές του Χ.Α., όταν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων πιάνουν το 0,5% μόνο για μεγάλα ποσά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v